Upgrade Spanje’s ‘Poort naar Europa’ om verbindingen met Frankrijk te stimuleren

Castellbisbal junction

Adif heeft een van de meest complexe fasen afgerond van de aanpassing naar normaalspoor van een spoorwegknooppunt dat bekend staat als ‘de Poort naar Europa’. Als essentiële enclave voor de Mediterrane Corridor betekent de verbeterde infrastructuur dat Castellbisbal Junction binnenkort beschikbaar zal zijn voor goederen- en passagierstreinen, waardoor de spoorverbindingen met Spanje, Frankrijk en daarbuiten aanzienlijk worden verbeterd.

Het knooppunt Castellbisbal in het noordoosten van Spanje, ook wel ‘de poort naar Europa’ genoemd, is een van de meest complexe knooppunten van het spoorwegnetwerk van het land. Het wordt een belangrijke locatie voor de Mediterrane Corridor, een transportnetwerk binnen het Trans-Europese Transportnetwerk (TEN-T) dat Spanje moet verbinden met Italië, Frankrijk en andere mediterrane landen. Met de voltooiing van de werkzaamheden, die op 24 juni begonnen, kan de Spaanse spoorwegbeheerder de nieuwe infrastructuur beschikbaar stellen aan goederen- en passagiersvervoerders.

Wat betreft de werkzaamheden die tot nu toe zijn uitgevoerd, is het noordelijke eindpunt van station Castellbisbal verbeterd op zijn verbindingen met zowel het spoorwegknooppunt Mollet als met Barcelona via Molins de Rei, evenals de haven van Barcelona, via Can Tunis. Dit omvatte de vernieuwing van de sporen voor het gebruik van een derde spoor en de elektrificatie van de sporen. Er is ook een nieuw verbeterd seingevings- en verkeersmanagementsysteem op het knooppunt, terwijl ook de beveiligings- en communicatiefaciliteiten zijn verbeterd. In totaal werden 8,1 km spoor, 13.600 dwarsliggers en 15.000 m³ ballast vernieuwd.

Verbeterde connectiviteit naar Franse grens

Hoewel de focus duidelijk ligt op het stimuleren van het goederenverkeer, zal de upgrade naar normaalspoor ook een aanzienlijke impact hebben op het commerciële passagiersverkeer in het gebied. Het zal niet alleen zorgen voor een betere integratie met de Europese spoorwegnetwerken, maar ook voor vlottere verbindingen tussen Spanje en andere landen. Door de verbeteringen zullen er meer en snellere treinen op het spoor kunnen rijden, wat zal helpen om te voldoen aan de groeiende vraag naar commerciële passagiersdiensten per spoor in Spanje.

Adif zei dat de werkzaamheden de betrouwbaarheid en capaciteit van de infrastructuur zullen verbeteren, “waardoor er meer operabiliteit en flexibiliteit komt voor zowel passagiersdiensten als goederentreinen”. Het bedrijf benadrukte ook dat de upgrade naar normaalspoor betere verbindingen betekent langs de Spaanse Middellandse Zee tot aan de Franse grens. Dit omvat de routes tussen het knooppunt Vila-seca, Sant Vicenç de Calders en Martorell, en met de regio’s waar de Mediterrane Corridor doorheen loopt.

Het plan van Adif is om tegen 2025 goederenspoordiensten op internationaal profiel te laten rijden vanaf het Seat Martorell complex, een van de grootste autofabrieken in Spanje, richting Frankrijk via de Castellbisbal-Mollet tak. De route zal ook worden verbonden met de haven van Barcelona. Om deze planning te halen, wordt er nu voornamelijk gewerkt aan het herstel van de secundaire sporen bij het station van Castellbisbal en aan de voltooiing van de installatie van de derde rail.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com