InnoTrans 24: Siemens onthult Signaling X en nieuwe servicetechnologie

Signaling X – one cloud for all signalling systems.

InnoTrans ’24 is begonnen! Nou ja, nog niet helemaal, maar Siemens trapte de beurs maandag al vroeg af met de lancering van een heleboel nieuwe producten. Daartoe behoort Signaling X, een opgevoerd gecentraliseerd cloudplatform voor signalerings- en besturingssystemen dat nationale en lokale transportgegevens kan samenbrengen. Het bedrijf kondigde ook verschillende nieuwe functies aan voor zijn Railigent X-diensten, waaronder volledig geautomatiseerde visuele inspecties, die naar eigen zeggen een oplossing kunnen bieden voor de steeds hogere eisen die aan onze treinen en sporen worden gesteld. Hier zijn de vele details.

Een dag voor de formele opening van InnoTrans ’24 lanceerden twee topmensen van Siemens verschillende producten die een oplossing zouden kunnen bieden voor de toenemende druk op onze spoorweginfrastructuur. De eerste was Signaling X. De software functioneert in wezen als één cloud voor alle spoorsignaleringssystemen: het stelt klanten in staat om de signaleringstoepassingen en -systemen van zowel het hoofdspoorwegvervoer als het stadsvervoer te besturen vanuit één gecentraliseerd datacentrum voor signalering.

Het biedt spoorbeheerders ook de mogelijkheid om zowel veiligheidskritische als niet-veiligheidskritische toepassingen te besturen met gestandaardiseerde API’s – deze bieden toegang tot verschillende gegevenssets met betrekking tot onderhoudsbehoeften, logistiek en infrastructuur – allemaal vanuit één cloudomgeving. Dus waarom is het idee van werken vanuit één cloud belangrijk?

Siemens haalt signalering uit de jaren 90

Andre Rodenbeck, CEO van Railinfrastructuur bij Siemens Mobility, vergelijkt de voordelen met de ontwikkeling van computerprogramma’s in de jaren 90. Eerst kwam de tekstverwerker, daarna de cloud. Eerst kwam de tekstverwerker en die had zijn eigen hardware. Toen kwam Excel en ook die had zijn eigen server. Toen kwam PowerPoint, weer met een eigen server. Het waren prima producten, maar ze moesten allemaal vanaf verschillende servers worden bediend. Uiteindelijk werden al deze services gestroomlijnd zodat ze als één systeem konden functioneren, waardoor hun integratie aanzienlijk efficiënter werd.

Dit is wat Signaling X, met zijn ene cloudsysteem, volgens Rodenbeck nu biedt. “We centraliseren alle spoorweginfrastructuurgegevens van het langeafstands-, intercity- en stadsverkeer in één cloudgebaseerd, hardwareonafhankelijk signaleringsdatacenter. Dit biedt spoorwegexploitanten aanzienlijke operationele verbeteringen en leidt tot ongeëvenaarde flexibiliteit door virtualisatie en georedundantie,” zegt hij. “Klanten kunnen een aanzienlijke toename van hun operationele efficiëntie verwachten,” voegde hij eraan toe. Blijkbaar met een indrukwekkende 20 procent.

Hamburg en Duitsland tegelijkertijd?

Om een voorbeeld te geven van hoe lokale en nationale signaleringssystemen samen kunnen worden bewaakt en geïntegreerd in één systeem, beschreef Peter het werk van Siemens voor zowel het Hamburgse openbaar vervoer als de Duitse hoofdlijnaanbieder Deutsche Bahn (DB). Siemens behandelt signaleringsgegevens voor zowel het land als Hamburg S-Bahn, een dochteronderneming van DB. Als DB dat wil, kan het deze datasets samenvoegen. Of ze apart houden, afhankelijk van wat ze willen.

“Deze technologie biedt klanten de basis om te kiezen wat ze willen doen,” legt Peter uit. “Heb ik echt aparte computers nodig voor elke toepassing? Of zullen we het samenbrengen en een echte architectuur bieden die al deze flexibiliteit biedt?”

Specifiek maakt Signaling X gebruik van zijn “Distributed Smart Safe System [DS3]”, dat in 2020 werd geïntroduceerd en sindsdien wordt gebruikt in Oostenrijk en Spanje. Het schaalbare veiligheidsplatform “dient als bouwsteen”, aldus Siemens, omdat het de uitvoering van veiligheidsrelevante toepassingen in een cyberveilige omgeving in de cloud mogelijk maakt.

Het systeem levert volgens het bedrijf ook tot 30 procent energiebesparing op in samenspel met ATO over ETCS en een reductie van mogelijke vertragingen op hoofdlijnen en massa-transitnetten. Misschien is het enige probleem voor klanten dat het alleen werkt met Siemens applicaties en niet met die van de concurrentie. Dat betekent een grote betrokkenheid bij de producten van het bedrijf.

