Overbevolking brengt passagiers Euston in gevaar – waakhond

Euston station

Ze zijn niet de eersten die dit melden. Passagiers op het Londense treinstation Euston worden “in gevaar gebracht” door “een hoge mate van overbevolking”. Dat zegt een van de belangrijkste transportwaakhonden van de Britse hoofdstad. In de meest recente kritiek op het station, dat het middelpunt is van een aanhoudend schandaal, zei de instantie dat “last-minute aankondigingen” ervoor zorgen dat passagiers zich “naar de perrons haasten”. RailTech heeft gesproken met een bekroonde ingenieur die onlangs werd ontslagen omdat hij soortgelijke zorgen aan de pers had gemeld. Maar wat heeft dit alles te maken met de nieuwe Britse minister van Spoorwegen?

“Zelfs op goede dagen is de passagierservaring in Londen Euston niet in overeenstemming met het belang ervan als de belangrijkste toegangspoort van de hoofdstad naar vier van de grootste steden in het Verenigd Koninkrijk. Maar het is wanneer de treindiensten verstoord zijn dat het station echt worstelt om het hoofd te bieden, met hoge niveaus van overbevolking die passagiers in gevaar brengen,” zei London TravelWatch in haar verklaring deze week.

De waakhond voegde eraan toe dat het “bijna een jaar geleden is dat het Office of Rail and Road (ORR) een verbeteringsbericht uitvaardigde aan Network Rail met betrekking tot het station, maar het lijkt erop dat er weinig veranderd is”. Network Rail, dat eigenaar is van het station, vertelde de BBC dat het was ontworpen voor een “ander tijdperk” en gaf toe dat het “grote investeringen en modernisering” nodig heeft. Het voegde eraan toe dat er plannen waren om Euston te herontwikkelen, met inbegrip van een grotere hal, maar dat hing af van overheidsfinanciering.

“Voor het grootste deel van de tijd werkt het station,” zei het. “Maar in tijden van verstoring is er gewoon niet genoeg ruimte voor passagiers en we weten dat dit voor een ongemakkelijke en onaangename omgeving kan zorgen.” De bekentenis komt echter niet overeen met eerdere acties van het bedrijf met betrekking tot de veiligheid in Euston.

Klachten over Euston blijven binnenstromen

Vorige maand interviewde RailTech een ingenieur die werd ontslagen nadat de nieuwe Britse minister van Spoorwegen en voormalig hoofd van Network Rail het ontslag van de werknemer eiste omdat hij veiligheidsproblemen aankaartte in Euston. De digitale krant Politico onthulde dat Lord Peter Hendy, in zijn voormalige rol als hoofd van het Britse spoornetwerk, dreigde overheidscontracten te onthouden aan Systra UK, een van de grootste technische groepen van het land, als het geen actie ondernam tegen Gareth Dennis, die in een interview met The Independent zijn bezorgdheid uitte over het station. Dennis werd later ontslagen, waarbij de klachten van Hendy direct werden genoemd als reden voor zijn ontslag.

Sinds het verhaal in augustus voor het eerst uitkwam (je kunt onze versies hier en hier lezen) zijn de klachten over Euston en het Britse spoorwegecosysteem niet gestopt. Deze week vertelden negen mensen met persoonlijke ervaring met Network Rail of haar leveranciers aan The New Statesman dat de veiligheidscultuur van de Britse spoorwegen steeds meer gericht was op kosten en politieke overwegingen. Ondertussen vertelde de Railway Industry Association (RIA) aan haar 360 leden dat ze zich afvraagt of het “aanbestedingsproces van Network Rail robuust, transparant en legaal” is na het incident.

Oog in oog?

Dat weerhield hen er niet van om Hendy aan te kondigen als hoofdspreker op een van hun komende conferenties. De ontslagen ingenieur vertelde RailTech dat hij ook aanwezig zal zijn op het evenement, wat behoorlijk ongemakkelijk zou kunnen zijn. Maar misschien niet zo gênant als het feit dat het Britse ministerie van Transport Hendy misschien moet uitsluiten van toekomstige leveringscontracten met aannemers vanwege mogelijke juridische problemen die zijn gedrag tijdens het aanbestedingsproces van Network Rail met zich meebrengt.

Deze week vertelde Dennis ons dat naarmate de situatie bij Euston “gevaarlijker wordt, Hendy’s naam alleen maar zal blijven opduiken. Elke keer als dat gebeurt, zullen mensen zien wat hij deed om de problemen op het station te verdoezelen in plaats van zich bezig te houden met de problemen van de passagiers. En zijn persoonlijke prioriteit van reputatie boven veiligheid, ten koste van mij persoonlijk.” De vraag is, hoe lang kan het zo doorgaan in Euston zonder dat Network Rail, de Britse regering, of zelfs de nieuwe Britse minister van Spoorwegen, dingen veranderen.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com