Intelligent Rail Summit ’24: Estland speelt ‘centrale rol’ in toekomst van spoorwegtechnologie

Intelligent Rail Summit in Estonia

Het is bijna zover! RailTech’s Intelligent Rail Summit ’24 komt over zes weken naar Estland. Terwijl de grootste namen uit de industrie zich voorbereiden om samen te komen in Tallinn, leggen enkele van onze topsprekers – waaronder de CTO van Rail Baltica’s projectcoördinator – uit waarom de locatie van dit jaar een van de belangrijkste locaties in Europa wordt voor intelligente technologie en spoorweginnovatie. En natuurlijk waarom je de conferentie van dit jaar niet mag missen.

Het is niet alleen een hype. Intelligente technologie transformeert het Europese spoor in hoog tempo. In het kader van het doortastende streven van de EU om de netwerken over het hele continent uit te breiden en te standaardiseren, wordt de technologie die de operaties stabiliseert, de veiligheid verbetert en de efficiëntie optimaliseert steeds belangrijker. Maar hoe kunnen we zulke snel ontwikkelende tools – AI, Big Data en machine learning – op zo’n grote schaal succesvol integreren? Estland, ooit “de meest geavanceerde digitale samenleving ter wereld” genoemd , is een goede plek om te beginnen.

Estland is pionier op het gebied van zijn eigen ultramoderne e-governancesysteem en heeft een benijdenswaardige lokale tech-scene, waardoor innovatie en de toepassing van intelligente technologie in zijn DNA zijn ingebakken. AI, cloud-gebaseerde diensten en de daaruit voortvloeiende behoefte aan onberispelijke cyberbeveiligingssystemen zijn de belangrijkste drijfveren van het land. Het is dan ook geen verrassing dat Estland aan de wieg heeft gestaan van Rail Baltica, een van Europa’s technologisch meest geavanceerde en ambitieuze megaprojecten op het gebied van infrastructuur.

Top Intelligent Rail ontmoet Tallinn

Tallinn is een belangrijk knooppunt in het baanbrekende programma om het spoornetwerk van de Baltische staten te integreren met de EU tegen 2030. Het wordt de locatie van enkele van de meest geavanceerde spoorwegsystemen van het continent, die naadloos moeten integreren in de bredere Centraal-Europese regio en daarbuiten. Daarom moet het de nieuwste technologie, zowel qua keuze als qua toepassing, op de juiste manier toepassen.

Niemand weet dit misschien beter dan Emilien Dang, Chief Technical Officer en bestuurslid van RB Rail AS, de joint venture die is opgericht door Estland, Letland en Litouwen om het Rail Baltica project te coördineren. Hij beheert alle technische aspecten van het programma samen met de partners en zal ook een van onze gewaardeerde gastsprekers zijn op IRS24.

Een waardevol platform

“Intelligent Rail Summit ’24 biedt een waardevol platform om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van treinbewaking, asset management, voorspellend onderhoud en AI- en cyberbeveiligingsinnovaties in de spoorwegsector te verkennen,” vertelde Dang aan RailTech.

Voor de Baltische regio zei hij dat het project niet alleen de connectiviteit met Europese standaardspoorlijnen zou verbeteren, “maar ook baanbrekende expertise zou introduceren in moderne, duurzame constructie, implementatie en exploitatie van hogesnelheidstreinen.” Hij voegde eraan toe dat deze kennisoverdracht ongetwijfeld “een centrale rol zal spelen in de toekomstige ontwikkeling van spoorwegtechnologieën in de hele regio”.

Toegepaste innovatie is ook een belangrijk thema voor een andere hoofdspreker van IRS24, Peter Boom. De directeur van Rail Asset Management en Digitalisering bij Royal HaskoningDHV, een van de belangrijkste ingenieursbureaus in de sector, vertelde RailTech dat het programma dit jaar grotendeels zal gaan over dingen “slimmer, sneller, efficiënter” doen.

Intelligente technologie integreren

Boom, een veteraan op dit gebied, zal spreken over de implementatie van Building Information Modelling (BIM) en hoe dit kan fungeren als een ondersteunende laag voor Digital Twinning en geavanceerd Asset Management. “Ik zal ingaan op het belang van BIM voor een gestructureerde en geharmoniseerde informatie-uitwisseling tussen asset owners, ontwerp- en engineeringbedrijven, aannemers en leveranciers tijdens de verschillende fasen van de levenscyclus van assets.”

Dat betekent dat de nauwe band tussen BIM-modellen, big data, AI en digitale twinning wordt onderzocht. “Uiteindelijk,” zei Boom, “gaat het erom dat het hele ecosysteem een uniforme manier van gegevensverwerking toepast.” “Intermodaal, duurzaam en innovatief; dat is voor hem de toekomst van transport waar we aan werken.” Zijn bedrijf Royal HaskoningDHV brengt zowel haar luchtvaart- als spoorbouwexpertise in bij het Britse architectenbureau Foster + Partners, dat de opdracht heeft gekregen om het enorme Poolse transportontwikkelingsproject CPK op te leveren. Dit zal helemaal tot Tallinn reiken.

Het perfecte forum

“Het hart van dit netwerk,” zei Boom “is de nieuwe luchthaven van Warschau, die niet alleen Poolse steden en burgers met elkaar zal verbinden: samen met Rail Baltica, het Tsjechische HS Rail programma, en het V-4 HS Rail project, zal het CPK Project een nieuw dicht en interoperabel transportnetwerk over de hele regio opleveren,” zei Boom. Die technische en toegepaste knowhow kun je verwachten bij IRS24.

En zoals Emilien Dang zegt: “Omdat Rail Baltica verder werkt aan het meest ambitieuze infrastructuurproject in de Baltische staten, is het van cruciaal belang om op de hoogte te blijven van de laatste technologische innovaties om meer efficiëntie, veiligheid en duurzaamheid te bereiken … De top in Tallinn dient als het perfecte forum voor specialisten uit de industrie om samen te werken, inzichten te delen en te onderzoeken hoe intelligente technologieën de toekomst van de Europese spoorwegsystemen veranderen.”

[Benieuwd naar de nieuwste technologie in de spoorwegsector? Doe mee aan RailTech’s Intelligent Rail Summit ’24 in Tallinn. De conferentie vindt plaats van 12 tot 13 november in Estland – een van de oprichters van Rail Baltica – en wordt bijgewoond door een groot aantal experts uit de sector die bespreken hoe geavanceerde technologie zinvol kan worden ingezet langs het Europese spoor.

Van de echte toepassing van AI tot de wendingen van het meest ambitieuze infrastructuurproject van het continent, kom en help ons de toekomst van de spoorwegsector vorm te geven. Lees hier meer over het boeiende programma[/highlight].

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com