Gotthard gerepareerd: eerste treinen rijden door langste spoortunnel ter wereld na ongeval
De langste spoorwegtunnel ter wereld, de Gotthard Base Tunnel in Zwitserland, is bijna weer volledig geopend. Deze week lieten ambtenaren als onderdeel van een proef treinen door de herstelde westelijke tunnel rijden, de eerste keer dat er commercieel verkeer was sinds de dramatische sluiting vorig jaar.
De 57 kilometer lange Gotthardtunnel werd afgelopen augustus ernstig beschadigd toen een gebroken wiel van een goederentrein de ontsporing van zo’n 23 wagons veroorzaakte. Niemand raakte gewond, maar door het ongeluk kwamen de betonnen dwarsliggers van de tunnel over een lengte van ongeveer 8 kilometer overhoop te liggen. Dat resulteerde in een geschatte materiaalkost van ongeveer 150 miljoen Zwitserse frank (€157 miljoen) en de sluiting van de tunnel voor zowel passagiers- als vrachtverkeer voor meer dan een jaar.
Na de succesvolle testoperatie van vorige week gaf de Zwitserse federale dienst voor transport echter groen licht voor een proef met commerciële treinen. De eerste sinds de reparaties reed om 5:30 uur van Chiasso naar Basel. Kort daarna volgde een goederentrein van SBB Cargo International op weg van het Duitse Ludwigshafen naar Gallarate in Italië.
Gotthard tunnelvisie
De autoriteiten hebben de volledige heropening van Gotthard gepland voor 2 september 2024. Er komt een uitgebreide periode van testen en proefvaarten, vergelijkbaar met die voor de oorspronkelijke opening van de tunnel in 2016, aldus de autoriteiten.
Tegelijkertijd voert SBB ook meerdere schoonmaakbeurten van de tunnel uit, die naar eigen zeggen essentieel zijn voor een soepele werking. Tijdens de proefritten die op 19 augustus begonnen, rijden bijna alle treinen die door de westelijke tunnel rijden alleen van noord naar zuid – de proefrit van maandag was een uitzondering.
De volledige heropening van de tunnel, een belangrijke verbinding tussen Zwitserland en andere Europese landen, betekent de hervatting van halfuurdiensten voor InterCity en EuroCity treinen, evenals goederentreinen tussen Duitstalig Zwitserland en de Italiaanssprekende regio Ticino. Hierdoor kunnen reizigers een uur sneller van Noord- naar Zuid-Zwitserland reizen – en voor het eerst met halfuurdiensten die de hele dag beschikbaar zijn.
Lees meer:
- Voetbal exclusief: Zwitserland wint Euro2024 … voor treinreizen
- Trenitalia bloeit in Zwitserland
- Zwitserse spoorwegen handhaven 92,5 procent punctualiteit in 2023