Polen hervat diensten Tsjechië, Oostenrijk na dodelijke overstromingen

The area around Ostrava-Svinov train station.

Enkele weken nadat zware overstromingen leidden tot een storing in de grensoverschrijdende diensten in Centraal-Europa, zullen veel van de Intercity’s uit Polen vanaf morgen weer gaan rijden naar Tsjechië en Oostenrijk. Het zijn echter nog lang niet alle treinen die soepel rijden, met belangrijke Tsjechische grensstations die nog steeds grotendeels buiten gebruik zijn. Maar er zijn alternatieve routes gevonden. Hier zie je hoe de dienstverlening in de zwaarst getroffen gebieden verloopt.

Het hoofd van de Poolse staatsmaatschappij PKP Intercity, Janusz Malinowski, kondigde gisteren op X aan dat vanaf woensdag 9 oktober veel van de internationale diensten vanuit Polen weer zullen gaan rijden. Deze omvatten de IC Polonia, IC Moravia, IC Sobieski, IC Silesia, IC Batory, IC Porta Morawica en IC Danubius. Al deze treinen rijden van het Poolse grensstation Chałupki naar het Tsjechische Bohumín, dat grotendeels onder water kwam te staan door de overstromingen van vorige maand.

Volgens de Tsjechische Spoorwegen zullen de treinen in Bohumín rijden door om te leiden via het goederenstation in Vrbice. Dit betekent extra ritten tussen Vrbice en het passagiersstation in Bohumín en de omleiding zal vertragingen veroorzaken in beide richtingen van de grens. Deze vertragingen zullen ten minste tot 24 oktober duren.

Ondertussen zal vanaf donderdag 10 oktober de IC Chopin van Warschau naar Wenen naar Boedapest weer gaan rijden, gevolgd door de IC Cracovia die van Kraków naar Ostrava naar de Tsjechische hoofdstad Praag rijdt.

Grensafbraak Polen-Tsjechië

Internationale verbindingen tussen Polen en Tsjechië zijn sinds half september niet meer operationeel geweest als gevolg van de verwoestende overstromingen van vorige maand, die het leven van 24 mensen in Centraal-Europa eisten. Het spoornetwerk in het zuiden van Polen liep ernstige schade op, vooral in Neder-Silezië en het woiwodschap Opole.

De sporen in de buurt van de Poolse steden Kłodzko en Nysa liepen grote schade op, wat heeft geleid tot langdurige verstoringen van de spoordiensten in de getroffen gebieden. Ondertussen werden de Tsjechische grensstations van Bohumín en Ostrava beide overstroomd, evenals de grensbrug over de rivier de Odra. En de problemen voor het treinverkeer in het gebied zijn nog lang niet voorbij.

De spoorweginfrastructuur in Tsjechië heeft nog steeds te lijden onder de overstromingen. De spoorweginfrastructuurbeheerder van het land kondigde pas op 27 september aan dat het traject Ostrava-Svinov via Bohumín naar Dětmarovice eindelijk begaanbaar was. De meest gecompliceerde situatie blijft in het noordelijke deel van de Tsjechische regio Olomouc bij de Poolse grens. Sommige sporen in de regio Jeseník zijn bijna volledig verwoest en het kan enkele maanden duren voordat het vervoer daar wordt hervat.

Wie betaalt de rekening?

De geschatte verliezen voor de spoorwegnetwerken als gevolg van de overstromingen lopen in de honderden miljoenen euro’s. De schade aan de spoorweginfrastructuur in Tsjechië alleen al wordt geschat op tientallen miljoenen euro. Ondertussen trekt Polen meer dan 5,3 miljard euro uit voor de totale herstelinspanning, waarvan een groot deel gaat naar het herstel van de spoorwegen in het zuiden van het land.

De EU heeft aanzienlijke hulp toegezegd om de getroffen landen te helpen. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, bevestigde dat miljarden euro’s beschikbaar zullen worden gesteld voor het herstel via de cohesie- en noodfondsen van de EU, zonder dat cofinanciering door de getroffen landen nodig is. Een groot deel hiervan zal worden gebruikt voor de wederopbouw van de infrastructuur, met name om belangrijke vracht- en passagierslijnen weer in beweging te krijgen.

Ondertussen wordt ook verwacht dat verzekeringsmaatschappijen een aanzienlijk deel van de schade zullen dekken. Volgens de eerste schattingen zouden de verzekerde verliezen van de overstromingen tussen de 2 en 3 miljard euro kunnen bedragen in de getroffen Centraal-Europese landen.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com