Gelijke toegang voor iedereen in de nieuwe Britse spoorwegen

Nova train on a seaside cliff on the East Coast main line

Great British Railways, de voorgestelde naam voor het binnenkort te renationaliseren netwerk, zal verantwoordelijk zijn voor de infrastructuur en het treinbeheer op het hele netwerk. Het zal echter ook een bredere rol moeten spelen in het bevorderen van goederenvervoer per spoor. Dat is duidelijk gemaakt door Louise Haigh, de Britse minister van Transport. Ze onthulde haar bedoelingen in een verklaring voor beide Huizen van het Parlement in Londen.

De hervorming van de Britse spoorwegindustrie zal een verbintenis met het goederenvervoer inhouden, die gelijke toegang tot het netwerk garandeert. Great British Railways (GBR) zal een directe beheersrol hebben voor het passagierskader. Van GBR zal echter worden verlangd dat het vrachtvervoer bevordert, ook al blijft die sector in particuliere handen.

Spoor en trein samenbrengen voor passagiers en vracht

Louise Haigh trad aan als minister na de verkiezing van de nieuwe Labour-regering in juli. “Ik zal de CEO van Network Rail [Andrew Haines], de Director General for Rail Services in het Department for Transport [Alex Hynes] en de CEO van DfT OLR Holdings Ltd (DOHL) [Robin Gisby] opdracht geven om een Shadow Great British Railways op te richten,” zei ze. Haar verklaring werd aan het House of Lords overgebracht door Peter Hendy, haar spoorwegminister die momenteel verwikkeld is in een pestschandaal over het ontslag van een klokkenluidende ingenieur.

Freight and passenger train passing at Castlefield in Manchester
Goederen- en passagierstreinen bij Castlefield in Manchester … om de files gelijk te verdelen. Afbeelding: Rail Delivery Group

“Als de belangrijkste organisaties die verantwoordelijk zijn voor het operationele spoor, zullen ze nauwer samenwerken,” zei Haigh. “Ze zullen spoor en trein samenbrengen om te leveren voor passagiers en vrachtgebruikers, vooruitlopend op wetgeving om Great British Railways (GBR) op te richten als een onafhankelijke instantie. Van de drie leidinggevenden die door de Transport Secretary zijn aangesteld, heeft Alex Hynes misschien wel de meest relevante recente ervaring. Hij is onlangs aangesteld bij de regering vanuit zijn functie als Managing Director bij ScotRail, dat al rechtstreeks door de Schotse regering wordt bestuurd.

Een belangrijke stap in spoorweghervorming

De belangrijkste drijfveer voor de hervorming van de spoorwegen in Groot-Brittannië is de toenemende ontgoocheling over het franchisemodel voor passagierstreinen. Het goederenvervoer zal echter in particuliere handen blijven, maar met een grotere mate van overheidssteun. “De regering zal waarborgen inbouwen om ervoor te zorgen dat goederenvervoerders eerlijke toegang tot het netwerk blijven houden,” zei de minister van Transport.

Labour’s schaduwvervoerssecretaris Louise Haigh iis de baas over het Plan voor Spoor van de partij

Louise Haigh heeft vaak de gelegenheid om het netwerk van dichtbij te zien. Haar kiesdistrict Sheffield is goed bereikbaar per spoor vanuit haar kantoor in Londen. Ze is zich ervan bewust dat er concurrerende belangen zijn voor de pruimroute. “Open toegang exploitanten hebben een bewezen track record in het stimuleren van concurrentie en betere resultaten voor passagiers,” zei ze. “Als er redenen zijn om aan te nemen dat exploitanten van open toegang waarde en capaciteit aan het netwerk kunnen toevoegen, dan zullen ze dat ook doen.”

Reacties van passagiers en vracht

“Het nieuws dat de Passenger Railway Services Bill alle stadia in het Lagerhuis heeft gehaald, is de eerste stap in de renationalisatie van de Britse spoorwegen,” zegt Aaron Gowel, oprichter van spoorwegtechnologiebedrijf SilverRail, die in parlementaire commissies over dit onderwerp heeft getuigd. “De snelheid waarmee het wetsvoorstel is aangenomen is een duidelijk signaal van intentie en geeft reden tot optimisme, maar er zijn gefragmenteerde belangrijke gebieden die onaangeroerd blijven,” waarschuwde Gowel, die opmerkte dat er nog veel details moeten worden opgelost.

De recente aankondiging van een versoepeling van de toegangstarieven voor het gebruik van de spoorwegen was een symbolische stap in de goede richting, die de goedkeuring kreeg van de industrie. “De oprichting van Shadow Great British Railways markeert een belangrijke stap in de hervorming van de spoorwegen,” zei Maggie Simpson, directeur-generaal van de representatieve organisatie van de industrie, de Rail Freight Group. “We verwelkomen de inzet voor het goederenvervoer per spoor in de verklaring van de regering. Dit omvat maatregelen om verbeteringen te leveren voor gebruikers van goederenvervoer, een wettelijke plicht om goederenvervoer per spoor te bevorderen en een groeidoelstelling.”

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com