TRU: Nieuwe directeur voor spoorwegproject in Noord-Engeland
De Transpennine Route Upgrade (TRU), het Britse spoorwegelektrificatieproject van vele miljarden ponden voor het noorden van Engeland, heeft een nieuwe directeur. James Richardson, die heeft gewerkt aan HS2, werd gisteren belast met het toezicht op de miljarden ponden die zijn toegewezen aan het enorme spoorwegproject. Als hij in het nieuwe jaar aan de slag gaat, zal het zijn taak zijn om de hoofdpijn van kostenstijgingen, vertragingen en operationele verstoringen op te lossen die het eerste deel van de oplevering van TRU hebben geteisterd.
Richardson is momenteel Managing Director van de Skanska Costain STRABAG joint venture, die de HS2-tunnels in Londen heeft opgeleverd. Hij heeft functies bekleed als Infrastructure MD en Rail Sector Director bij Skanska en heeft gewerkt aan veel grote spoorwegprogramma’s in het Verenigd Koninkrijk, waaronder HS1, Crossrail, Northern Hub, Wessex Capacity Alliance en Thameslink.
“Het leiden van dit ambitieuze infrastructuurprogramma van nationaal belang is een enorme bron van trots voor mij,” zei Richardson bij de bekendmaking van zijn benoeming. “Miljoenen mensen zullen ervan profiteren door de connectiviteit tussen steden te verbeteren. TRU boekt fantastische vooruitgang en laat nu al zien hoe complexe infrastructuur veilig en efficiënt kan worden opgeleverd. Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan en samen te werken met zulke getalenteerde teams en individuen om dat verder te zien ontwikkelen.”
Voortgang TRU…
TRU kost ongeveer 11 miljard pond (€ 13,1 miljard) en zal na voltooiing de tijd die verloren gaat aan vertragingen op snelle trans-Pennine diensten halveren, met tot 15% snellere reizen tussen York en Manchester op meer betrouwbare elektrische treinen. Het grootste deel van het enorme bouwproject moet tussen 2030 en 2033 klaar zijn. Het hele programma zal naar verwachting echter pas in 2041 klaar zijn, maar de bal is al aan het rollen.
.
Deze zomer hebben de managers van het project contracten van ongeveer 3 miljard pond (3,57 miljard euro) toegekend aan de allianties in het westen en oosten. Ondertussen beginnen passagiers de eerste elektrische treindienst te zien tussen Manchester Victoria en Stalybridge in Greater Manchester. In Yorkshire voltooiden de eerste elektrische treinen vorige maand met succes testritten op het onlangs geëlektrificeerde spoorwegtraject van TRU tussen York en Church Fenton. In wezen is het programma, dat 5000 mensen in dienst heeft met 70 werklocaties verspreid over 70 mijl, van York tot Manchester, “volledig gemobiliseerd”.
“Gezien de omvang van onze werkzaamheden – een van de grootste programma’s in Europa en uitgevoerd op een spoorweg onder spanning – ben ik erg blij dat we een zeer capabele leider hebben aangesteld die onze unieke uitdagingen aankan en TRU naar blijvend succes kan leiden,” aldus Rob McIntosh, Managing Director North West and Central van Network Rail.
… en TRUer prognoses
Het miljardenproject TRU is bedoeld om passagiers die over de Pennines reizen tussen Manchester, Huddersfield, Leeds en York betere reizen te bieden. De spoorweg beslaat 113 kilometer trans-Pennine spoorweg en bedient 23 stations, 29 spoorwegovergangen, 10 km tunnels en 5 km viaduct. Het brengt grote werkzaamheden met zich mee – en dus kosten en verstoringen.
Zoals bij zoveel infrastructuurprojecten is het budget in zeer korte tijd drastisch gestegen. Het Britse ministerie van Transport (DfT), dat oorspronkelijk in 2018 2,9 miljard pond (3,4 miljard euro) zou kosten, voorspelt nu dat het tussen de 9 en 11,5 miljard pond (13,6 miljard euro) zal kosten. Het Britse National Audit Office (NAO) zei in een rapport uit 2022 dat het programma een moeilijke start had gehad.
Volgens de NAO had het DfT meer dan tien jaar nodig om het eens te worden over de reikwijdte van het project. Als gevolg daarvan hebben passagiers veel langer dan verwacht te maken gehad met vertragingen en overbevolking op een route die op volle capaciteit is. Het ministerie voegde eraan toe dat er “nog steeds werk aan de winkel is voor het ministerie en Network Rail om de belangrijkste risico’s en uitdagingen te beheren” als ze ervoor willen zorgen dat het programma in een goede positie is om “op lange termijn waar voor het geld van de belastingbetaler te krijgen”. Laten we eens kijken of het nieuwe management de uitdaging aankan.