Spoorwegoverzicht: Alstom’s Duitse revisie, Proxima’s order van €850m, Oostenrijk bovenaan EU-lijst spoorgebruik
Dit is uw dagelijkse update over het Europese spoor van RailTech. Alstom heeft vandaag de aandacht getrokken met het nieuws dat ze inderdaad hun fabriek in Görlitz gaan sluiten in het kader van een grootschalige revisie van hun Centraal-Europese activiteiten. Ondertussen heeft de Franse nieuwkomer Proxima net een dik contract getekend met de fabrikant om de open vervoerder concurrerender te maken op het snel liberaliserende netwerk van Frankrijk. En blijkbaar is Oostenrijk het meest enthousiaste land van de EU op het gebied van treinen – maar niet van Europa… Dit en nog veel meer lees je in ons verslag over de belangrijkste verhalen in de Europese spoorwegindustrie van vandaag.
Alstom gaat Duitse fabrieken sluiten, verkopen en DACH-Noordse regio’s samenvoegen
De Franse spoorweggigant Alstom heeft plannen aangekondigd om een aantal van zijn Duitse fabrieken in te krimpen en zelfs te sluiten. Hieronder valt ook de fabriek in Görlitz. Het gaat ook zijn afdeling voor Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland (DACH) samenvoegen met zijn Scandinavische afdeling om een grotere regio te creëren, waarbij een nieuwe turnaround specialist van Siemens wordt aangetrokken om de fusie te begeleiden. Wat dit precies betekent voor de regionale werknemers van Alstom en de lokale markten moet nog blijken als het nieuws bekend wordt. Maar de Duitse vakbonden maken zich grote zorgen.
“Ze zeiden dat dit een structureel probleem is, dat ze niet genoeg treinen hebben om te bouwen, dus de Duitse fabrikanten zijn te groot en er zijn te weinig bestellingen,” vertelde Jochen Homburg, een woordvoerder van Duitslands grootste metaalvakbond IG Metall, aan RailTech. Naar schatting werken enkele duizenden leden van zijn vakbond bij Alstom-fabrieken in Duitsland, waaronder in Görlitz. “Omdat we zogenaamd geld verliezen, moeten we het systeem stroomlijnen”, zo omschreef hij de gedachtegang van Alstom. “Uiteraard zijn we het niet eens met dit standpunt.” Lees hier meer over het verhaal.
Renovatiewerkzaamheden aan Duits hogesnelheidsnetwerk van start
De Duitse staatsspoorwegbeheerder Deutsche Bahn gaat een groot deel van zijn hogesnelheidslijn ICE voor enkele weken sluiten om uitgebreide renovatiewerkzaamheden uit te voeren. De werkzaamheden aan de ICE-lijn zijn de eerste van vele die tussen nu en 2030 zullen plaatsvinden. Het moderniseringsproject kost ongeveer 90 miljoen euro en omvat de vervanging van 35 km rails tussen Hamm en Ahlen in het noordelijke Ruhrgebied van Duitsland en de vervanging van twee bruggen.
Een groot deel van het werk zal worden gedaan door een 650 ton zware trein voor spoorreconstructie, die rails, dwarsliggers en ballast in één keer kan vervangen. De werkzaamheden aan de rails beginnen op 11 oktober en zullen naar verwachting tot 29 november duren, inclusief het omleiden van langeafstandstreinen.
Het maakt deel uit van een breder initiatief van Deutsche Bahn om langdurige problemen met de verouderende infrastructuur op te lossen. Voor de komende jaren zijn er in het hele land grootschalige renovatieprojecten gepland en tegen 2030 wil het bedrijf maar liefst 40 grote delen van het netwerk vernieuwen.
Hitachi levert passagiersinformatiesysteem voor metro van Lissabon
Lissabon heeft een nieuw contract toegekend aan Hitachi Rail voor de levering van een uitgebreid passagiersinformatiesysteem voor het gehele metronetwerk. Het contract omvat een complete revisie van de centrale systemen, de installatie van nieuwe schermen op 10 stations en nieuwe omroepsystemen voor passagiers op alle stations. Hitachi zal gebruik maken van haar schaalbare en modulaire Advanced Passenger Information System-oplossing, die al in gebruik is bij Metro do Porto en Infraestruturas de Portugal. Deze oplossing zal zorgen voor een betere digitalisering van informatie over het hele metronetwerk van Lissabon, inclusief gegevens over het rollend materieel en de bovengrondse gegevens.
“Klanten van de metro van Lissabon zullen toegang hebben tot relevante reisinformatie in realtime, waardoor ze efficiënter kunnen reizen en beter kunnen integreren met andere vervoerswijzen”, aldus Maria Helena Campos, waarnemend voorzitter van Metropolitano de Lisboa. Ondertussen breidt de metro van de Portugese hoofdstad haar systeem uit met een nieuwe 4 km lange verlenging van de Rode Lijn, waarvoor vijf bieders een offerte hebben ingediend, evenals de op handen zijnde uitbreiding van de Circular Line, die diensten zal aanbieden aan voorheen onontdekte delen van de stad.
Alstom tekent €850m contract met nieuwe Franse open exploitant
De Franse hogesnelheidsstarter Proxima heeft een order van 850 miljoen euro getekend bij Alstom voor 12 dubbeldeks hogesnelheidstreinen van het type Avelia Horizon. De levering is gepland vanaf 2028 en het bedrijf zal het rollend materieel gebruiken voor zijn geplande open-toegangsdiensten tussen Bordeaux, Nantes, Rennes, Angers en Parijs.
