Kan het PPP-model van Portugal Rail Baltica redden?

Construction begins on the Rail Baltica bridge in Riga, Latvia.

Rail Baltica, het megaproject voor spoorweginfrastructuur dat de Baltische staten verbindt met het Europese spoorwegnet, hoopt een deel van zijn financiële problemen op te lossen door de Portugese aanpak van publiek-private partnerschappen (PPP) over te nemen. Maar zal het genoeg zijn om de financieringsproblemen van het project op te lossen?

De rekening voor Rail Baltica blijft maar oplopen. Volgens de laatste schattingen van juni zijn de kosten voor de eerste fase van het project verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Alleen al voor de eerste etappe bedragen de schattingen nu 15,3 miljard euro. Dat is nadat het hele project oorspronkelijk 5,8 miljard euro zou kosten.

Nu de prognoses voor de kosten van het volledige project mogelijk oplopen tot 23,8 miljard euro – vierkeer het oorspronkelijke prijskaartje – onderzoekt het bedrijf alternatieve financieringsmethoden om het project over de streep te trekken. Oorspronkelijk waren er geen PPP-contracten te vinden in het budget van het project. Rail Baltica heeft nu echter zijn aanpak veranderd. Deze week zei het bedrijf dat het verder werkte aan de implementatie van een PPP-model om de ontwikkeling van het project te versnellen en de druk op de staatsbegroting te verlichten.

Op het juiste moment

Het bedrijf beschreef deze aanpak als “bijzonder opportuun” nadat het Porto-Lissabon High-Speed Rail (HSR) project in Portugal erin slaagde een bijzonder succesvolle financieringstoewijzing via PPP te verkrijgen. Onlangs ontving het 813 miljoen euro via de Connecting Europe Facility (CEF) – het hoogste bedrag dat in deze financieringsronde aan een project is toegekend.

Het Porto-Lissabon HSR-project dient als een belangrijk precedent voor Rail Baltica, aldus het Baltische project in een verklaring, omdat het de levensvatbaarheid heeft aangetoond van het combineren van CEF-financiering met een PPP-structuur “om financieringstekorten bij grootschalige spoorweginitiatieven aan te pakken”.

De organisatie noemde verschillende andere vergelijkbare en succesvolle PPP-modellen voor hogesnelheidslijnen, waaronder het Lyon-Turijn hogesnelheidslijnproject voor een nieuwe spoorverbinding tussen Frankrijk en Italië. Ook de Brenner-basistunnel, die Oostenrijk en Italië door de Alpen moet verbinden, wordt genoemd als voorbeeld van hoe grote infrastructuurprojecten met succes financiële steun van zowel de publieke als de private sector kunnen krijgen.

PPP levert bemoedigend resultaat op

“Ons team bekijkt momenteel welke delen van het Rail Baltica project het meest geschikt zijn voor een PPP-aanpak, om ervoor te zorgen dat we de voordelen van betrokkenheid van de private sector maximaliseren en tegelijkertijd onze strategische doelstellingen bereiken”, zegt Pēteris Celms, Investment Development Manager bij RB Rail AS.

“Voorbereidende gesprekken met potentiële particuliere investeerders en financiers hebben bemoedigende resultaten opgeleverd, met veel belangstelling voor deelname. Dit, in combinatie met de publieke steun van overheden, geeft de potentiële levensvatbaarheid aan van een PPP-strategie voor Rail Baltica,” voegde hij eraan toe.

Het bedrijf zei dat het al eerste ontmoetingen had gehad met belangrijke internationale deelnemers, waaronder een grote Franse bank en Franse en Japanse infrastructuurontwikkelaars.

Rail Baltica wees er echter ook op dat het uitvoeren van PPP’s op deze schaal in de Baltische staten “unieke uitdagingen met zich meebrengt die moeten worden aangepakt”. Dit zijn onder andere de aanpassing aan een meer uniforme regelgevende omgeving met complexe PPP-structuren, het in evenwicht brengen van de risicoverdeling tussen de publieke en private sector en het waarborgen van politieke toezeggingen voor de lange termijn.

“Door privé-investeringen te combineren met CEF-financiering wil Rail Baltica bijdragen aan een nieuwe standaard voor grote infrastructuurprojecten en laten zien hoe kleinere economieën financieel stabiele, strategisch vitale initiatieven kunnen leveren”, aldus Celms.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com