Schotland’s klimaatactieplan vrijgegeven te midden van bezorgdheid

De Schotse Spoorwegen hebben een initiatief aangekondigd om de uitstoot van broeikasgassen de komende vijf jaar drastisch te verminderen. Het maakt deel uit van een alomvattende reactie op de escalerende uitdagingen die de klimaatverandering met zich meebrengt. Een reeks weersomstandigheden en een dodelijk ongeval benadrukken de noodzaak van gezamenlijke actie.

Het Climate Action Plan voor 2024-2029 werd gelanceerd in samenwerking tussen de infrastructuurorganisatie Network Rail en de openbare exploitant ScotRail. Het schetst een reeks maatregelen om het nationale spoorwegsysteem groener en veerkrachtiger te maken en beter uit te rusten om de gevolgen van extreem weer op te vangen.

Extreme weersomstandigheden beïnvloeden passagiers, goederen en gemeenschappen

Het plan richt zich op vijf belangrijke gebieden: klimaatgereedheid, netto nul emissies, milieubeheer, biodiversiteit en sociale waarde. Centraal bij deze inspanningen staat het doel om de uitstoot tegen 2029 met 65 procent te verminderen, gericht op belangrijke bronnen zoals het wagenpark, de verwarming van gebouwen en het energieverbruik van de operator. Daarnaast zal 500 hectare land worden verbeterd om de biodiversiteit met vier procent te vergroten, waarbij de inspanningen zich zowel binnen als buiten de spoorweggrenzen zullen uitstrekken.

Flooding due to extreme weather at Bowling Station, Scotland, on 7 October 2023
Overstroming bij Bowling Station, Schotland, op 7 oktober 2023. Extreem weer komt wereldwijd steeds vaker voor en brengt risico’s met zich mee voor de spoorweginfrastructuur. (Foto: Network Rail)

Liam Sumpter, Managing Director van Network Rail Scotland, benadrukte de urgentie van de situatie: “We voelen de impact en de noodzaak om ons aan te passen aan de klimaatverandering meer dan ooit op de Schotse spoorwegen,” zei hij. “Extreem weer heeft meer dan ooit gevolgen voor passagiers, goederenvervoerders en gemeenschappen. We hebben dit plan ontwikkeld voor de komende vijf jaar, met als doel Schotland te bedienen met een groenere, veerkrachtigere en verantwoordelijke spoorweg.”

Voorbereiden op klimaatverandering

De noodzaak van een dergelijk plan is onderstreept door recente incidenten, zoals de Caldercruix washout, of de tragische ontsporing in Carmont in 2020, waarbij drie doden vielen en die werd toegeschreven aan een aardverschuiving na hevige regenval. Dit incident, waarvoor Network Rail een rechtszaak moest aanspannen en oproepen kreeg om leidinggevenden persoonlijk aansprakelijk te stellen, benadrukte de dringende noodzaak voor de spoorwegen om zich beter voor te bereiden op de gevolgen van de klimaatverandering, die steeds vaker ernstige weersverstoringen met zich meebrengt.

Luchtfoto van ontsporing bij Stonehaven (Carmont) in Schotland, bron: Rail Accident Investigations Branch

“Onze visie is het leveren van een veilige, duurzame, inclusieve en toegankelijke spoorweg voor Schotland”, zegt Joanne Maguire, algemeen directeur van ScotRail. “Klimaatactie ondernemen is een van onze prioriteiten en we boeken grote vooruitgang door het netwerk koolstofvrij te maken, manieren te vinden om het gebruik van fossiele brandstoffen te elimineren, de energie-efficiëntie te verhogen en hernieuwbare energiebronnen in onze gebouwen in te zetten.”

Afgestemd op overheidsdoelen

Het Klimaatactieplan bevat ook doelstellingen voor klimaatadaptatie, met meer dan £400 miljoen (€468 miljoen) toegewezen aan het versterken van de veerkracht van de spoorwegen tegen extreme weersomstandigheden. Dit omvat meer dan £100 miljoen (€117 miljoen) voor grondwerken, nog eens £100 miljoen voor drainage en infrastructuur langs de spoorlijn, en meer dan £40 miljoen (€47 miljoen) voor het versterken van bruggen en tunnels.

Het doel van de Schotse regering om in 2045 een uitstoot van nul te bereiken, is in het nieuwe plan opgenomen. Nu het passagiersspoorwegnet in Schotland onder direct overheidsbeheer valt, sluit dit Klimaatactieplan nauw aan bij die richtlijn. De voorbereiding van het netwerk in Schotland – dat voor een groot deel afhankelijk is van infrastructuur die in de negentiende eeuw is aangelegd – vereist inzicht in klimaatrisico’s en de identificatie van kritieke investeringen om die risico’s te beheersen.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com