DB, SNCF lanceren allereerste rechtstreekse lijn Parijs-Berlijn voor €60

Berlin Paris ICE train

Voor de allereerste keer zullen de Intercity-Express (ICE) treinen van Deutsche Bahn (DB) rechtstreeks van Berlijn naar Parijs rijden. Vanaf 16 december rijden de treinen van DB in samenwerking met de SNCF in slechts acht uur van de ene hoofdstad naar de andere. De twee Europese vervoerders onthulden de nieuwe route op InnoTrans ’24 en verklaarden dat de verbinding “een sterk signaal is dat Europa naar elkaar toegroeit via het spoor”.

De twee luchtvaartmaatschappijen onthulden de details van het nieuwe plan in Berlijn en legden uit dat de treinen via Frankfurt Süd, Karlsruhe en Straatsburg zouden rijden. Tickets met reservering van Berlijn naar Parijs zijn verkrijgbaar vanaf 59,99 euro in de 2e klas en 69,99 euro in de 1e klas. De verkoop start via DB en SNCF Voyageurs op 16 oktober. Het is ook de allereerste rechtstreekse verbinding overdag tussen Berlijn en de zetel van het Europees Parlement.

“SNCF Voyageurs en DB geven een sterk signaal af dat Europa naar elkaar toegroeit via het spoor,” vertelde Michael Peterson, DB-bestuurslid voor passagiersvervoer over lange afstanden, aan bezoekers van de spoorbeurs. “De nieuwe ICE-verbinding zal een verdere impuls geven aan de bloeiende internationale langeafstandsvervoersector. We blijven samenwerken met onze partners om meer en betere internationale spoorverbindingen mogelijk te maken. Dit is de enige manier waarop Europa zijn klimaatdoelstellingen kan halen,” voegde hij eraan toe.

320.000 extra zitplaatsen per jaar

SNCF Voyageurs en DB onderhouden sinds 2007 hogesnelheidslijnen ICE en TGV tussen Duitsland en Frankrijk, maar er was nooit een rechtstreekse verbinding tussen de twee hoofdsteden. Meer dan 32 miljoen reizigers hebben gebruik gemaakt van de internationale verbindingen tussen Parijs en de Duitse steden Frankfurt en Stuttgart, en Frankfurt en Marseille. Dat aantal zal nu echter een boost krijgen met de nieuwe ICE-lijn tussen de twee hoofdsteden: het aantal dagelijkse verbindingen tussen Duitsland en Frankrijk zal stijgen van 24 naar 26, wat overeenkomt met meer dan 320.000 extra zitplaatsen per jaar.

PI-ICE-Paris-Berlin-data
De ICE-route tussen Parijs en Berlijn. Deutsche Bahn.
.

“Deze nieuwe verbinding is opnieuw een bewijs van de Frans-Duitse vriendschap en draagt bij aan een gemeenschappelijk doel van onze twee landen: meer CO2-vrije mobiliteit,” aldus Alain Krakovitch, Directeur TGV-INTERCITÉS bij SNCF Voyageurs. “Voor SNCF Voyageurs maakt deze verbinding deel uit van onze ambities: We zijn aanwezig in het langeafstandsvervoer in Spanje, Italië, Engeland, België, Nederland, Duitsland, Zwitserland, Luxemburg en Oostenrijk, en we geloven in groei in Europa. Deze zomer reisde meer dan 20 procent van onze klanten met onze grensoverschrijdende of intra-Europese diensten.”

Parijs naar Berlijn: waarom nu pas?

Het ontbreken van een directe hogesnelheidsverbinding tussen Parijs en Berlijn tot voor kort kan aan veel factoren worden toegeschreven. Het feit dat de twee steden ongeveer 1.050 km uit elkaar liggen, heeft de vliegreis lange tijd aantrekkelijker gemaakt voor de reis.

Ondertussen ontwikkelden Frankrijk en Duitsland hun hogesnelheidsnetwerken onafhankelijk van elkaar en gaven ze prioriteit aan binnenlandse verbindingen boven grensoverschrijdende routes, vooral voor zulke lange reizen. Het Duitse ICE-systeem was lange tijd gericht op gemakkelijkere verbindingen met Zwitserland, Oostenrijk en Nederland, terwijl Frankrijk zich richtte op Zwitserland, België en Spanje.

Maar met de groeiende focus van de EU op groenere mobiliteitsopties, een toename in populariteit voor treinreizen en een gezamenlijke inspanning om wat ooit verschillende stroomvoorzieningsnormen, spoorbreedtes en signaleringstechnologieën waren te integreren, besloten de twee door de staat gesteunde exploitanten vorig jaar dat het tijd was om de verbinding te maken. Hoewel de reis nog steeds relatief lang is in vergelijking met vliegreizen, is het belangrijk om te onthouden dat de reis geen tijd kost op het vliegveld en reizigers rechtstreeks naar de respectieve stadscentra brengt.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com