Finlands VR verkoopt resterende infrastructuuractiva
De Finse staatsspoorwegmaatschappij VR heeft aangekondigd dat ze activa, waaronder stations, remises en de resterende spoorweginfrastructuur, zal verkopen om de concurrentie te stimuleren.
De beslissing werd aangekondigd in het halfjaarverslag van VR voor 2024. CEO Elisa Markula zei dat na een moeilijke start van het jaar, de strategie van het bedrijf nu gericht is op winstgevendheid en groei. Om dit te bereiken, zei ze, moeten investeringen ter waarde van meer dan een miljard euro worden gefinancierd en moet de concurrentiekracht van het bedrijf worden versterkt, met als doel een winstverbetering van 250 miljoen euro in 2027.
“Vrije marktconcurrentie in het passagiersvervoer wordt aangevuld met door de overheid gesubsidieerd, concurrerend aankoopverkeer,” zei ze. “De oprichting van een uitbesteed rollend materieelbedrijf zou de totstandkoming van concurrentie in zowel het inkoopverkeer als het marktgebaseerde verkeer ondersteunen door de drempel om de markt te betreden te verlagen.”
“Om een concurrentieneutrale omgeving te creëren, zal VR stationsvastgoed, depots en de resterende spoorweginfrastructuur die eigendom is van het bedrijf afstoten,” voegde ze eraan toe.
Wat is van VR en wat niet?
VR is van oudsher eigenaar van een aanzienlijk deel van de spoorweginfrastructuur in Finland. Na verloop van tijd echter, vooral door nieuwe EU-regelgeving en de overgang van Finland naar een meer geliberaliseerde spoorwegmarkt, werd een groot deel van deze infrastructuur overgedragen aan het door de staat gerunde Finnish Transport Infrastructure Agency (FTIA).
Het VR beheert echter nog steeds een aantal stations langs de Finse spoorwegen, met name de stations die verband houden met zijn diensten, zoals kantoorruimte en klantenservice. VR is ook nog steeds eigenaar van een aantal onderhoudsdepots die worden gebruikt voor het onderhoud van het rollend materieel. En hoewel FTIA eigenaar is van het merendeel van de sporen en de belangrijkste infrastructuur, beheert VR nog steeds een aantal activa die verbonden zijn aan specifieke activiteiten.
Finlands liberalisering van de spoorwegen
Ondertussen heeft de Finse regering de markt voor passagiersvervoer per spoor sinds 2020 opengesteld voor concurrentie. Het exclusieve recht van VR om passagiersdiensten aan te bieden, liep aan het einde van dat jaar af, waardoor exploitanten met open toegang de markt konden betreden. Sindsdien hebben verschillende exploitanten dat gedaan, met name in het goederenvervoer, waaronder Operail, het Estse staatsspoorwegbedrijf. De VR domineert echter nog steeds het Finse spoor.
Andere belangrijke punten in het halfjaarverslag waren de verbetering van de winstgevendheid van VR in het tweede kwartaal van 2024 na een moeilijk eerste kwartaal, waardoor de winstgevendheid weer op het niveau van vorig jaar uitkwam. Het bedrijf wijt de dip aan stakingen, die naar eigen zeggen ongeveer 20 miljoen euro hebben gekost in de eerste helft van het jaar. De totale omzet van VR steeg echter met 7,8 procent in het tweede kwartaal van 2024, gesteund door nieuwe contracten in het stadsvervoer in Finland en Zweden en de overname van de Zweedse spoorwegexploitant MTR Express.
Lees meer:
- Škoda Group rolt autonome tram Tampere uit
- Siemens Mobility introduceert ETCS L2 in Finland
- VR FleetCare blijft Estse treinstellen onderhouden in Finland