Dassen, bijen, een relmuis? De dieren die de meeste kans hebben om je trein te vertragen
Wie is de grootste boosdoener als het gaat om lopen op de Britse rails? Volgens cijfers van Network Rail liepen dieren vorig jaar honderden keren over het spoor in de regio Wales & Western. Katten, vossen en zelfs een relmuis behoorden tot de overtreders. Maar één diersoort lijkt het meest roekeloos te zijn als het gaat om op de tenen over het spoor lopen…
Verreweg de ergste overtreders waren volgens het rapport mensen, goed voor meer dan 5.500 incidenten in de 12 maanden tot maart 2024. Dat is elke 95 minuten één incident. Vergeleken met de 246 keer dat dieren de rails overstaken in de regio Wales & Western, is dat peanuts.
Blijkbaar zijn schapen de grootste boosdoeners onder de niet-rechtmatige dieren, met 65 incidenten gedurende het jaar. Herten, die in grote aantallen voorkomen in landelijke, beboste gebieden die vaak langs het spoor liggen, kwamen op de tweede plaats met 46 incidenten.
De volgende in de rij waren honden, met 36. Daarna zwanen met 33. Op de vijfde plaats kwamen koeien, met drie. Andere incidenten betroffen vogels (10), varkens (7), katten (6), paarden (5), vossen (4), met elk één incident veroorzaakt door een geit, das en, verrassend, een relmuis.
Gevaarlijker dan dieren
“Vanwege onze overwegend landelijke geografie zijn boerderijdieren onze meest verstorende overtreders, die de diensten vertragen door omheiningen te doorbreken en op het spoor te komen. We werken regelmatig samen met boeren op de route om te proberen deze impact te minimaliseren,” zegt Dorian Davies, Network Rail’s Wales & Borders route programmamanager voor operaties.
“We hebben ook een aantal incidenten gezien met honden die niet aangelijnd waren, waarbij bijna-ongelukken werden veroorzaakt door afgeleide baasjes die ze achterna zaten bij spoorwegovergangen. Honden moeten altijd kort aangelijnd zijn in de buurt van het spoor,” voegde hij eraan toe.
“Maar verreweg de meeste incidenten van onbevoegd betreden van het spoor worden veroorzaakt door mensen. Het is niet alleen illegaal en wie betrapt wordt, kan een boete van £1,000 plus een strafblad tegemoet zien, maar het kan ook een verwoestende impact hebben op hun families en op de mensen die op het spoor werken.”
Oh herten…
In heel Groot-Brittannië zijn dieren in dezelfde periode van 12 maanden 1.432 keer op verboden terrein geweest. De grootste overtreder waren herten, met 349 geregistreerde incidenten. Het is zo’n probleem geworden dat Network Rail en London North Eastern Railway vorig jaar een op AI gebaseerd detectiesysteem voor herten hebben getest op hotspots tussen Londen King’s Cross en Edinburgh nadat veel herten de spoorweggrens waren binnengedrongen.
De methode heeft sindsdien bijna 6.000 herten ervan weerhouden de spoorlijn te betreden en verdere uitrol is gepland. Het Automatische Afschriksysteem voor Herten (ADDs) maakt gebruik van geluids- en zichtsensoren om vast te stellen wanneer een hert het spoor nadert en laat dan een alarm afgaan dat het hert wegjaagt. De AI-camera’s houden vervolgens de beweging van het hert in de gaten totdat het zich veilig verwijdert.
Herten zijn echter lang niet het enige probleem. Ook schapen (177), vogels (172), koeien (156) en zwanen (143) veroorzaakten veel problemen op de paden. Andere overtreders waren honden (135), katten (107), dassen (55), vossen (42) en op de tiende plaats varkens (38).
Enkele van de meer onverwachte bezoekers waren muizen, egels en zelfs een lama en een schildpad. Bizar genoeg werd één bepaald incident veroorzaakt door… bijen. Geen van hen kwam echter in de buurt van mensen, die meer dan 19.300 incidenten veroorzaakten – elk half uur één. Dat roept de vraag op of mensen echt de intelligentste levensvorm zijn.
Lees meer:
- ‘Digitale tweeling’: nieuwe onderzoekshub van 46 miljoen pond kan belemmeringen voor de adoptie van tech overwinnen
- VK: toekomst van bedreigde Alstom-fabriek gesteund door 60 miljoen pond deal
- Schotland: diensten minder, tarieven hoger, passagiers krijgen de schuld
- UK bank holiday: grote verstoringen op het spoor, maar voor een goed doel?