Lets parlement trekt plannen Rail Baltica in twijfel: “Het is niet goedgekeurd”

Een Lets parlementair onderzoek heeft twijfel gezaaid over de wettelijkheid van de plannen van het land voor Rail Baltica. Het hoofd van de onderzoekscommissie, Andris Kulbergs, zegt dat de huidige plannen nooit groen licht hebben gekregen van het parlement.

Volgens Kulbergs kreeg het oorspronkelijke plan in 2017 een mandaat van het parlement. Het omvatte een “vereenvoudigde basislijn voor de aansluiting van de Baltische landen en hun hoofdsteden op de Rail Baltica-spoorlijn”. Riga zou worden verbonden via een enkele spoortak en het plan zou 1,2 miljard euro kosten. De huidige aanleg omvat echter meer dan dat goedgekeurde plan.

“Het is niet goedgekeurd”

De commissie heeft nu ontdekt dat er een ander voorstel is doorgedrongen tot de regering, volgens de Letse publicatie LSM. Daaruit is het zogenaamde “Riga Loop”-idee gegroeid, dat nu wordt aangelegd. Het omvat meer verbindingen, waaronder een verbinding met de luchthaven van Riga.

Kulbergs noemt de Riga Loop “mooi, handig en comfortabel”, maar zegt ook dat het nog maar de vraag is of “het origineel wordt goedgekeurd”. Hij concludeert dat het “dure, luxe idee” “niet is goedgekeurd, zoals we op dit moment uit de documenten kunnen opmaken.”

Van 6 tot 24 miljard euro

“Het parlement heeft geen mandaat gegeven voor een dergelijke oplossing. Het is naar het kabinet van ministers gebracht, maar het is genomen zonder een financiële beoordeling”, zei Kulbergs. Wat een gebrek aan parlementaire goedkeuring zou betekenen voor Rail Baltica is onduidelijk, aangezien de bouw al aan de gang is.

De bouwplannen voor de Riga-verbinding worden misschien niet goedgekeurd door het parlement, maar een mogelijke omleiding van de hoofdstad Riga lag al op tafel. Riga overslaan zou de kosten drukken en de voltooiing van de hoofdverbinding versnellen. De EU heeft een deadline gesteld voor de voltooiing van de hoofdlijn in 2030. Tegen die tijd zou de Estse hoofdstad Tallinn een Europese spoorverbinding met Warschau moeten hebben.

De geraamde kosten van Rail Baltica zijn gestegen van zes miljard euro naar 24 miljard euro door ontwerpobstakels en inflatie. Letland heeft moeite om geld te vinden voor de voltooiing van zijn deel van Rail Baltica, waardoor de ontwikkeling ervan in de schijnwerpers is komen te staan en nu heeft geleid tot de bevindingen van de onderzoekscommissie.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in RailTech’s zusterpublicatie RailFreight.com.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Dennis van der Laan

Bron: RailTech.com