Hogesnelheidsdiensten Brussel-Frankrijk keren terug, maar niet zo snel…

SNCF train in Brussels

Na meer dan twee weken van spoorvernieuwingswerken zullen de hogesnelheidsdiensten tussen Brussel en de Franse grens vrijdagochtend opnieuw van start gaan, volgens Infrabel, de beheerder van de Belgische spoorinfrastructuur. Het zal echter nog even duren voordat de treinen weer op snelheid zijn, want de nieuwe sporen moeten eerst worden ingereden.

Infrabel sloot de belangrijkste hogesnelheidslijn tussen de Belgische hoofdstad en de Franse grens eerder deze maand wegens grote renovatiewerken. Dit is het begin van een langetermijnupgrade van de verslechterde HSL1-lijn en het totale project zal meer dan tien jaar in beslag nemen. Deze zomer betekende dit dat Eurostar- en TGV-diensten moesten worden omgeleid naar standaardspoorlijnen, waarbij passagiers die tussen Brussel, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk reisden te maken kregen met merkbaar langere reistijden.

Vrijdagochtend rijden de diensten weer, maar niet op volle capaciteit. Voordat de lijn volledig heropend wordt, voeren de ambtenaren nog een laatste 24-uurs inspectie uit om er zeker van te zijn dat het gemoderniseerde traject veilig is. Als de laatste controle volgens plan verloopt, zullen de hogesnelheidstreinen terugkeren naar hun normale routes langs de HSL1.

De verbindingen met Brussel zijn terug, maar niet zo snel!

Het kan echter nog wel een week duren voordat de TGV-treinen hun topsnelheid van 300 km/u weer kunnen halen. Eerst moeten ze zich zeven dagen lang houden aan een maximumsnelheid van 170 km/u om te zien hoe de verbeterde ballasten zich gedragen. Dat betekent dat de treinen in de tussentijd langzamer zullen rijden dan normaal.

Het eerste deel van het grootschalige project – de vernieuwing van een van de lijnen op een traject van 17,6 kilometer tussen Leuze-en-Hainaut en Brugelette – werd voltooid in ongeveer 18 dagen en nachten, waarbij zo’n 90 onderhoudsmedewerkers de klok rond aan het werk waren. Tijdens de werken installeerden Infrabel-ploegen meer dan 35 kilometer nieuwe sporen, ongeveer 30 000 nieuwe dwarsliggers en ongeveer 5 500 ton ballast. Maar dit is nog maar het begin van de grote werken langs de eerste hogesnelheidslijn van België.

Tien lange zomers

De HSL1 werd geopend in 1997 en is sindsdien een belangrijke verbinding tussen België en buurland Frankrijk. Elke dag rijden tientallen Eurostar-treinen met 300 km/u over de lijn. Na bijna drie decennia intensief gebruik besloot de Belgische spoorweginfrastructuurbeheerder echter dat het tijd was om de noodlijdende sporen te renoveren. Het grote project, dat in totaal ongeveer 11 jaar in beslag zal nemen, zal ongeveer 310 miljoen euro kosten.

Het meeste werk zal ’s nachts gebeuren, maar de lijn zal ook elke zomer ongeveer twee weken volledig buiten dienst zijn, zoals deze maand. Tijdens deze onderbrekingen moeten de Eurostar en de TGV INOUI worden omgeleid via alternatieve routes zonder hogesnelheidslijnen. Dat betekent dat de reistijd van de Eurostar tussen Brussel en Parijs – en dus ook Londen – met een half uur toeneemt. Maar na volgende week kunnen internationale passagiers dergelijke vertragingen vergeten. Dat wil zeggen, tot volgende zomer.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.
Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com