Aanvallen op vrouwen in Britse treinen met 50% gestegen

Violence against women up on UK railway network

Gewelddadige aanvallen op vrouwen op de Britse spoorwegen zijn sinds 2021 met meer dan 50 procent toegenomen, volgens nieuwe gegevens van de British Transport Police (BTP). Ondertussen zijn de meldingen van seksuele intimidatie in dezelfde periode verdubbeld.

Uit cijfers van het laatste jaarverslag van de BTP blijkt dat het aantal misdrijven tegen vrouwen en meisjes op het spoor is gestegen van 7.561 in 2021 naar 11.357 in 2023. In dezelfde periode steeg het aantal seksuele misdrijven met 10 procent, terwijl seksuele intimidatie verdubbelde. De piek volgt op een apart rapport van de Britse transportpolitie, dat in 2023 werd uitgebracht en waaruit bleek dat meer dan een derde van alle vrouwen die op het Britse spoorwegnet reizen, op een bepaald moment tijdens hun woon-werkverkeer wordt aangerand.

Onaanvaardbaar gedrag omvat het maken van seksueel getinte opmerkingen, aanraken, knijpen, gluren, onfatsoenlijk gedrag en het maken van foto’s van boven de rok, aldus The Times. Ongeveer 51 procent van de slachtoffers zei dat andere passagiers hadden geprobeerd tussenbeide te komen en te helpen. Echter, slechts één op de vijf getuigen van seksuele intimidatie heeft naar verluidt de politie ingelicht over het incident.

‘Alarmerend’

De toename van meldingen van seksuele misdrijven “kan alarmerend lijken”, zei de voorzitter van de British Transport Police, Ron Barclay-Smith, in zijn voorwoord bij het rapport. Hij benadrukte echter dat de cijfers “niet noodzakelijkerwijs een toename van dit soort misdrijven laten zien, maar eerder een toename van slachtoffers die bereid zijn om naar voren te komen en aangifte te doen”.

Toen het nieuws zich in de Britse media verspreidde, gaf de Assistant Chief Constable van BTP, Paul Furnell, nog een verklaring vrij waarin hij de bewering van Barclay-Smith herhaalde. “Het aanpakken van seksuele misdrijven is onze topprioriteit bij de British Transport Police en we nemen alle meldingen van seksuele intimidatie en seksueel geweld uiterst serieus,” zei hij.

“We weten dat deze misdrijven vaak ondergerapporteerd worden en daarom blijven we onvermoeibaar campagne voeren om slachtoffers en getuigen aan te moedigen deze gedragingen en misdrijven bij ons te melden. Als gevolg daarvan verwachten we dat het aantal meldingen zal blijven stijgen,” voegde hij eraan toe. “We zien deze stijging als een overweldigend positief teken dat onze inspanningen vruchten afwerpen en dat vrouwen en meisjes zich zekerder voelen om alle vormen van seksuele intimidatie en geweld op het spoorwegnet bij ons te melden.”

Landelijke campagne

BTP en de spoorwegsector hebben onlangs een nieuwe campagne tegen seksuele intimidatie gelanceerd om passagiers te leren hoe ze mogelijke situaties kunnen herkennen en veilig kunnen ingrijpen. Volgens Furnell ontdekten de analisten van BTP een piek in het aantal meldingen na twee van de landelijke campagnes die tussen april en juli van dit jaar werden gelanceerd.

“We willen dat deze piek de norm wordt en we moedigen vrouwen aan om hun drempel om incidenten bij de politie te melden te veranderen, omdat we geen enkele vorm van seksuele intimidatie of geweld tolereren,” zei hij. “We zullen geen middel onbeproefd laten in onze pogingen om het spoornetwerk tot een vijandige plek voor seksuele roofdieren te maken.”

Dagelijkse ervaring voor miljoenen vrouwen

Jess Phillips, de Britse minister voor Bescherming van en Geweld tegen Vrouwen en Meisjes, zei tegen persbureau PA: “In deze tijd zou geen enkele vrouw haar reizen met het openbaar vervoer moeten plannen op basis van waar en wanneer ze zich veilig zal voelen, en toch is dat de dagelijkse ervaring voor miljoenen vrouwen, of ze nu van en naar het werk pendelen, of een avondje uit met vriendinnen regelen.

“Op een nachtbus stappen of een bijna lege trein naar huis nemen zou niet moeten voelen alsof je je leven in handen neemt… Of deze cijfers nu een toename van het aantal meldingen weerspiegelen, een toename van het aantal misdrijven of een combinatie van de twee, één ding is duidelijk. Het niveau van geweld, intimidatie en seksuele misdrijven waar vrouwen en meisjes mee te maken krijgen bij het gebruik van het vervoersnetwerk is volstrekt onaanvaardbaar en mag niet ongestraft blijven.”

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com