Groot-Brittannië krijgt nieuwe langste spoorbrug in belangrijke HS2-mijlpaal

The installation of final deck segment sees the HS2 viaduct break a 137-year old record.

Het veelbekritiseerde HS2-project heeft deze maand geschiedenis geschreven in Groot-Brittannië nadat het laatste segment van een nieuw viaduct op zijn plaats werd neergelaten, waardoor het officieel de langste spoorbrug van Groot-Brittannië werd.

De 3,4 kilometer lange, bochtige constructie aan de noordwestelijke rand van Londen loopt over de Colne Valley in de buurt van de snelweg M25 en het Engelse dorp Denham. Het zal binnenkort hogesnelheidstreinen van en naar de hoofdstad vervoeren met topsnelheden van 320 km/u.

Met de voltooiing van het viaduct is de 3,3 km lange Tay Bridge in Schotland, die Fife en Dundee verbindt, onttroond als langste spoorbrug van Groot-Brittannië, een record dat deze brug al sinds 1887 in handen had. Nu de eerste fase van de bouw van de nieuwste langste spoorbrug van het Verenigd Koninkrijk is voltooid, gaat het werk over in de installatiefase van de spoorsystemen, wanneer het viaduct tussen 2029 en 2033 in gebruik wordt genomen.

Een historische prestatie

Zodra het Colne Valley viaduct open is, zal het een integraal onderdeel zijn van HS2. Het zal hogesnelheidstreinen vervoeren tussen Londen en Birmingham, de reistijden aanzienlijk verkorten en ruimte vrijmaken op de bestaande hoofdlijn voor meer lokale en goederendiensten. De bouw van het project is nu op zijn hoogtepunt, met meer dan 30.000 werknemers. HS2 zei dat het binnenkort zal beginnen met de gunning van spoor- en spoorcontracten voor het grotere project.

“Het op zijn plaats laten zakken van het laatste segment van het Colne Valley viaduct vandaag markeert het hoogtepunt van meer dan 10 jaar planning, ontwerp en bouw,” zei HS2 senior projectmanager Billy Ahluwalia. “Ik breng hulde aan het toegewijde team dat een brug heeft afgeleverd die zowel de langste van HS2 is als de langste spoorbrug van het Verenigd Koninkrijk is geworden – een record dat bijna 140 jaar had standgehouden. Dat is een historische prestatie waar we allemaal enorm trots op kunnen zijn.”

Hoe maak je een brug?

Het Colne Valley viaduct is een van de 500 brugconstructies van het HS2 project en zal uiteindelijk ook voetgangersbruggen, afwateringsduikers en innovatieve ‘groene bruggen’ voor wilde dieren bevatten. De bouwwerkzaamheden aan het viaduct begonnen in mei 2022. In de daaropvolgende 28 maanden werden zo’n 1.000 uniek gevormde deksegmenten op hun plaats neergelaten met behulp van een enorme lanceerligger.

De 160 meter lange lanceerbalk, die van noord naar zuid bewoog en steunde op de 56 pijlers van het viaduct, maakte gebruik van een uitgebalanceerde cantilemmethode om de deksegmenten op hun plaats te laten zakken. Eerst vormde hij een halve boog aan weerszijden van een pier voordat hij naar de volgende pier ging om de boogoverspanning te voltooien door het proces te herhalen. De 1000 voorgegoten segmenten werden ter plekke gemaakt in een speciaal gebouwde fabriek. Elk segment had een unieke vorm zodat de constructie een bocht kon maken terwijl het de hogesnelheidslijn tot 10 meter boven land en water door de Colne Valley draagt.

Zodra de belangrijkste civieltechnische fase van de bouw eindigt, worden de fabriek en de omliggende gebouwen verwijderd en wordt het gebied tussen het viaduct en de 10 mijl lange tunnel van HS2 omgevormd tot een gebied met krijtgrasland en bos als onderdeel van het ‘groene corridor’-project van HS2.

De mijlpaal komt een week na de voltooiing van het eerste grote viaduct van HS2, bij Highfurlong Brook in Northamptonshire. Er wordt ook gewerkt aan de Delta Junction viaducten in de West Midlands en de verhoogde toegangswegen naar Curzon Street station.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com