UK bank holiday: grote treinstoringen, maar voor een goed doel?

ETCS testing will cause disruptions during the bank holiday weekend.

Zoals gebruikelijk tijdens het Britse zomervakantieweekend zijn er grote spoorwegwerkzaamheden. En dat betekent natuurlijk grote verstoringen. Diensten van en naar Londen Kings Cross en Euston – twee van de drukste stations van het land – zullen worden verstoord, naast vele andere. Maar er is ook een lichtpuntje. De East Coast Main Line in het Verenigd Koninkrijk krijgt de kans om zijn nieuwe digitale signalisatiesystemen te testen, omdat Network Rail zijn veiligheidsmechanismen naar de 21e eeuw wil brengen.

De tests van dit weekend maken deel uit van het 1,4 miljard pond (1,64 miljard euro) kostende East Coast Digital Programme (ECDP), waarbij de traditionele seinen langs de lijnen worden vervangen door seinen die in de cabines van de machinisten worden weergegeven. De eerste langeafstandstrein zal het nieuw geïnstalleerde systeem aanstaande zondag op hoge snelheid testen tussen Welwyn Garden City en Hitchin.

“Het testwerk brengt ons een stap dichter bij de introductie van digitale signalisatie in de cabine op de East Coast Main Line, wat de dienstverlening voor passagiers zal verbeteren en een betrouwbaardere en veerkrachtigere spoorweg zal creëren,” zei Ed Akers, Network Rail’s Industry Partnership Director voor ECDP.

Bij de hogesnelheidstests met het European Train Control System (ETCS) die voor zondag gepland staan, zullen naar verwachting zowel een Grand Central Class 180 passagierstrein als een Network Rail Class 43 meettrein betrokken zijn. Technici zullen de komende maanden doorgaan met testen tussen Welwyn en Hitchin, waarbij ze verschillende treinen en boordsystemen zullen gebruiken. Veel van het werk zal ’s nachts worden gedaan om vertragingen te voorkomen.

Bank holiday blues

Maar deze feestdag betekent het testen dat het spoor gesloten moet worden, wat gevolgen heeft voor de langeafstandstreinen van en naar Londen King’s Cross. Er zullen geen Thameslink of Great Northern treinen rijden tussen Potters Bar, Peterborough en Royston, en tussen Hertford North en Stevenage op zondag 25 augustus. Avonddiensten op zaterdag 24 augustus en vroege ochtenddiensten op maandag 26 augustus tot 9 uur ’s ochtends zullen ook hinder ondervinden.

Network Rail zorgt voor vervangende bussen, maar er worden ernstige vertragingen verwacht. Ondertussen zullen de langeafstandsdiensten op de East Coast Main Line ook worden beïnvloed en de diensten van East Midlands Railway (EMR) van en naar Londen St Pancras zullen naar verwachting extreem druk zijn.

Chris Fowler van Govia Thameslink Railway, het bedrijf dat de Thameslink en Great Northern treinen exploiteert, zei: “Met geen treinen op een belangrijk deel van onze route tussen Londen en Peterborough en Cambridge deze augustus bank holiday, is het essentieel dat onze klanten vooruit plannen en voldoende extra tijd inplannen.”

Kijk hier voor een volledige lijst met verstoringen.

Waarom gebruikt het Verenigd Koninkrijk ETCS?

Het East Coast Digital Programme zal de eerste introductie zijn van ETCS – een product van het Europese vasteland – op een intercity hoofdlijn in Groot-Brittannië. Network Rail noemt het “de basis voor de toekomstige uitbreiding van digitale signalisatie op het hele netwerk”. Het ETCS-systeem wordt al gebruikt op het centrale Londense deel van Thameslink, de Cambrian Line in Wales en nu op de Northern City Line, in de eerste fase van ECDP.

Hoewel de grensoverschrijdende intermodaliteit van het Britse systeem in Groot-Brittannië misschien minder belangrijk is dan op het vasteland van Europa, zijn er tal van andere voordelen voor de Britse update. Het ETCS-systeem biedt meer betrouwbaarheid, een schoner spoor, minder analoge seinstoringen en stiptere diensten door een meer gestroomlijnde digitalisering. Het VK maakt ook aanspraak op het systeem: het speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling en het ontwerp ervan vóór Brexit.

Tot slot zegt Network Rail dat er een ecologisch voordeel is omdat het systeem minder fysieke apparatuur gebruikt. De invoering van het systeem zal leiden tot een vermindering van de koolstofuitstoot met 55.000 ton over een periode van 60 jaar. Dat komt overeen met meer dan 65.000 enkele vluchten van Londen naar New York. Of meer dan 2 miljoen treinreizen van Londen naar Edinburgh. Jammer dat dat dit weekend zo moeilijk kan zijn.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com