De overeenkomst, die vandaag door Alstom is aangekondigd, omvat 15 jaar onderhoud. De nieuwe treinen zullen snelheden van meer dan 300 km/u kunnen halen en naar verluidt de “grootste passagierscapaciteit op de markt” hebben om de exploitatiekosten per zitplaats te verlagen. Uitgerust met twee korte motorwagens zullen ze gelede rijtuigen hebben om het aantal draaistellen te verminderen, die goed zijn voor 30 procent van de kosten van preventief onderhoud.
.
Proxima is opgericht door Rachel Picard, voormalig CEO van Voyages SNCF, die hielp bij de ontwikkeling van het budgetmerk Ouigo van de nationale operator, en Timothy Jackson, oprichter van leasemaatschappij voor rollend materieel Alpha Trains. Hun uitbreiding maakt deel uit van de snelle liberalisering van het Franse spoor. Kijk hier voor meer informatie over dat onderwerp.
Ander Alstom-nieuws is dat het bedrijf samenwerkt met technologiebedrijf Flox om een nieuw AI-detectiesysteem voor wilde dieren te testen op het Zweedse spoorwegnet om te voorkomen dat treinen dieren op het spoor raken. De proef heeft een subsidie van 290.000 euro ontvangen van Vinnova, de Zweedse overheidsinstantie voor innovatiefinanciering. Eind 2024 en begin 2025 zullen er een reeks veldproeven worden uitgevoerd op het netwerk om het systeem te valideren.
Raad van commissarissen DB, regering keurt verkoop DB Schenker goed
De Raad van Commissarissen van Deutsche Bahn AG heeft deze week de verkoop van DB Schenker aan de Deense transport- en logistiekgroep DSV goedgekeurd. Tegelijkertijd heeft de Duitse regering goedkeuring verleend voor de deal, waarbij de verkoop nu naar verwachting in de loop van 2025 zal worden afgerond nadat alle wettelijke goedkeuringen zijn ontvangen.
Vorige maand tekende de Raad van Bestuur een contract om zijn logistieke dochteronderneming aan DSV te verkopen voor 14,3 miljard euro, wat oploopt tot 14,8 miljard met rente. Om uit te vinden wat dit betekent voor de Duitse spoorwegen, bekijk ons rapport hier.
Network Rail pakt extreem weer aan met Koreaans Spooronderzoeksinstituut
Network Rail heeft een intentieverklaring ondertekend met het Korean Rail Research Institute (KRRI) om samen te werken, met name op het gebied van de ontwikkeling van technologie om het netwerk weerbaarder te maken tegen extreme weersomstandigheden. Het MoU bouwt voort op de bestaande samenwerkingsverbanden van Network Rail met SBB, ProRail, BaneNor en Trafikverket en zal vijf jaar duren.
Gebieden van wederzijds belang zijn onder andere evaluatietechnieken voor aardverschuivingen, de beoordeling van de veerkracht van de spoorweginfrastructuur bij extreem weer en de inspectie van spoorwegconstructies met behulp van verankerde drones en robotica. Network Rail zei dat ondanks de afstand, “technologie ons samen zal brengen” zodat de twee partijen “onze spoorwegen veiliger en beter presterend kunnen maken voor onze passagiers en werknemers.”
Polen onthult plan om spoor aan te passen aan klimaatverandering
De Poolse nationale spoorwegmaatschappij PKP PLK heeft een nieuwe versie van haar “Plan voor de aanpassing van de spoorweginfrastructuur aan de klimaatverandering” goedgekeurd. Het document beschrijft de richtlijnen en acties om de impact van de spoorweginfrastructuur en de activiteiten van PLK SA op de klimaatverandering te beperken. Het bijgewerkte programma houdt rekening met verwachte klimaatveranderingen tot 2100 in een poging om het Poolse netwerk aan te passen aan het groeiende kennisniveau en de veranderende wettelijke vereisten op dit gebied.
.
In de afgelopen tien jaar registreerde PLK gemiddeld meer dan 4.900 weersgerelateerde incidenten per jaar die het vervoer verstoorden, waaruit blijkt dat het netwerk bijzonder kwetsbaar is voor de komende veranderingen. De acties die het bedrijf gaat ondernemen zijn verdeeld in twee groepen: die op organisatorisch niveau en die met betrekking tot het ontwerp, de exploitatie en het onderhoud van de infrastructuur. Ze hebben ook een CO2-voetafdrukcalculator gemaakt om bij te houden hoeveel CO2 het netwerk uitstoot.
Oostenrijk staat bovenaan in EU in spoorvervoer, volgens Oostenrijks rapport
Volgens een nieuwe analyse van de Oostenrijkse Vervoersclub (VCÖ) op basis van EU-gegevens legt Oostenrijk per hoofd van de bevolking meer kilometers per spoor af dan elk ander land in de EU. Met 2.160 kilometer per jaar is dat twee keer zoveel als het EU-gemiddelde van 1.060 kilometer. Ondertussen volgt Frankrijk met 1.750 km, Zweden met 1.440 km en Duitsland op de vijfde plaats met 1.280 kilometer per hoofd van de bevolking. Italië staat helemaal op de 11e plaats met slechts 880 kilometer per hoofd van de bevolking. Maar het feit dat Zwitserland geen deel uitmaakt van de EU betekent niet dat het niet meetelt; Zwitserland blijft Europa’s spoorwegkampioen, met elke persoon die 2.310 kilometer per jaar per spoor aflegt.
Lees meer:
- Britse spoorminister’s ex-deals ‘ernstig’ schaden toeleveringsketen
- Intelligent Rail Summit ’24: Estland speelt ‘centrale rol’ in toekomst van spoortechnologie
- België: NMBS stopt met verkoop van sommige intl. tickets
- Italië in Frankrijk? Trenitalia lanceert route Parijs-Marseille
- EU-rapport zegt dat liberalisering loont, maar is het bevooroordeeld?
- Frankrijks nieuwe bedrijf versnelt regionale liberalisering