InnoTrans: Eerste ComfortJet treinen op lijn Praag-Berlijn

ComfortJet

Reizen van Praag naar Berlijn is een stuk comfortabeler geworden. Vanaf volgende week installeert de Tsjechische spoorwegmaatschappij České dráhy (CD) de nieuwste ComfortJet-treinen, gemaakt door Siemens Mobility en Škoda Group, op twee diensten tussen de Duitse en Tsjechische hoofdsteden. Bij de presentatie van een van de langeafstandstreinen op InnoTrans 2024 vandaag, prees de CEO van CD de levering in Berlijn als “een enorme sprong voorwaarts” in de dienstverlening van het bedrijf. RailTech doet verslag vanaf het spoor.

“De eerste ComfortJet-rijtuigen arriveerden dinsdagochtend in Berlijn, en natuurlijk waren ze op tijd bij CD”, vertelde de CEO van het bedrijf, Michal Krapinec, aan journalisten op de conferentie in Berlijn. Hij stond trots voor een ComfortJet-besturingsrijtuig, een restaurantgedeelte en een multifunctioneel rijtuig, die allemaal klaar zijn om later deze maand de rails op te gaan. “In onze vloot zullen we twintig treinstellen hebben en deze ComfortJets zullen op onze langeafstandsroutes rijden,” zei hij.

“Ik denk dat dit een enorme sprong voorwaarts is in de diensten die we onze klanten bieden, vooral voor langeafstandsreizen, en ik ben er erg trots op dat ik hier vandaag kan aankondigen dat we op tijd zijn met de levering. Ik denk dat dit het bewijs is dat we geen betere samenwerking hadden kunnen hebben dan met Škoda en Siemens,” zei hij.

ComfortJet komt naar een stad bij jou in de buurt

De inzet van de treinstellen in het internationale verkeer op de prestigieuze lijn Berlijn-Praag volgt op maanden van testen en afstemmen, zodat de eenheden klaar zijn voor de eerste inzet. Zowel het personeel van Deutsche Bahn als dat van de Tsjechische Spoorwegen hebben de treinen de afgelopen maanden leren kennen. Sinds maandag zet CD tijdelijk een van de treinen in op de lijn Praag-Košice naar Slowakije.

ComfortJet interior
Het interieur van de ComfortJet biedt een nieuw niveau van comfort. České dráhy.

En vanaf zondag 29 september zullen twee ComfortJet treinstellen regelmatig worden ingezet op de verbindingen EC 178 / 175 en EC 176 / 177 Berliner Praag – Berlijn en terug. Ze zullen ook rijden tussen de Tsjechische hoofdstad en Bratislava, Boedapest en Wenen.

“Ik ben blij dat passagiers de nieuwe ComfortJets zullen zien, en het is symbolisch dat dit voor het eerst in grote aantallen zal gebeuren op de route tussen de Tsjechische en Duitse hoofdsteden,” zei de Tsjechische minister van Transport Martin Kupka in een verklaring. “Tsjechië en Duitsland zijn altijd nauw met elkaar verbonden geweest, het spoor maakt deel uit van onze gemeenschappelijke geschiedenis en dankzij de hogesnelheidslijnen die worden voorbereid, zal het ook een garantie zijn voor onze succesvolle toekomst.”

Een sprong in kwaliteit

CEO van Deutsche Long-Distance Michael Peterson voegde eraan toe dat hij verheugd was over “de sprong in kwaliteit” van de treinen. “We bieden niet alleen meer zitplaatsen en comfort op de populaire route Praag-Berlijn-Hamburg, maar binnenkort kunnen we ook de reistijd verkorten,” zei hij. “ComfortJet is een echte Europese trein. Met drie aandrijfsystemen en vergunningen in zeven landen kan hij Graz en Boedapest in het zuiden via Praag verbinden met Berlijn en Hamburg in het noorden. In de toekomst zal hij zelfs tot Kopenhagen rijden.”

De ComfortJet is een compleet treinstel met vaste samenstelling, ontworpen voor langeafstandsreizen. Het bestaat uit negen permanent gekoppelde rijtuigen, die plaats bieden aan 555 passagiers – met 99 zitplaatsen in de eerste klas en 456 in de tweede klas. De trein is uitgerust met draadloze opladers voor passagiers in de eerste klas en USB- en 230V-aansluitingen voor alle passagiers. Er zijn ruimtes voor rolstoelgebruikers en voorzieningen voor slechtziende passagiers, zoals brailleopschriften en afstandsbedieningen op de deuren.

ComfortJet
De Eerste klas rijtuigen zijn bijzonder opgevoerd. .České dráhy.

De trein beschikt ook over barrièrevrije toegang, inclusief brede, permanent open overgangen tussen de wagons en automatische schuifdeuren die worden bediend door fotocellen. Voor het comfort van gezinnen is er zelfs een kinderbioscoop en ruimte voor kinderwagens. Het drukdichte ontwerp zorgt er ook voor dat de oren van kinderen (en volwassenen) niet knapperen wanneer ze door tunnels rijden. Het systeem haalt snelheden tot 230 km/u en is al goedgekeurd voor gebruik in Tsjechië, Duitsland, Polen, Oostenrijk, Slowakije, Hongarije en Denemarken.

Siemens’ Vectrain-vibes

Hoewel de toevoeging van de treinen aan de Tsjechische vloot groot is voor de spoorwegexploitant, was de ingebruikname van de ComfortJet ook een bijzonder belangrijk punt voor Siemens Mobility, omdat het de “blauwdruk” is van hun Vectrain-concept, zoals Steffen Bobsien, Vice President Locomotives & Passenger Coaches bij Siemens Mobility, in Berlijn uitlegde.

“Een Vectrain is een zeer uitgebreid concept, gebaseerd op vectortechnologie,” vertelde hij de toeschouwers. “Zoals je kunt zien, hebben we ultramoderne rijtuigen die naadloos door heel Europa kunnen rijden, aangedreven door een elektrische locomotief en een cabinewagen, die beide ook zijn ontworpen op basis van vectortechnologie. Dit biedt aanzienlijke voordelen voor de exploitanten.”

Uitpakken van het concept achter ComfortJet

De Siemens Vectron is in wezen een veelzijdig locomotiefplatform dat is ontworpen om naadloos te functioneren op meerdere Europese spoorwegnetten. Het biedt multi-systeem mogelijkheden, waardoor het kan werken op verschillende elektrificatiesystemen en verschillende signaleringsstandaarden. Ze zijn verkrijgbaar in zowel elektrische als dieselelektrische modellen en zijn uitgerust met geavanceerde technologie om snelheden tot 200 km/u te ondersteunen. Het modulaire ontwerp betekent dat exploitanten de locomotieven kunnen aanpassen aan hun specifieke behoeften.

“Het Vectron-platform en de Vectrain zijn ons antwoord op en onze bijdrage aan groene mobiliteit in Europa, gericht op het bieden van een duurzaam alternatief voor korteafstandsvluchten over het hele continent,” aldus Bobsien. “Door operatoren een betrouwbare oplossing te bieden voor grensoverschrijdende langeafstandsreizen op een uiterst comfortabele manier, is Vectron het productantwoord. In 2023 hebben we in verschillende landen een vergunning gekregen en het plan is nu om land voor land uit te breiden in heel Europa.” En met de levering in Berliner lijkt dat al te gebeuren.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com