‘Heel bitter’: Alstom gaat Duitse fabrieken sluiten, verkopen, DACH-Noordse regio’s samenvoegen

Alstom is restructuring in a major way in Germany.

De Franse spoorweggigant Alstom heeft plannen aangekondigd om een aantal van zijn Duitse fabrieken in te krimpen en zelfs te sluiten. Dat geldt ook voor de fabriek in Görlitz. Het gaat ook zijn afdeling voor Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland (DACH) samenvoegen met zijn Scandinavische afdeling om een grotere regio te creëren, waarbij een nieuwe turnaround specialist van Siemens wordt aangetrokken om de fusie te begeleiden. Wat dit precies betekent voor de regionale werknemers van Alstom en de lokale markten moet nog blijken als het nieuws bekend wordt. Maar de Duitse vakbonden maken zich grote zorgen, zoals IG Metall aan RailTech vertelt.

Drie en een half jaar na de overname van de voormalige Canadees-Duitse spoorwegfabrikant Bombardier Transportation, heeft Alstom aangekondigd een belangrijke stap te zetten “in het versterken van de regionale structuur in Europa”. Dit was een verwijzing naar het samenvoegen van de regio’s DACH en Nordic.

De Franse fabrikant heeft echter ook plannen aangekondigd om een van zijn fabrieken in Görlitz tegen 2026 te sluiten, terwijl verschillende andere Duitse vestigingen zullen worden ingekrompen om zijn ruwbouwwerkzaamheden naar Oost-Europa te verplaatsen. De plannen zaten al een tijdje in de pijplijn, maar pas nu heeft Alstom ze openbaar gemaakt. De sluiting van Görlitz betekent alleen al het verlies van 700 banen.

Volgens de plannen zullen er geen nieuwe voertuigen worden gebouwd op de locatie in Henningsdorf in Duitsland en zullen de lopende projecten worden verplaatst naar de fabrieken in Bautzen en Salzgitter. Henningsdorf, in de Duitse deelstaat Brandenburg, wordt in plaats daarvan “uitgebreid tot een belangrijke locatie voor de centrale groeigebieden digitalisering en service”.

Reparatie- en onderhoudswerkzaamheden die voorheen werden uitgevoerd in de hubs van Görlitz, Mannheim en Kassel zullen nu worden ondergebracht in Henningsdorf, terwijl Mannheim zich naar verluidt opnieuw zal richten op digitalisering en ontwikkeling. Eén fabrieksgebouw wordt verkocht. Veel van het ontwikkelingswerk en projectmanagement voor alternatieve aandrijftechnologie dat voorheen in Duitsland werd gedaan, zal worden verplaatst naar Frankrijk. Kassel blijft volgens de plannen een productielocatie. Maar het verlies van de fabriek in Görlitz is een enorme klap voor de Duitse werknemers.

Alstom krimpt in Duitsland

De voorzitter van de Algemene Ondernemingsraad, René Straube, zei dat de beslissing “zeer bitter” was en leidde tot verontwaardiging bij de lokale gemeenschappen. “Ik vind dit ongelooflijk tragisch,” vertelde Straube, die ook voorzitter is van de ondernemingsraad voor de vestiging in Görlitz, aan Deutsche Presse-Agentur. Verder waarschuwde hij voor kwaliteitsverlies als gevolg van de verhuisplannen.

De fabriek voor de productie van touringcars en carrosserieën in Görlitz werd na de overname van Bombardier in 2021 overgedragen aan Alstom, maar het bedrijf heeft lang gezegd dat de locatie “overcapaciteit” heeft. De fabriek is geopend sinds 1849 en werkt nog steeds aan meerdere orders die de fabriek tot medio 2026 in bedrijf zouden houden. Alstom zei echter dat er “vergevorderde vertrouwelijke gesprekken gaande zijn met een industriële partner over een mogelijke verbintenis met de locatie” en dat het doel is om blijkbaar duurzame vooruitzichten voor industriële banen te creëren.

The Görlitz train factory in 1959
De treinfabriek van Görlitz in 1959. WikimediaCommons.
.

“Ze zeiden dat dit een structureel probleem is, dat ze niet genoeg treinen hebben om te bouwen, dus de Duitse fabrikanten zijn te groot en de orders te weinig,” vertelde Jochen Homburg, een woordvoerder van Duitslands grootste metaalvakbond IG Metall, aan RailTech. Naar schatting werken enkele duizenden leden van zijn vakbond bij Alstom-fabrieken in Duitsland, waaronder in Görlitz. “Omdat we zogenaamd geld verliezen, moeten we het systeem stroomlijnen”, zo omschreef hij de gedachtegang van Alstom. “Uiteraard zijn we het niet eens met dit standpunt.”

