België schort belangrijke spoorverbinding naar Europa op
België heeft een belangrijke hogesnelheidslijn tussen Brussel en de Franse grens voor tweeënhalve week gesloten vanwege grootschalige renovatiewerkzaamheden die in totaal ongeveer tien jaar in beslag zullen nemen. De Eurostar en TGV-diensten worden voorlopig omgeleid naar standaardspoorlijnen, waardoor reizigers tussen Brussel, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk merkbaar langere reistijden tegemoet kunnen zien.
De “HSL1”, de oudste hogesnelheidslijn in België, vervoert dagelijks een honderdtal treinen tussen België en Frankrijk aan snelheden van ongeveer 300 km/u. Het is een belangrijke verbinding voor passagiers die naar het VK, Nederland en Duitsland reizen en essentieel voor de economie van Noordwest-Europa.
Infrabel, de Belgische staatsspoorwegbeheerder, zegt echter dat het de lijn volledig moet renoveren tegen 2035. Een groot deel van de 310 miljoen euro kostende renovatie zal ’s nachts worden uitgevoerd, maar elk jaar zal het treinverkeer in de zomer gemiddeld twee weken worden onderbroken.
De werkzaamheden aan het traject “Leuze-Brugelette” van de Belgische hogesnelheidslijn zijn maandag begonnen en markeren het begin van het tien jaar durende project. Een van de twee sporen wordt de komende weken volledig vernieuwd over een afstand van 17,6 km.
Reistijden via België 30 minuten langer
Het verkeer in beide richtingen langs de lijn zal tot 30 augustus volledig worden onderbroken. Tijdens de werkzaamheden worden hogesnelheidstreinen omgeleid naar standaardspoorlijnen. Treinen van en naar Parijs zullen via Mons rijden, terwijl die van en naar Londen via Ath/Tournai zullen rijden. De omleiding zal de reistijd met ongeveer 30 minuten verlengen.
De werken zullen ook een impact hebben op de binnenlandse diensten tussen Brussel en Moeskroen (Henegouwen) en Brussel en Bergen, aangezien de hogesnelheidsdiensten hetzelfde spoor zullen gebruiken. Infrabel is zich bewust van de hinder die de werken zullen veroorzaken en doet “al het mogelijke” om de impact te beperken.
De klok rond
De technische teams zullen 18 dagen en nachten de klok rond werken om de lijn Leuze-Brugelette te vernieuwen. Ze zullen de komende weken meer dan 35 km nieuwe rails, ongeveer 30.000 nieuwe dwarsliggers en ongeveer 5.500 ton ballast op het spoor leggen. Er zullen ook uitgebreide onderhoudswerken plaatsvinden, zoals het opruimen van stormbekkens en het vervangen van kabels en andere onderdelen van het seinstelsel.
Om de werken te voltooien, zet Infrabel de Oostenrijkse werktrein “Swietelsky” in. Met een lengte van meer dan een kilometer en een gewicht van 4000 ton heeft deze trein al grootschalige spoorwegbouwprojecten uitgevoerd in heel Europa. Dit is echter pas de tweede keer dat hij op het Belgische spoor wordt ingezet.
Uitgerust met een 200 meter lange vernieuwingseenheid kan de machine de rails uit elkaar trekken, dwarsliggers optillen en ballast opzuigen voor reiniging. In dezelfde beweging egaliseert en prepareert hij de grond om nieuwe dwarsliggers te leggen en de schoongemaakte ballast te verspreiden. Daarna vervangt hij de rails. Niet minder dan 70 technici bedienen deze trein, die meer dan 180 meter spoor per uur kan vernieuwen.
Lees meer:
- Eurostar laat treinen vanaf 2030 op duurzame energie rijden
- NS past dienstregeling aan vanwege snelheidsbeperkingen HSL
- Forenzen Duitsland-Polen blij met heropening spoorbrug Oder
- Spoorlijn Frejus blijft gesloten tot begin 2025