Herstel van rollend materieel

Roemenië: oude diesellocomotieven gered, elektrisch gemaakt

Twintig Roemeense diesellocomotieven zijn gered en krijgen een kans om nieuw leven ingeblazen te worden. De locomotieven zouden normaal gesproken worden gesloopt als ze het einde van hun operationele leven naderen. Een Roemeens bedrijf uit Constanta geeft ze nu echter een nieuw leven.

De 20 gelukkige locomotieven krijgen aandrijfsystemen met batterijen, ter vervanging van hun oude dieselmotoren, aldus Euronews. Dit is niet alleen een financiële meevaller voor de exploitanten, maar zal ook leiden tot minder vervuiling in de depotgebieden, zeggen de autoriteiten die het project financieren uit het Roemeense nationale herstel- en veerkrachtplan.

De locomotieven zouden normaal gesproken zijn gesloopt en die 70 ton schroot zou geld hebben opgebracht. Het Roemeense bedrijf EUROEST biedt nu een beter alternatief. “Met behulp van een systeem dat gepatenteerd is door een privébedrijf uit Constanta, zullen tientallen CFR locomotieven omgebouwd worden en in plaats van op brandstof op batterijen kunnen rijden”, aldus Euronews.

EUROEST zegt dat de elektrische locomotieven bedoeld zijn voor trailers die niet meer dan 2500 ton wegen, en dat ze kunnen rijden met een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Terwijl een bron van Euronews de publicatie vertelt dat de batterijen van de locomotieven een levensduur hebben van zes tot twaalf uur, afhankelijk van het soort gebruik, spreekt de website van EUROEST over een capaciteit van 12 tot 24 uur.

Duur van de batterij

“Het enorme voordeel voor zowel de spoorwegen als voor degenen die in de buurt van de remises wonen, is het feit dat het dieselverbruik verdwijnt, wat zich vertaalt in financiële besparingen”, zegt Ștefan Roșeanu, voorzitter van de Roemeense spoorweghervormingsautoriteit.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Dennis van der Laan

Bron: RailTech.com