InnoTrans eindigt! 10 hoogtepunten van 2024’s topspoorwegevenement

InnoTrans

Het is net zo snel voorbij als het gekomen is. InnoTrans ’24 loopt vandaag ten einde, maar het aanbod dat te zien was op wat algemeen wordt beschouwd als het belangrijkste spoorwegevenement in Europa zal nog jaren voor opschudding zorgen in de markt. Met duizenden stands en zoveel te zien, is het moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Gelukkig heeft RailTech, dat de hele week ter plekke verslag heeft gedaan, een paar hoogtepunten van de show van dit jaar uitgekozen.

1. ComfortJet: Siemens Viaggio comfortbussen voor ČD

Als eerste presenteerde Siemens Mobility de Viaggio Comfort-rijtuigen voor de Tsjechische Spoorwegen (ČD) onder de naam ComfortJet. Vanaf volgende week installeert ČD de nieuwe treinen, gemaakt door Siemens Mobility en Škoda Group, op twee diensten tussen Berlijn en Praag. De CEO van het Tsjechische bedrijf verwelkomde de levering in Berlijn als “een enorme sprong voorwaarts” in de dienstverlening van het bedrijf, met een aanzienlijke upgrade op het gebied van luxe langeafstandsvoorzieningen. Lees het volledige verslag hier.

2. Talgo’s dubbele debuut: Travca elektrische motor & DSB bus

Talgo zorgde voor opschudding met twee belangrijke showcases. Ten eerste zal de Travca, hun eerste grensoverschrijdende elektrische locomotief, de ICE-L treinen van Deutsche Bahn gaan trekken (de L staat voor ‘Low Level’). De nieuwe locomotieven met 145 km/u zijn ontworpen om te werken met gloednieuwe 17-karige Talgo-treinstellen voor de rails van DB. Hoewel het testen het gebruik kan vertragen, is het gepland voor gebruik in Duitsland, Oostenrijk en Nederland. De Spaanse fabrikant onthulde ook een nieuw rijtuig voor de Deense Spoorwegen dat sterk lijkt op de ICE-L, met als belangrijkste kenmerk de toegankelijkheid voor passagiers met beperkte mobiliteit (PRM). Dat is belangrijk omdat de EU wetgeving begint op te stellen om dingen makkelijker te maken voor PBM’s.

3. Stadler’s RS ZERO steelt de show

Dit was misschien wel het grootste evenement van de conferentie. De Zwitserse treinfabrikant Stadler onthulde voor het eerst het nieuwe prototype van zijn opvolger voor de alom populaire Regio-Shuttle RS1 railbus, de RS ZERO. Het nieuwe rollend materieel, dat op waterstof of batterijen kan rijden, wordt aangeprezen als het antwoord op de vervanging van milieuonvriendelijke dieseltreinen op niet-geëlektrificeerde en verkeersarme lijnen in Europa. Lees hier het volledige rapport van RailTech en wat een CTO van een bedrijf te zeggen heeft over waterstof en de obstakels bij het vergroenen van regionale spoorwegen.

4. ÖBB’s nieuwe CityJet KISS treinen van Stadler

Stadler heeft ook samengewerkt met de Oostenrijkse ÖBB om de volgende generatie KISS-treinen te onthullen, ontworpen voor regionaal en voorstedelijk vervoer onder de merknaam CityJet. Het dubbeldekstreinstel dat voor Oostenrijk werd gebouwd, was de hele week te zien. Tot nu toe zijn 79 van deze voertuigen besteld als onderdeel van een raamcontract voor 186 treinstellen. In de toekomst zullen ze de moderne, passagiersvriendelijke en milieuvriendelijke uitbreiding vormen van de Cityjet en Railjet vloot die door ÖBB wordt gebruikt voor lokaal en langeafstandsreizigersvervoer.

5. Prototype Intercity van CRRC

CRRC onthulde twee baanbrekende producten, die weliswaar buiten de Europese markt vallen, maar een serieuze inspiratie kunnen vormen voor toekomstige EU-modellen. De CINOVA H2 Intelligent Intercity Train rijdt op waterstof en kan een topsnelheid bereiken van 200 kilometer per uur, met een formatie van vier wagons die meer dan 1000 passagiers kunnen vervoeren. De trein heeft een continu rijbereik van 1.200 kilometer bij 160 km/u, wat de afstand van Berlijn naar Londen overtreft. CRRC toonde ook zijn Autonomous Rail Rapid Transit, of ART 2.0, een geavanceerd autonoom spoorwegsysteem dat eco-innovatie combineert met een strak, modern ontwerp.

6. Plasser & Theurer en Siemens’ ETCS-samenwerking

Plasser & Theurer en Siemens Mobility kondigden een spannende samenwerking aan rond het ETCS treinbesturingssysteem. Door deze samenwerking wordt de ETCS-technologie van Siemens toegepast op de Crafter-serie voertuigen van Plasser voor de Oostenrijkse Spoorwegen (ÖBB), met als doel een betere coördinatie en standaardisatie van hun activiteiten. Met een flexibel systeem dat geschikt is voor verschillende voertuigtypes belooft deze samenwerking de processen te stroomlijnen en de veiligheid op het spoor te verbeteren.

7. Alstom’s volledig ingerichte Coradia Max

Alstom stelde niet teleur met het debuut van de eerste volledig ingerichte Coradia Max, ontworpen voor LNVG uit Nedersaksen. Alstom onderscheidt zich door de ruime interieurs en het passagiersgerichte ontwerp en lijkt door te gaan met het leveren van hoogwaardige oplossingen voor regionale spoorwegnetwerken.

8. Directe ICE Parijs-Berlijn van SNCF & DB

Een van de meest opwindende aankondigingen kwam van de SNCF en Deutsche Bahn, die een directe ICE-verbinding bevestigden tussen Berlijn en Parijs, via Frankfurt, die in december van start gaat. Deze hogesnelheidsroute overbrugt twee grote Europese hoofdsteden en biedt reizigers een nieuwe, comfortabele optie. Lees het volledige verslag hier.

9. Hitachi’s verbeterde Frecciarossa

Hitachi Rail onthulde de laatste upgrade van hun Frecciarossa hogesnelheidstrein en toonde het verbeterde comfort, vooral in de executive en business class secties. Met een fris, modern interieurontwerp en verbeterde zitplaatsen zal deze Italiaanse snelheidsduivel passagiers in heel Europa een soepelere en luxueuzere ervaring bieden.

10. AI-gestuurde rangeertechnologie van OTIV

Een van de opvallende innovaties kwam van OTIV, een Belgische start-up die OTIV.ONE introduceerde, een AI-gestuurd systeem voor rangeren. Het systeem maakt gebruik van drie camera’s aan de voorkant van de locomotief, waardoor deze op afstand bestuurd kan worden vanaf een tablet in de cabine. Deze technologie verhoogt de veiligheid van rangeeroperaties, maakt grondpersoneel overbodig en verhelpt tekorten aan arbeidskrachten. Het wordt al gebruikt door exploitanten zoals Lineas en met zijn potentieel om rangeeroperaties te transformeren, is OTIV er een om in de gaten te houden.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com