Je hebt het hier als eerste gehoord: het is de luidruchtige koets

South West Railway, neem alstublieft een beslissing. Op de hielen gezeten door mindful peace and quiet en de rustgevende soundtrack van een sereen woon-werkverkeer, komt hier de absoluut volumineuze kakofonie van het Noisy Carriage. De hel op aarde voor bijna iedereen boven de vier jaar. We zijn geneigd om de stille zone in te rennen en te schreeuwen: Waar zijn jullie mee bezig!

Het is de plek om je uit te leven, de knop op elf te zetten en de knop eraf te trekken. We zijn allemaal bekend met de ‘stille koets’, de belichaming van Britse terughoudendheid en beleefde sociale non-interactie. Nou, dat is allemaal uit het raam verdwenen. South Western Railway heeft net een zomerlang experiment afgerond. Nou, ze hebben het op zijn kop gezet en een speciaal luidruchtig rijtuig gemaakt voor gezinnen die op weg zijn naar een populaire attractie buiten Londen.

Laat het oorverdovende beginnen

Chessington World of Adventures is een gezinsvriendelijke attractie op slechts tien rauwe minuten lopen van station Chessington South van de South Western Railway. Stap op de trein in London Waterloo en ongeveer een half uur later is het het einde van de lijn en het begin van iets oorverdovend. Op sommige treinen begint het oorverdovende lawaai al op het perron, terwijl je nog in het eerbiedwaardige Londense eindstation bent.

Kinderen en ouders zetten het volume harder in de ‘Noisy Carriage’, met vertrek uit London Waterloo. De hemel voor het gezin – of de hel op aarde? Elk ander rijtuig is tenminste een soort van “stil”.
.

Omgekeerd zou dit juist voordelen kunnen hebben voor diegenen onder ons voor wie het vallen van een speld de enige verstoring is die we wensen tijdens een woon-werkreis naar de lommerrijke buitenwijken. De Chessington tak dankt veel van zijn populariteit aan de familieattractie aan het einde van de lijn (dat en het goederenemplacement achter de perronuiteinden). Maar als er iets is dat harder kan klinken dan een volgeladen goederentrein die wegrijdt van een stilstaande start, dan is het wel een wagon met overprikkelde kinderen, opgewonden en op weg naar alle pret van de kermis. Dat maakt van elke andere wagon een onofficieel stille wagon.

Zing, speel en schreeuw de hele reis

De schaamteloze promotie van de Noisy Carriage had DJ’s en entertainers die muziek, spelletjes en veel lawaai verzorgden om het feest al op gang te brengen voor de aankomst in het themapark. Geselecteerde vertrektijden in de ochtend vanaf Waterloo maakten van de 36 minuten durende reis naar Chessington South wat SWR een reis noemde die is ontworpen om ervoor te zorgen dat ouders gerust kunnen zijn zonder zich zorgen te hoeven maken over de gêne van hun kinderen die zich misdragen in een rustige openbare plaats.

]

In het Noisy Carriage, zegt SWR, was zwijgen niet toegestaan en werden kinderen aangemoedigd om de hele reis te zingen, spelen en schreeuwen – maar vooral schreeuwen. “Handig voor de 10% van de ouders die zeggen dat hun kinderen zich generen als ze de longen uit hun lijf zingen,” zegt SWR. Wij denken dat hun cijfers een onderschatting zijn van ongeveer een factor tien.

Barker is niet gek op het idee van een herhaling

“Alles wat saai is, is uit het raam,” zegt Ramesh Ganeson, divisiedirecteur van Chessington World of Adventures – hoewel alles wat uit het raam is natuurlijk verboden is in elke trein – zelfs in het lawaaiige rijtuig (dat, om Ramesh tegen te spreken, voorzien is van airconditioning en allemaal gesloten beglazing). “Wij zijn het wildste avontuur van Groot-Brittannië, dus we houden van een beetje lawaai en plezier en we weten dat de opwinding al begint lang voordat de gasten bij ons zijn. We staan altijd achter de ouders, dus de samenwerking met South Western Railway om een speciale ruimte te creëren waar kinderen zich kunnen uitleven in de trein vanaf London Waterloo was heel logisch!”

zeg ik, misschien niet voor mij. Een beetje saaie forens schuwt de afschuwelijke sfeer van het lawaaierige rijtuig

Hoewel reizen per trein in het Verenigd Koninkrijk vaak wordt afgeschilderd als utilitair en enigszins vreugdeloos, is het toch drie keer hoera voor het opvrolijken van de dienst. “We zijn erg enthousiast om gezinnen uit te nodigen om onze unieke Noisy Carriage te ervaren, zegt Richard Barker, hoofd plezier en Partnerships Manager bij South Western Railway. “We weten dat kinderen dol zijn op het avontuur van reizen met de trein en veel gezinnen zullen aan boord stappen voor dagtripjes en vakanties. Met ons Noisy Carriage kunnen gezinnen ontspannen en losgaan in de wetenschap dat we een leuk rijtuig speciaal voor hen hebben.”

Het geluidssucces van de serene service van rustgevende podcasts is in de smaak gevallen bij relaxte forenzen. Aan de andere kant, zal South Western Railway het experiment met de Noisy Carriage herhalen? Richard Barker, die de allerbeste naam voor deze baan heeft, zwijgt hierover.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton