Nederlandse hyperloop krijgt tractie met eerste succesvolle test

Hardt Hyperloop

Het Nederlandse bedrijf Hardt heeft de eerste geslaagde test van zijn hyperloop afgerond. Het bedrijf noemt dit “een belangrijke mijlpaal op weg naar de realisatie van de hyperloop in Europa en de rest van de wereld”.

Tijdens de test, die werd uitgevoerd in het European Hyperloop Centre (EHC) in het noordoosten van Nederland, Veendam, navigeerde het voertuig van Hardt met succes door de kern van het systeem. Dat omvatte het gebruik van hyperloop tractie technologieƫn, waaronder magnetische levitatie, geleiding en voortstuwingssystemen.

Volgens Hardt bewoog het voertuig soepel door de eerste 90 meter van de 420 meter lange EHC-faciliteit met een snelheid van bijna 30 km/u en een versnelling van 0,2 G. Eerder dit jaar toonden tests op de EHC-locatie aan dat het voertuig in staat was om de vacuĆ¼mcondities te handhaven en de doeldruk van 1 millibar te halen. Dat is de beoogde druk voor een operationeel hyperloopsysteem.

“De succesvolle eerste demonstratie van onze tractietechnologieĆ«n is een bewijs van het harde werk en de toewijding van ons team en onze partners”, zegt Marinus van der Meijs, Technology and Engineering Director bij Hardt Hyperloop. “We zijn enthousiast over dit eerste resultaat en kunnen niet wachten om later dit jaar onze aankomende tests op volle snelheid, bijna 100 km/u, uit te voeren in de EHC met een lane switch.”

Mijlpaal op mijlpaal

De nieuwe CEO van Hardt, Roel van de Pas, voegde eraan toe dat het resultaat een belangrijke mijlpaal is op weg naar de realisatie van de technologie in Europa en de rest van de wereld: “Het is een grote stap in de goede richting om door te gaan met het testen van de andere aspecten van de hyperloop, zoals bochten nemen, van rijstrook wisselen en hyperloopvoertuigen die in- en uitvoegen, wat allemaal getest kan worden in het European Hyperloop Centre.”

Het EHC is een open testfaciliteit die bestaat uit 34 met elkaar verbonden hyperloopbuizen en een buisdiameter van 2,5 meter. Een uniek aspect van het centrum zijn de lane-switching mogelijkheden, een essentieel onderdeel van het realiseren van dergelijke systemen. Op dit moment test alleen Hardt serieus in de faciliteit, maar Zeleros, een Spaans bedrijf dat zijn eigen versie van de technologie ontwikkelt, zal naar verwachting in de nabije toekomst het EHC gaan gebruiken voor onderzoek en testen.

Hardt zei dat het bedrijf zich nu concentreert op de volgende testmijlpaal: een test op volle snelheid (80-100 km/u) door de lane switch in een lagedrukomgeving, naast talrijke technologische verificatie- en validatietests, die naar verwachting in het komende jaar zullen worden afgerond.

Hyperloop wordt steeds interessanter

De wereldwijde belangstelling voor hyperlooptechnologie neemt ironisch genoeg toe. Ontwikkelings- en implementatie-initiatieven komen overal ter wereld van de grond, onder andere in Duitsland, Spanje, Italiƫ, Zwitserland, Turkije, India en Saoedi-Arabiƫ. De VS, dankzij het Virgin Hyperloop project, en China lijken verder te zijn met het testen van de technologie. Eerder dit jaar vestigde een Chinees maglevmodel een nieuw wereldsnelheidsrecord voor treinen met een snelheid van 623 km/u tijdens een test op het Shanxi-spoor.

Het concept van een hogesnelheidsvervoerssysteem gebaseerd op een lagedrukbuis werd meer dan een eeuw geleden voor het eerst geopperd door de Amerikaanse raketpionier Robert Goddard. Het idee beleefde echter een spectaculaire opleving in 2012 toen Elon Musk, CEO van SpaceX, zijn voorstel voor een zogenaamde ‘hyperloop’ lanceerde. Musk’s eigen pogingen om het project te realiseren stortten eind 2023 in nadat zijn ontwikkelingsbedrijf er niet in slaagde een contract in de wacht te slepen om een werkend model te bouwen.

Ondertussen neemt de technologie in Europa een hoge vlucht en heeft de EU deze erkend in haar beleid voor het trans-Europees vervoersnetwerk (TEN-T). Dit komt deels doordat het lagere infrastructuurkosten belooft dan hogesnelheidstreinen en minder ingewikkelde ruimtelijke integratie vanwege de geprefabriceerde modulaire buizen en het lage landgebruik. Het energieverbruik is naar verwachting ook tien keer lager dan dat van auto’s of vliegtuigen, wat betekent dat het een energie-efficiĆ«nte hogesnelheidsoplossing zou kunnen zijn voor langeafstandsreizen in Europa.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com