Eerste geluidsbarrière op zonne-energie in Litouwen
De Litouwse minister van Transport heeft de eerste elektriciteitsproducerende geluidswal voor spoorwegen van het land ingehuldigd, een project dat volgens hem nergens anders ter wereld zijn gelijke kent. Er zijn nu besprekingen gaande om het proefproject uit te breiden naar het hele land.
De eerste geluidswerende spoorwegmuur op zonne-energie van het land werd dit jaar geïnstalleerd in het dorp Juodšiliai, net buiten Vilnius en vlakbij de spoorlijn Kyviškės-Vaičiūnai. De zonnecentrale van 22,2 KW zal naar verwachting tot 14 MWh elektriciteit per jaar produceren, genoeg om een huis in het westen meer dan 12 maanden van stroom te voorzien.
“We hebben de verwachtingen voor alle bedrijven die voor het ministerie van Transport werken verhoogd om innovatieve oplossingen te implementeren en tegelijkertijd de vraag naar innovaties te creëren,” zei minister van Communicatie Marius Skuodis. “Dergelijke zonne-energiecentrales zijn een innovatief product dat nergens anders ter wereld zijn gelijke vindt, en een geweldig voorbeeld van hoe een deel van de energie die nodig is voor de spoorwegen duurzaam kan worden geproduceerd door efficiënt gebruik te maken van het gebied van de geluidswerende muren in de buurt van het spoor.”
Een geluidswal die zo’n 10.000 bomen spaart?
Geschat wordt dat zelfs zo’n kleine zonne-energiecentrale 420 ton CO2 en meer dan 9.500 bomen kan besparen tijdens de levensduur. Skuodis zei dat er al een soortgelijk project loopt, dat wordt geïnstalleerd door het Litouwse bedrijf Via Lietuva op het traject Vilnius-Kaunas-Klaipėda net buiten de hoofdstad.
Volgens Ramūnas Dokš, hoofd Strategie en Management van LTG Infra, hebben de geluidsabsorberende muren die momenteel door de Litouwse spoorwegmaatschappij worden gebruikt “perfect hun hoofdfunctie vervuld”, maar hebben ze geen extra toegevoegde waarde gecreëerd. “Als het project succesvol is, zouden dergelijke zonne-energiecentrales op veel geluiddempende muren geïnstalleerd kunnen worden,” zei hij. “Dit zou alle bedrijven van LTG in staat stellen om de duurzaamheid van de activiteiten te vergroten en de hoeveelheid elektriciteit die van externe leveranciers wordt gekocht te verminderen.”
“Hoewel de uiteindelijke resultaten van dit proefproject pas over een jaar duidelijk zullen worden, kunnen we nu al zien dat de tussentijdse resultaten de verwachtingen overtreffen en dat deze technologie zijn vruchten afwerpt,” aldus Vidmantas Janulevičius, voorzitter van de raad van bestuur van SoliTek, een van de bedrijven die het geluidswerende project op zonne-energie uitvoert.
Uniek in zijn soort?
De Litouwse minister van Verkeer mag dan wel beweren dat er op dit moment geen vergelijkbare projecten lopen, maar in verschillende andere Europese landen worden vergelijkbare initiatieven uitgevoerd. Onderzoekers van het Duitse Fraunhofer-instituut voor zonne-energiesystemen ISE hebben dit jaar bijvoorbeeld nieuwe zonnepanelen getest die geïntegreerd zijn in geluidsschermen langs spoorwegen en wegen.
Ondertussen werkt de Nederlandse spoorwegbeheerder ProRail samen met onderzoeksorganisatie TNO en de Haagse Hogeschool aan het NEWRAIL-project (Noise Energy Wall Rail) om de mogelijkheid te onderzoeken om zonnepanelen te plaatsen op geluidsschermen langs de spoorwegen in Nederland.
Lees meer:
- RailTech Europe`24: Bouwen aan het hogesnelheidsnetwerk van de toekomst
- Europese grensoverschrijdende passagiersdiensten op een kruispunt
- Vuur met vuur bestrijden? Wavebreaker dempt verkeerslawaai van spoorwegen met geluid