100% systeembeschikbaarheid is realiteit

Volgens Siemens hebben spoorwegnetwerken in 2029 naar schatting twee keer zoveel infrastructuur en rollend materieel nodig om aan de toegenomen vraag naar treindiensten te voldoen. Het probleem is dat er niet veel ruimte is om het te bouwen of de financiën om het te betalen. “Een van de antwoorden is natuurlijk om te investeren in extra diensten tijdens de levensduur van de totale transportsystemen”, zegt Elmar Zeiler, CEO Customer Services van Siemens Mobility. Dat is mogelijk via drie methoden, die zijn bedrijf natuurlijk allemaal aanbiedt.

Simens is upping the game with Automated Vehicle Inspection. Siemens Mobility.
Het bedrijf biedt nieuwe opties voor Mobiele Inspectie. Siemens Mobility.
.

De eerste is het bouwen van efficiëntere depots, en meer depots, een project dat Siemens eerder dit jaar lanceerde. Zeiler zei dat de tweede manier de digitalisering was door middel van producten zoals Signaling X, die de gegevensbewaking zal stroomlijnen, wat weer zal helpen om de levensduur van rollend materieel en infrastructuur die zwaarder wordt gebruikt te verlengen.

Maar de derde is de nieuwe producten die worden aangeboden via de Railigent X-diensten: in wezen geautomatiseerde visuele inspecties. Met Railigent X kunnen klanten al gegevens verzamelen van de geautomatiseerde inspectie van wielen, remmen en stroomafnemers, waarbij slijtage, afwijkingen of fouten worden gedetecteerd met behulp van AI-modellen. Maar als onderdeel van een nieuw prototype zal dit proces nu verder worden geautomatiseerd tot “een volledig geautomatiseerde visuele voertuiginspectie”.

De voertuigen worden gescand door camera’s voordat ze een depot binnenrijden. De beelden worden geanalyseerd met behulp van AI-technologie. Hierdoor kan tot 100 procent van het voertuigoppervlak geautomatiseerd worden geëvalueerd om bijvoorbeeld graffiti of technische schade op te sporen. Op deze manier kan de depotcapaciteit effectiever worden gepland en benut, waardoor meer spoorvoertuigen kunnen worden onderhouden.

Siemens biedt de keuze

Siemens biedt klanten verschillende keuzes. Het kan alleen de geautomatiseerde inspectie uitvoeren en alle informatie over de staat van de trein via zijn interface geven. De klant kan dan beslissen hoe hij vanaf dat punt verder wil handelen. Maar Siemens biedt ook specifieke oplossingen om op basis van de gegevens de levensduur van het rollend materieel te maximaliseren. Door massale gegevensverzameling, nieuwe algoritmen en Digital Twin-modellering die precies voorspelt wat de voertuigen nodig hebben, rekening houdend met hun specifieke netwerken en infrastructuur, bieden de nieuwe Railigent X-functies klanten ondersteuning bij het nemen van de juiste beslissingen. Er zijn drie serviceniveaus, waarbij elk niveau meer mogelijkheden biedt dan het vorige.

“Klanten kunnen nog meer verwachten van Railigent X, dat aansluit op specifieke eisen en hen ongeëvenaarde flexibiliteit biedt om de beschikbaarheid van hun vloot te verbeteren op basis van hun behoeften”, zegt Elmar Zeiler, CEO Customer Services van Siemens Mobility. “100 procent systeembeschikbaarheid is niet langer een droom, het zou een verwachting moeten zijn, en een die we graag waarmaken met Railigent X.” Het prototype wordt al getest in Dortmund en als het de veiligheidsgoedkeuring krijgt, moet het product volgens Zeiler over een paar maanden klaar zijn.

The company is offering new options for Mobile Inspection.
Siemens gaat een stap verder met geautomatiseerde voertuiginspectie. Siemens Mobility.
.

Ondertussen presenteerde Siemens ook een aantal upgrades voor hun mobiele inspectiediensten die volgens hen de tijd die treinen nodig hebben om naar depots te rijden voor inspectie en klein onderhoud aanzienlijk zullen verkorten. “Speciaal ontworpen mobiele gereedschappen, die gebruik maken van robotica en augmented reality, worden gebruikt om het dak en het onderstel van de voertuigen volledig te inspecteren met camera’s”, aldus het bedrijf. Er is dus geen noodzaak meer om een locomotief naar een werkplaats over te brengen, omdat mobiele serviceteams de inspectie kunnen uitvoeren op een geschikt zijspoor, waar de trein zich ook bevindt.

Mobile Inspection zal eerst worden getest in Duitsland voordat het wereldwijd wordt uitgebreid. En met de lancering van Seinwezen X en het nieuwe automatiseringsprototype lijkt Siemens Mobility de grenzen te verleggen op deze InnoTrans. Eens kijken wat de rest van de beurs te bieden heeft.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com