Nieuwe Nightjet slaaptrein verbindt Wenen en München met Rome

OBB's next generation Nightjet

ÖBB’s nieuwe generatie Nightjet is in stijl op de rails gezet: de eerste reis was de allereerste nachttrein van het Oostenrijkse bedrijf van Wenen naar Rome. Nightjet startte deze week ook een nieuwe slaapdienst van de Italiaanse hoofdstad naar München. En nu de vloot van Oostenrijkse nachttreinen blijft groeien, is het begrijpelijk waarom de plaatselijke bevolking Wenen “de nachttreinhoofdstad van Europa” begint te noemen.

Terwijl ÖBB’s Nightjet zijn diensten het afgelopen jaar snel heeft uitgebreid – ondanks het feit dat veel routes deze zomer werden gesloten – lijkt de lancering op 10 september van zijn nieuwe generatie nachttrein bijzonder speciaal te zijn geweest. Een nieuwe trein en twee nieuwe routes brachten verschillende hoogwaardigheidsbekleders naar de openingsceremonie op het centraal station van Wenen. Onder hen waren de Oostenrijkse minister van Klimaatbescherming, de Italiaanse ambassadeur en Andreas Matthä, CEO van ÖBB, die allemaal met veel tamtam de eerste dienst Wenen-Rome uitzwaaiden.

“Met de nieuwe generatie Nightjet hebben we een doorbraak gecreëerd voor nachttreinreizen in Europa,” zei ÖBB CEO Andreas Matthä bij de lancering. “Het brengt een enorme sprong in comfort en biedt ook aanzienlijk meer privacy voor onze reizigers. We zijn erg blij dat we nu van Wenen en München naar Rome kunnen reizen met deze moderne trein.”

Er was zelfs een vertegenwoordiger van de Europese Commissie aanwezig om de hand van Brussel te prijzen bij het mogelijk maken van de route. “De EU investeert veel in nieuwe infrastructuur en een Europees treinbesturingssysteem,” zei Christian Wigand van de Commissie. “Een sterk Europees spoornetwerk helpt burgers om snel, veilig en milieuvriendelijk van A naar B te komen. De ÖBB Nightjet verbindingen zijn hier een goed voorbeeld van.”

Nieuwe Nightjet trein, nieuwe Nightjet routes

Wat de upgrade van het rollend materieel betreft, bestaan de zeven wagons van de volgende generatie Nightjets uit twee zitrijtuigen, drie couchetterijtuigen en twee slaaprijtuigen. Met in totaal 254 zitplaatsen bieden ze meer ruimte voor bagage en sportuitrusting dan de vorige modellen en gratis WiFi. Elk rijtuig heeft een verbeterd passagiersinformatiesysteem, nieuwe ramen die mobiele telefoons doorlaten, en naast het conventionele stopcontact zijn er ook oplaadmogelijkheden voor verschillende elektronische apparaten via USB.

The new Nightjet train and route was launched with much aplomb.
De nieuwe Nightjet trein en route werd met veel aplomb gelanceerd. ÖBB/Marek Knopp

Het lijkt er echter op dat het niveau van de ruimte echt is veranderd op de nieuwe Nightjets, zoals blijkt uit de verschillende “comfortcategorieën” die aan boord worden aangeboden. Het topmodel ‘sleeper car comfort plus’ biedt grotere compartimenten voor één of twee personen met een eigen toilet en douche, en twee vaste stapelbedden. Vervolgens is er het model ‘sleeper car comfort’, dat iets kleiner lijkt dan de eerste. Dan is er de optie ‘couchette comfort’ die vierpersoonscompartimenten biedt voor gezinnen en groepsreizigers met vaste bedden.

Er is ook de budget Mini Cabin, die “nieuwe innovatieve slaapcapsules in couchettes” biedt voor soloreizigers, met nabijgelegen kluisjes voor handbagage. Voor mensen met een handicap is er de ‘barrièrevrije comfortcoupé’ voor maximaal twee rolstoelgebruikers en twee begeleiders, met een modern barrièrevrij toilet ernaast. Tot slot is er het ‘seat car comfort’-aanbod, waarbij passagiers in hun stoel kunnen slapen.

De nachttreinhoofdstad van Europa

Wat de prijzen betreft, zegt ÖBB dat Nightjet-reizigers met haar Sparschiene-aanbieding – een speciale voordelige ticketdeal voor langeafstands- en internationale treinreizen – relatief goedkoop naar de Italiaanse hoofdstad kunnen reizen, zolang ze van tevoren boeken.

Voor de route Wenen-Rome gaat een Sparschiene-ticket voor een zittende wagon vanaf 34,90 euro per persoon. Families of groepsreizigers in een couchettewagen voor vier personen kunnen tickets kopen vanaf 54,90 euro per persoon. De minicabines voor soloreizigers zijn ook beschikbaar met het Sparschiene-ticket vanaf 54,90 euro. Voor meer comfort, ruimte en privacy kan een zitplaats in een slaapwagon worden geboekt met de kortingsoptie vanaf 99,90 euro.

“Nachttreinen beleven een ware renaissance,” zegt Peter Hanke, Weens gemeenteraadslid voor Economie en Toerisme. “We zijn de nachttreinhoofdstad van Europa; geen enkele andere EU-hoofdstad heeft zoveel nachttreinverbindingen als Wenen. Met de nieuwe nachttrein naar de Eeuwige Stad vergroten we niet alleen de aantrekkelijkheid van de twee steden als reisbestemming, maar verbinden we ook twee economische metropolen die zeer nauw met elkaar verbonden zijn.”

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com