Spooroverzicht: Warschau megaproject hervat, Eurostar gaat intermodaal, DB-deal tegen halve prijs

Rail Eurostar

Dit is uw dagelijkse dosis spoorverkenning van RailTech. Gisteren was het 60 jaar geleden dat ’s werelds eerste kogeltrein reed. Op 1 oktober 1964 maakte de Japanse hogesnelheidstrein Shinkansen zijn eerste reis tussen Tokio en Osaka met een snelheid van 210 km/u. Zes decennia later beleeft de hogesnelheidstrein een nieuwe revival. Van een nieuw station in Warschau tot het nieuwste partnerschap van Eurostar en een heel speciaal aanbod van Deutsche Bahn, ontdek wat er vandaag gebeurt in de wereld van het spoor.

Polen bouwt nieuw station Warszawa Gdańska

Poolse treinreizigers maken zich op voor een nieuw station Warszawa Gdańska, terwijl de hoofdstad ook een nieuw, modern en groot zakencentrum krijgt. Bedrijven van de PKP Groep hervatten hun samenwerking met de Belgische ontwikkelaar Ghelamco, nu ze een investeringsovereenkomst hebben getekend om weer aan de slag te gaan met het 100.000 m² grote project. Dat is omdat de PKP Groep terugkeert naar het uitvoeren van ontwikkelingsprojecten die jaren geleden zijn opgeschort in een poging om het meeste te halen uit de grond die ze bezitten.

Litouwen opent nieuw Rail Baltica centrum, verbetert communicatienetwerk

De Litouwse nationale spoorwegexploitant LTG Group en zijn Amerikaanse partner Ribbon Communications hebben de voltooiing van een “kritieke” netwerkupgrade aangekondigd. Deze omvat vernieuwde hardware langs het spoor en nieuw toegepaste softwareoplossingen voor netwerkbeheer en beveiliging, waaronder Ribbon’s Future Railway Mobile Communication System. Het omvat ook een zevenjarig service- en ondersteuningscontract.

Rail Baltica information centre
Litouwen heeft zijn eerste Rail Baltica informatiecentrum. Rail Baltica.
.

Gisteren opende Litouwen zijn eerste Rail Baltica informatiecentrum. Het centrum bevindt zich op het station van Kaunas en is opgericht om actuele informatie te verstrekken over het lopende Rail Baltica project, dat een revolutie teweeg zal brengen in het vervoer in de Baltische regio. Het station zelf krijgt zijn eigen hogesnelheidslijn en zal dagelijks meer passagiers vervoeren dan de Litouwse hoofdstad Vilnius.

Eurostar en SkyTeam kondigen partnerschap aan

Eurostar en de wereldwijde luchtvaartalliantie SkyTeam hebben een overeenkomst ondertekend die de weg zal vrijmaken voor geïntegreerde intermodale reizen via lucht en spoor voor miljoenen. Eurostar is de eerste niet-luchtvaart partner van SkyTeam, en de overeenkomst betekent dat hun klanten in staat zullen zijn om één enkele reservering te gebruiken om zowel met een vliegtuig als met een aansluitende trein te reizen in enkele van Europa’s grootste transportknooppunten, eigenlijk overal waar Eurostar diensten aanbiedt, inclusief Frankrijk, Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Siemens en Beacon tekenen belangrijke overeenkomst voor rollend materieel

Siemens Mobility en de toonaangevende verhuurder van rollend materieel Beacon hebben een belangrijke raamovereenkomst gesloten voor de levering van in eerste instantie 25 Vectron multi-systeemlocomotieven. De nieuwe 6,4 MW Vectron treinen zullen de bestaande Vectron Beacon vloot vervangen. Met de bestelling breidt Beacon haar Vectron-vloot op het Europese vasteland uit tot meer dan 180 locomotieven. De eenheden worden geproduceerd in de Siemens Mobility-fabriek in München-Allach, Duitsland. Adam Cunliffe, CEO van Beacon, zei dat hij “verheugd” was dat zijn bedrijf de samenwerking met Siemens kon voortzetten om een vloot aan te bieden die klaar is voor het spoor in Frankrijk, Duitsland en Europa’s belangrijkste goederen- en passagierscorridors.

Siemens Mobility and Beacon sign major framework contract for purchase of Vectron locomotives.
Siemens Mobility en Beacon ondertekenen een groot raamcontract voor de aankoop van Vectron locomotieven. Siemens Mobility.

Hitachi Rail boekt ‘aanzienlijke’ vooruitgang op het gebied van duurzaamheid

Vorige week lanceerde Hitachi Rail tijdens InnoTrans zijn vijfde jaarlijkse rapport over milieu, maatschappij en governance (ESG). De hoofdpunten van het rapport omvatten substantiële reducties in directe en indirecte emissies – zo’n 14 procent, blijkbaar dankzij het gebruik van meer hernieuwbare bronnen, waaronder zonne-energie; de ontwikkeling van duurzame en ethische kadercertificaten, waarbij leveranciers verplicht worden om koolstofvriendelijke behandelde bronnen te gebruiken; en de ontwikkeling van de eerste Sustainable Product Declaration (SPD) van de industrie voor de Masaccio Train, waardoor de ethische levenscyclus van het product kan worden gevolgd. Goed gedaan, Hitachi!

Deutsche Bahn biedt supervoordelige BahnCard deal

Sinds 1 oktober biedt Deutsche Bahn de BahnCard 50 voor de helft van de prijs aan. De deal, die loopt tot 13 oktober, betekent dat de reguliere 2e klas BahnCard 122 euro kost in plaats van 244 euro. De 1e klas BahnCard is verkrijgbaar voor 246 euro. De prijzen voor senioren en gereduceerde BahnCard zijn ook verlaagd voor deze periode, evenals de BahnCard-tarieven voor jongeren onder de 27 jaar. De reguliere BahnCard 50 is het antwoord van DB voor trouwe treinreizigers en biedt klanten kortingen tot 50 procent op bepaalde tickets en nog eens 25 procent op reeds afgeprijsde spaaraanbiedingen.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com