Alstom ‘concurrerender’ maken

Als onderdeel van de herstructurering van het bedrijf in Europa heeft Alstom – nu ’s werelds op één na grootste fabrikant van rollend materieel achter het Chinese CRRC – ook aangekondigd het bedrijf “competitiever” te maken door twee van zijn Europese regio’s samen te voegen.

“Om deze evolutie te ondersteunen en de ondersteuning aan klanten te versterken,” zei het bedrijf dat het had besloten om de regio Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland (DACH) samen te voegen met het Scandinavische cluster van Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en IJsland. De fusie wordt begin volgend jaar van kracht. Het bedrijf heeft de voormalige COO van Siemens Gamesa, Tim Dawidowsky, aangenomen om de nieuwe gecombineerde regio te leiden. Hij trad gisteren in dienst en zal werkzaam zijn vanuit Berlijn.

“Ik vind het geweldig om bij Alstom aan de slag te gaan en samen te werken met het DACH & Nordics team, Henri [Poupart-Lafarge] en het leiderschapsteam, waarbij ik gebruik maak van mijn ervaring met het aansturen van transformatie tijdens deze strategische fase in de reis van Alstom”, aldus Dawidowsky. Ondertussen zei Poupart-Lafarge, CEO van Alstom, over de aanwerving van de ex-Siemens man dat hij kwam met “uitgebreide turnaround ervaring en een diep begrip van projectgebaseerde bedrijven die ons zullen helpen om de efficiëntie te verhogen”. Hij voegde eraan toe dat hij ernaar uitkeek om Dawidowsky te zien helpen “om ons concurrerender te maken in deze belangrijke regio”.

Vakbonden in spanning

De reden achter de fusie is dat de DACH-regio, vooral Duitsland, een van de grootste exporteurs naar Scandinavië is. Door de twee groepen samen te brengen, worden de activiteiten gestroomlijnd. Het bedrijf zei dat al zijn treinleveringen aan Scandinavië uit Duitsland komen en dat 50 procent van de Duitse productie wordt geëxporteerd naar de Noord-Europese regio. Hoe dit zal worden beïnvloed door de inkrimping van de Duitse fabrieken en de verplaatsing van de diensten naar andere landen is nog niet duidelijk.

“We hebben veel orders uit Scandinavië, die hier [in Duitsland] worden gebouwd. Het is geen toevallige fout om de regio’s samen te voegen,” vertelde de woordvoerder van IG Metall aan RailTech. Hij zei echter dat hij de positieve kant van de fusie voor Duitsland of de portefeuille van de regio niet kon zien. “We hebben onze eigen problemen en hebben die niet opgelost. Hoe zouden zij [de Scandinavische regio’s] ons moeten helpen?”

Hij voegde eraan toe dat als er al problemen waren met bestellingen op lokaal niveau, het samenvoegen van de regio’s weinig zou helpen om het probleem op te lossen. “Je moet al die andere zaken regelen en geen duidelijke focus hebben op wat er eigenlijk lokaal moet gebeuren.” Vlak voordat Alstom formeel aankondigde dat het zijn Duitse activiteiten gaat reorganiseren, zei Homburg: “Op dit moment weet ik niet welk land of welke regio het meeste gevaar loopt.” Het is nu duidelijker, maar des te somberder voor de Duitse werknemers.

Alstom opnieuw uitvinden

De beslissing om de activiteiten in de Duitse fabrieken te verminderen en de DACH- en Scandinavische afdelingen samen te voegen, maakt deel uit van een bredere poging van Alstom om na een aantal jaren van bijzonder wankele voet aan de grond te krijgen, en is tekenend voor de strijd om zijn status als marktleider in Europa te behouden. Hoewel Alstom in 2024 enkele van zijn grootste contracten heeft binnengehaald, heeft het bedrijf de afgelopen 15 jaar moeten vechten tegen de groeiende concurrentie van productiereuzen als Hitachi Rail en Siemens Mobility. Sindsdien heeft Alstom miljarden aan opdrachten verloren aan zijn concurrenten.

En de overname van Bombardier in 2020 heeft extra complicaties met zich meegebracht, waaronder het beheer van verschillende nieuwe fabriekslocaties waar rollende orders minder zeker zijn. In de afgelopen 12 maanden heeft het senior management herhaaldelijk gedreigd om de Europese fabrieken in te krimpen vanwege een duidelijk gebrek aan orders, terwijl het de kosten van de fabrieken moest dragen. De locaties waren onder andere Alstom’s assemblagefabriek in de Britse stad Derby, en nu meer definitief, Görlitz. Beide zijn er al sinds halverwege de vorige eeuw. Nu staat meer dan anderhalve eeuw spoorweggeschiedenis op het punt om omgegooid te worden nu Alstom zich aanpast aan een nieuw en meer moordend tijdperk van snelle spooruitbreiding.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com