Spoorpanelen Severn Tunnel zien het licht in nieuw leven bij Global Centre of Rail Excellence

Gered van de schroothoop en in de wei gezet. Het spoor dat tijdens de recente vernieuwing van de Severn Tunnel werd verwijderd, krijgt een tweede leven. Het Britse infrastructuuragentschap Network Rail heeft hoogwaardige spoorpanelen hergebruikt en gerecycled voor gebruik in het Global Centre of Rail Excellence (GCRE). Het voormalige hoofdspoor zal worden gebruikt voor zijsporen.

De Severn Tunnel – die Engeland en Wales verbindt – wordt regelmatig vernieuwd. Het maakt allemaal deel uit van het onderhoudsregime op de drukke route naar Zuid-Wales. In plaats van het spoor van de vernieuwing van dit jaar naar de schroothoop te sturen, heeft Network Rail alle 6,4 km kunnen recyclen. De helft van die lengte zal worden gebruikt door de onderhoudsteams van Network Rail in heel Groot-Brittannië. De helft gaat echter met pensioen in de GCRE-spoorweginnovatiefaciliteit die in Zuid-Wales wordt ontwikkeld.

Nieuw leven voor het spoor

Dit is de tweede zending spoor uit de Severn Tunnel die naar het GCRE wordt gestuurd. De locatie bij Onllwyn, op een lijn die vanuit Swansea naar het noorden loopt, wordt volgend jaar geopend. De laatste levering volgt op een eerdere zending van 3,2 km spoor die vorig jaar aan GCRE werd geleverd. Deze lengtes worden al gebruikt op de locatie. De Severn Tunnel was in juli 16 dagen gesloten terwijl ingenieurs het hele spoor vernieuwden in de richting van Wales (westwaarts) in een project van £10 miljoen (€11,6 miljoen). In voorgaande jaren, aldus Network Rail, zouden panelen van het spoor die werden vervangen worden gesloopt. Nu krijgen ze elders op het spoor een nieuw leven.

Volgend jaar rond deze tijd zal hier een ultramodern onderzoekscentrum staan en zal dit ultramoderne stuk spoor uit de Severn Tunnel nog jarenlang nuttig worden gebruikt
.

“We zijn verheugd dat we de afgelopen twee zomers zes mijl [9,6 km] spoor uit de Severn Tunnel hebben kunnen recyclen en een nieuw thuis hebben kunnen vinden”, zegt Brian Paynter, projectdirecteur bij Network Rail. “Dit is een innovatieve manier voor ons om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, duurzaamheid te verbeteren en de spoorwegindustrie te helpen in de vorm van het Global Centre of Rail Excellence in Zuid-Wales.”

Vernieuwing van tunnelspoor is vaak nodig

Brian Paynter legt uit dat deze spoorpanelen niet langer gebruikt kunnen worden voor hogesnelheidsverkeer in de Severn Tunnel. Ze zijn echter perfect voor gebruik als opstelsporen bij GCRE. Door de intensieve passagiersdiensten door de tunnel en de vochtige omstandigheden (de negentiende-eeuwse structuur moet constant worden gepompt) is het vaak nodig om het spoor te vernieuwen. De eerder vriendelijke omgeving van de valleien in Zuid-Wales zal er waarschijnlijk voor zorgen dat het spoor een lang en actief leven beschoren is. “Het zou wel eens eeuwig kunnen meegaan, met treinen die in feite op het spoor zitten in plaats van erop te rijden,” voegt Paynter toe.

Hier zijn er drie die we eerder hebben gemaakt. Vorig jaar, in 2023, legde Network Rail zijsporen aan bij de GCRE-vestiging in Zuid-Wales, waarbij gebruik werd gemaakt van een voorraad spoor die was gerecycled van de regelmatige vernieuwingswerkzaamheden in de Severn Tunnel
.

Het GCRE is een grote nieuwe faciliteit voor spoor- en mobiliteitsonderzoek die momenteel wordt ontwikkeld in Zuid-Wales. Het centrum zal tests en innovaties uitvoeren en het zal de eerste netto nul operationele faciliteit in het Verenigd Koninkrijk zijn. De opening van het centrum is een opsteker voor de zwaar getroffen economie van Zuid-Wales, die deze week nog te maken kreeg met de sluiting van de hoogovens van de nabijgelegen staalfabriek Port Talbot.

Een opsteker voor het geplaagde Zuid-Wales

In een verklaring van de Britse regering gisteren (woensdag 11 september) werd steun toegezegd aan de lokale economie in het licht van de sluiting van de fabriek in Port Talbot. Hoewel GCRE niet in die verklaring voorkwam, is het een indicatie van de ambitie om van de regio een ‘sunrise’ economie te maken, met meer nadruk op opkomende technologieën.

Er schuilt een ironie in het hergebruik van spoorpanelen in Zuid-Wales. De vervangende vlamboogovens in Port Talbot zullen, wanneer ze geïnstalleerd zijn, geen nieuw staal kunnen smelten op de traditionele manier. In plaats daarvan zijn ze voor hun productieproces afhankelijk van schroot van goede kwaliteit. Die goede kwaliteit grondstof is precies wat Network Rail aan het recyclen is, vlak aan de lijn bij de GCRE.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com