Welterusten, nachttrein! ÖBB stopt Nightjet-routes

OBB's night train Nightjet services halted

De Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB staakt een aantal van haar nachttreindiensten – die pas acht maanden geleden van start gingen – van Berlijn en Wenen naar Parijs en Brussel vanwege “uitgebreide” werkzaamheden aan de infrastructuur. Passagiers die hopen tijdens het spookuur te kunnen reizen, zullen ongeveer twee maanden moeten wachten voordat de reguliere diensten terugkeren. Dat roept de vraag op of Europa’s boom van nachttreinen de verwachtingen kan waarmaken.

Terwijl er veel fanfare is geweest over de uitbreiding van Europa’s groeiende nachttreindiensten, hebben geplande renovatiewerkzaamheden in Frankrijk en Duitsland een van de meest recent gelanceerde slaaptreindiensten in de wacht gezet. De nachttreinroute van ÖBB tussen Berlijn en Parijs, die op 11 december 2023 in gebruik wordt genomen, is deze week drastisch ingekrompen. Ook de verbinding tussen Wenen en Parijs is opgeschort.

De werkzaamheden en de opschorting zijn deze week begonnen en zullen tot eind oktober duren, waardoor veel reizigers hun plannen voor de nazomer in de war sturen. Het is een ontnuchterende start voor een bedrijf dat hoopt voorop te lopen in het streven van het continent naar duurzaam internationaal reizen. En het is ook een aanwijzing voor de bredere problemen waar aanbieders van nachttreinen mee te maken hebben.

Des te betreurenswaardiger

“Ondanks intensieve inspanningen van onze partners kunnen sommige Nightjet-verbindingen niet worden aangeboden in de periode van 12 augustus tot 25 oktober 2024 door uitgebreide bouwwerkzaamheden in Duitsland en Frankrijk,” vertelde ÖBB aan RailTech. “Dit heeft gevolgen voor de verbindingen Wenen-Parijs, Berlijn-Parijs en Brussel.”

Het bedrijf verklaarde dat de Nightjet-partners – waaronder ÖBB, de Duitse Deutsche Bahn, de Franse SNCF en de Belgische NMBS – “het Europese Nightjet-netwerk de afgelopen jaren consequent hebben uitgebreid.” Het bedrijf voegde eraan toe dat dit de tijdelijke gevolgen van de werkzaamheden “des te betreurenswaardiger” maakt.

De renovaties in Frankrijk zullen plaatsvinden op het traject Epernay-Château-Thierry en in Duitsland op de lijn Berlijn-Mannheim, met name tussen Halle en Eisenach. ÖBB zei dat het ervoor koos om de routes te sluiten in plaats van naar alternatieven te zoeken, omdat dit tot verdere vertragingen en ongemak voor de passagiers zou leiden.

Risico op onregelmatigheden

“Om onverwachte treinuitval, vertragingen en ongemak voor onze klanten te voorkomen, moeten we helaas de exploitatie van sommige Nightjet-lijnen tijdelijk opschorten. Er zijn nog geen tickets verkocht voor de getroffen treinen,” zei het bedrijf in een verklaring. De vervoerders hadden naar verluidt naar alternatieve oplossingen gezocht, maar die brachten allemaal “risico’s op onregelmatigheden” met zich mee.

OBB's Nightjet night train routes.
De nachttreinroutes van OBB Nightjet. OBB Nightjet.

De Oostenrijkse operator benadrukte dat er nog geen tickets zijn verkocht voor de getroffen treinen, dus de bedrijven die betrokken zijn bij de Nightjet-routes hoeven geen tickets terug te betalen. De maatschappij beloofde ook dat alle routes vanaf 28 oktober weer normaal zullen rijden. In de tussentijd zal de nachtverbinding Wenen-Brussel van ÖBB drie keer per week rijden zoals gepland en zal het Nederlandse bedrijf European Sleeper zijn dienst voortzetten. De schorsingen blijven echter niet onopgemerkt.

Nachttrein kinderziektes

De uitbreiding van Nightjet en andere nieuwe slaaptreindiensten heeft de afgelopen jaren kunnen rekenen op enthousiasme van het publiek. Maar tijdens hun groei hebben ze nog steeds te maken met kinderziektes die hun reputatie schaden. De treinen van ÖBB, bijvoorbeeld, hebben opnieuw belangstelling gekregen, vooral van jongere reizigers die worden aangetrokken door de milieuvriendelijkheid en de nieuwigheid van slaapwagons. Maar zelfs met overheidsfinanciering en toegang tot de infrastructuur blijven problemen zoals het vinden van geschikt rollend materieel en het navigeren door complexe grensoverschrijdende regelgeving bestaan.

Bovendien is er nu toenemende kritiek op het aantal vertragingen op de routes en op sommige diensten aan boord. Ondertussen staan particuliere nachttreindiensten zonder directe steun van de staat voor nog grotere uitdagingen. Zo is het moeilijk om financiering te krijgen, geschikte rijtuigen te vinden en op te knappen die aan de normen voldoen en obstakels te overwinnen zoals nachtelijke onderhoudswerkzaamheden op verschillende nationale netwerken.

Een goed voorbeeld: Midnight Trains, een Franse potentiële start-up open-access operator voor nachttreinen, zag zich eerder deze zomer genoodzaakt zijn sluiting aan te kondigen. Te midden van ernstige regelgevings- en marktuitdagingen ging het bedrijf ten onder zonder ooit ook maar één trein te hebben ingezet. Laten we hopen dat Nightjet meer slagkracht heeft.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com