België: NMBS stopt met verkoop van sommige intl. tickets aan het loket in meerdere stations

SNCB ticket machine

De Belgische NMBS stopt vanaf morgen met de verkoop van sommige internationale tickets aan het loket door de duidelijke “aanhoudende daling van de fysieke verkoop” van internationale reispassen. De Belgische operator vertelt RailTech dat het een beslissing is die volledig gebaseerd is op de vraag, of het gebrek daaraan. Maar de lokale bevolking, vooral in Limburg – en zelfs de nationale klachtencommissie – zijn niet blij.

De Belgische staatsmaatschappij kondigde vorige week aan dat ze vanaf 1 oktober stopt met de fysieke verkoop van internationale treintickets waarvoor een reservering nodig is in negen stations. De stations die zullen stoppen met het aanbieden van dergelijke tarieven via een koisk zijn Aarlen, Antwerpen-Berchem, Brussel-Luxemburg, Eupen, Hasselt, Kortrijk, Mechelen, Oostende en Ottignies.

“De beslissing werd genomen op basis van de gewoonten van de reizigers”, vertelt een woordvoerder van de NMBS aan RailTech. “Als we het bijvoorbeeld over Aarlen hebben, dan hebben we het over minder dan één persoon per dag die een internationaal ticket koopt. Het is nog steeds mogelijk om ze te kopen met de ticketautomaat, het is nog steeds mogelijk op de applicatie,” verklaarde hij.

Hij voegde eraan toe dat grensoverschrijdende tickets naar de dichtstbijzijnde steden in de buurt van de grens, bijvoorbeeld Maastricht, Luxemburg of Lille, nog steeds mogelijk zijn. “We hebben het over internationale bestemmingen. Je kan bijvoorbeeld niet meer naar Aalen gaan om een ticket te kopen voor Marseille of om naar Berlijn te gaan, maar voor de grensoverschrijdende bestemmingen kan dat wel,” verklaarde de woordvoerder.

NMBS zegt dat als gevolg van de dalende vraag, de fysieke verkoop van internationale tickets, inclusief voor hogesnelheidstreinen, nachttreinen en haar andere aanbiedingen waarvoor een reservering nodig is, voortaan in 12 stations zal worden geconcentreerd: Antwerpen-Centraal, Brugge, Brussel-Airport-Zaventem, Brussel-Centraal, Brussel-Zuid, Brussel-Noord, Charleroi-Centraal, Gent-Saint-Pierre, Luik-Guillemins, Leuven, Bergen en Namen.

Hoe zit het met Limburg?

Er is echter een kleine tegenreactie op de beslissing, vooral in de Oost-Belgische regio Limburg, de enige Vlaamse provincie waar geen enkel station na morgen nog internationale tickets via de kiosk zal verkopen.

Het zal niemand verbazen dat de Limburgse sector van de Belgische vakbond ACOD Spoor de beslissing heeft afgekeurd en het een symbool vindt van de voortdurende achteruitgang van de dienstverlening in de provincie. Het personeel op de Limburgse stations wordt namelijk teruggebracht van 20 naar 5 medewerkers, waardoor de dienstverlening volgens de vakbond nog ingewikkelder wordt, vooral voor minder mobiele reizigers die waarschijnlijk ook moeite hebben met het online ticketsysteem.

De ontwikkeling komt na het recente nieuws dat de rechtstreekse treinverbinding tussen de Limburgse stad Genk en de kust mogelijk wordt geschrapt, wat tot grote woede in de regio heeft geleid.

Niet meer, Ombudsrail vertelt NMBS

Ondertussen zei Ombudsrail, het team van de ombudsdienst dat klachten van spoorweggebruikers in België behandelt, deze week dat het ervoor pleit dat NMBS “de persoonlijke contactmogelijkheden niet verder beperkt en dat het een flexibele aanpak hanteert wanneer reizigers online een fout maken of wanneer de technologie faalt.”

Het voegde eraan toe dat het in zijn jaarverslagen al had geschreven dat reizigers die weinig ervaring hebben met digitale verkoopkanalen “soms fouten kunnen maken die moeilijk te corrigeren zijn, wat tot frustratie kan leiden.” Het stelde ook dat de technologie “niet altijd foutloos is” en zei dat de website kan stotteren of dat er iets mis kan gaan tijdens het betaalproces.

“We begrijpen dat steeds meer reizigers hun zaken online regelen. Maar niet iedereen wil of kan dat,” voegde het eraan toe.

De NMBS verdedigde de beslissing echter tegenover RailTech. “Het is nog steeds mogelijk om naar automaten en sommige andere stations te gaan om de tickets te kopen. De beslissing komt overeen met de gewoonten van de gebruikers,” zei de woordvoerder. “We hebben een groot aantal automaten met een hotline die je kunt bellen als je hulp nodig hebt om tickets te kopen, dus het is toegankelijk voor mensen die het moeilijker vinden om tickets op de app te kopen.”

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com