Had ETCS kunnen helpen? 35 gewonden bij treinongeluk Praag

Collision of two passenger trains in Prague

Vijfendertig mensen raakten woensdagochtend in Praag gewond nadat twee passagierstreinen in de Tsjechische hoofdstad op elkaar waren gebotst. Het verkeer op de spoorlijn werd vervolgens stilgelegd en de politie verklaarde dat een van de machinisten positief had getest op alcohol. De Tsjechische spoorwegmaatschappij Správa železnic zei echter dat de andere bestuurder waarschijnlijk schuld had aan de botsing. Maar had het European Train Control System (ETCS) dit kunnen voorkomen?

De twee passagierstreinen botsten rond 8:30 vanmorgen op het viaduct in Libeň in Praag, waarbij een van de voertuigen blijkbaar tegen een stilstaand treinstel botste, volgens het Tsjechische persbureau ČTK. “Een van de treinen reed door een rood licht en botste van achteren tegen een stilstaande trein”, vertelde Dusan Gavenda, een woordvoerder van het spoorweginfrastructuurbedrijf, aan AFP.

Reddingsdiensten behandelden zo’n 35 mensen voor meestal lichte verwondingen op de plaats delict en sommigen werden naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis vervoerd. De autoriteiten zeiden dat niemand ernstig gewond was geraakt, maar er waren meldingen van een gebroken kaak. De reddingsdienst van Praag zei op X dat ze een speciaal Fénix-voertuig en verschillende reddings- en medische teams hadden ingezet om het incident af te handelen.

Bestuurder faalde blaastest

Het verkeer werd stilgelegd na het incident en ongeveer 200 passagiers werden geëvacueerd met een speciale trein naar de Praagse wijk Vysočany. Treindiensten tussen Vysočany, Holešovice, Masaryk Station en het hoofdstation waren de hele ochtend opgeschort. Správa železnic zei dat treinen uit Kralupy eindigden in Holešovice en die uit Lysá en Neratovice eindigden in Vysočany.

Wat betreft de oorzaak van het ongeluk, volgens de lokale politie testte een van de bestuurders positief op alcohol tijdens een blaastest. De andere bestuurder was naar verluidt in opleiding. De politie onderzoekt de botsing als een geval van crimineel gevaar door nalatigheid en spoorweginspecteurs en rechercheurs onderzoeken nog steeds de oorzaak van het ongeluk.

“Volgens de beschikbare informatie was het ongeluk niet de schuld van onze machinist, maar dat maakt de bevinding niet minder ernstig,” zei Správa železnic op X. Het bedrijf voegde eraan toe dat het de machinist zou ontslaan als de bloedtest zou bevestigen dat hij beschonken was.

Had ETCS kunnen helpen?

Treinongelukken zijn niet zeldzaam in Tsjechië, maar zijn dit jaar wel extra onder de loep genomen. In juni kwamen vier mensen om het leven en raakten meer dan 20 mensen gewond toen een sneltrein frontaal botste met een goederentrein in de stad Pardubice, ten oosten van Praag. Het onderzoek naar wat een van de ergste botsingen in Tsjechië in decennia was, is nog gaande en zal naar verwachting enkele maanden in beslag nemen.

Centraal staat de vraag of de passagierstrein van Regiojet een stopteken miste door een menselijke fout, een technisch defect of een combinatie van beide. De eigenaar van Regiojet, Radim Jančura, zei destijds echter dat dergelijke storingen in de toekomst voorkomen kunnen worden door de uitbreiding van het Europese signaleringssysteem ETCS over het hele Tsjechische netwerk.

Verwacht wordt dat ETCS het aantal ongevallen aanzienlijk zal verminderen, deels omdat het automatisch de naleving van seinen afdwingt, inclusief rode lichten, door in te grijpen en te remmen als een trein niet stopt voor een rood sein. Dus hoe snel zal de uitrol van ETCS in Tsjechië verlopen en wanneer zal het effect beginnen te hebben op het terugdringen van het aantal ongevallen?

ETCS raast voort in Tsjechië

Tsjechië is een van de snelste landen in Centraal-Europa waar het nieuwe signaleringssysteem van de EU wordt ingevoerd. De snelheid is deels beïnvloed door de druk die door de EU wordt uitgeoefend vanwege de strategische ligging als vrachtvervoerder; Správa Železnic wil niet het risico lopen om spoorwegfinanciering van het blok mis te lopen, die is gekoppeld aan het halen van de deadlines voor de implementatie van exclusief ETCS tegen 2025.

Als alles volgens plan verloopt, zal Tsjechië in het nieuwe jaar starten met exclusief ETCS op belangrijke lijnen. De ingebruikname van het exclusieve ETCS-bedrijf zal beginnen tussen Česká Třebová – Olomouc – Dluhonice – Prosenice/Přerov op 1 januari 2025. Daarna Břeclav – Bohumín vanaf 8 januari, gevolgd door Česká Třebová – Adamov, Modřice – Břeclav vanaf 15 januari. Tot slot wordt de lijn Praha-Běchovice – Pardubice – Česká Třebová vanaf 22 januari aangepast.

Dat betekent dat ongeveer 50.000 treinen per maand, 42 procent van al het verkeer, onder ETCS-toezicht zullen rijden op de prioritaire routes. ETCS zal verder worden uitgerold over 4.600 km van het netwerk tegen 2030, wat 60 procent van de Tsjechische spoorweginfrastructuur beslaat. Dit deel van het netwerk verwerkt ongeveer 98% van het totale treinverkeer, wat betekent dat het overgrote deel van het netwerk veel veiliger zal zijn. Maar tot het zover is, moeten Tsjechische machinisten waakzaam blijven.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com