Verhoging spoorwegbudget Noorwegen kan grote contracten betekenen voor 2025

De Noorse regering heeft voorgesteld om 470 miljoen euro opzij te zetten voor 2025 om het spoorwegnet te verbeteren, bijna 250 miljoen euro meer dan vorig jaar. Het budget moet nog worden goedgekeurd door het Noorse parlement, maar het zou kunnen betekenen dat de eerste contracten voor een van de grootste tunnelprojecten van Noorwegen binnenkort worden aangekondigd en dat volgend jaar al wordt begonnen met grote verbeteringen aan de belangrijke lijn in Bergen.

De CEO van Bane NOR, Thor Gjermund Eriksen, verwelkomt de verhoogde investeringen en zegt dat de groep “tevreden” is dat de regering prioriteit wil geven aan de Noorse spoorwegen. “Er is een grote onderhoudsachterstand die van invloed is op de activiteiten, naast het feit dat we vaak te maken hebben met extreem weer dat leidt tot aardverschuivingen en overstromingen,” zei hij. “Meer geld voor het verbeteren en vernieuwen van de spoorwegen zal helpen om de punctualiteit op de lange termijn te verbeteren.”

Arna-Stanghelle project gaat van start

Er zal natuurlijk routineonderhoud zijn, maar het voorstel voor de staatsbegroting voorziet specifiek in 25,65 miljoen euro voor voorbereidende werkzaamheden voor het Arna-Stanghelle project. Het is een grootschalig spoor- en wegeninfrastructuurinitiatief dat de verbinding tussen Arna en Stanghelle langs de belangrijke Bergenlijn moet verbeteren. Voor het spoor betekent het een aanzienlijke verkorting van de route, acht nieuwe tunnels, twee nieuwe stations en een verbetering van het dubbelspoor. Vorig jaar werden de kosten voor de aanleg van het hele traject geschat op 1,9 miljard euro, maar er zijn nog geen contracten gesloten voor de lijn.

The map shows the railway and road route that is established in the zoning plan. Illustration: Norwegian Road Administration
De kaart toont het spoor- en wegtracé dat is vastgelegd in het bestemmingsplan. Noorse Wegenadministratie.
.

Volgens de Noorse Dienst voor Openbare Wegen, de partner van Bane NOR in het project, maakt de regering, door in de begroting voor 2025 geld opzij te zetten voor dit traject, in feite de weg vrij voor de aankondiging van de eerste bouwaanbesteding. Dat betekent dat de werkzaamheden mogelijk in 2025 kunnen beginnen. Het eerste contract zal waarschijnlijk betrekking hebben op rots- en lawinebescherming langs het traject tussen Trengereid en Vaksdal, dat het meest is blootgesteld aan aardverschuivingen. Naar verwachting zal het ongeveer zes maanden duren om de aanbesteding bekend te maken en een bieder te vinden.

Prioriteit voor de nationale tunnel

Ondertussen is in de staatsbegroting ook geld gereserveerd om te beginnen met de planning voor een nieuwe nationale tunnel van Oslo naar Skøyen, waarvan de oplevering is gepland voor “de jaren 2040”. “In de loop der tijd hebben we een toename van het passagiers- en vrachtverkeer op het spoor [rond Oslo] ervaren,” zei de CEO van Bane NOR. “Dit heeft geleid tot een overbelasting van het spoorwegnet, wat leidt tot fouten en vertragingen. Een nieuwe nationale tunnel zal helpen om het knelpunt door Oslo weg te nemen en voor efficiënter treinverkeer te zorgen, naast het effect van andere investeringen in het hele spoornetwerk.”

Er ligt ook een voorstel om te beginnen met de planning van een dubbelspoor van Haug in Råde naar Seut in de zuidelijke gemeente Fredrikstad in Noorwegen, en de elektrificatie van het spoor tussen Stjørdal en Steinkjer. Eriksen zei dat, samen met de start van de planning voor de nationale tunnel in Oslo en de verhoogde toewijzingen voor onderhoud en vernieuwing, er op de lange termijn een aanzienlijk betere treindienst rond de grote steden van Noorwegen zal zijn. “We wachten nu op de behandeling van het voorstel voor de staatsbegroting voor 2025 in het Storting [Noors parlement], en de daaruit voortvloeiende follow-up in het ministerie van Transport en het Noorse Spoorwegdirectoraat,” zei hij.

Noorwegen’s nieuwe fondsen voor een groter spoorbudget

Het Storting zal het voorgestelde budget in december bespreken en met een minderheidsregering kunnen de details nog aanzienlijk veranderen. Het feit dat er dit jaar geld wordt vrijgemaakt voor dergelijke grootschalige projecten is echter in lijn met de ambitieuze langetermijnplannen van het land op het gebied van spoorweginfrastructuur. Eerder dit jaar kondigde de regering aan 36,5 miljard euro te willen investeren in het spoor als onderdeel van haar nieuwste Nationale Transportplan (NTP) voor de periode 2025-2036.

De verhoogde middelen zullen naar verwachting geleidelijk toenemen tijdens de looptijd van het plan, waarbij 47 procent van de middelen wordt gereserveerd voor exploitatie, onderhoud en vernieuwingen, en 35 procent voor grote investeringsprogramma’s. Het plan legt speciale nadruk op het stimuleren van stedelijke passagiersdiensten, het vergroten van de capaciteit voor vracht- en militair vervoer en het vergroten van de netwerkcapaciteit op de lange termijn.

Veel van de investeringen zullen gaan naar de Arna-Stanghelle lijn en naar het verhogen van de frequentie van lokale treinen rond Oslo. Veel projecten zijn echter uitgesteld tot het einde van het tijdschema. De achterstand in het onderhoud van de infrastructuur zal in de eerste paar jaar toenemen en in de laatste zes jaar worden ingelopen.

“In vergelijking met het NTP 2022-2033, dat we nu achter ons laten, is de lijst van nieuwe grote investeringsprojecten vrij gelijkaardig, maar de uitvoering is uitgesteld”, zei de regering toen. “Dit betekent dat verschillende grote projecten die volgens het vorige NTP in de eerste zes jaar van start moesten gaan, nu in de laatste zes jaar van de nieuwe planningsperiode van start moeten gaan.” Maar het lijkt erop dat de Noorse regering de bal aan het rollen brengt.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle