Gefeliciteerd met je 100e verjaardag! Berlijns iconische S-Bahn viert honderdste verjaardag

The shadow of the Berlin TV Tower hangs over the S-Bahn.

De beroemde Berlijnse S-Bahn viert vandaag zijn honderdste verjaardag en viert zijn eerste lijndienst in de Duitse hoofdstad met een speciale toevoeging aan het spoor: een van de iconische 481 treinen rijdt gewikkeld in tien verschillende voertuigontwerpen van de afgelopen 100 jaar. En wat voor 100 jaar zijn dat geweest.

De tijd vliegt. Precies een eeuw geleden vertrokken de eerste S-Bahn treinen van het centrale Stettiner station in Berlijn – nu Nordbahnhof – naar station Bernau in het noorden van de stad. Dit markeerde de formele opening van het netwerk. Kort daarna introduceerde de S-Bahn het ontwerp van de “City Train” met acht wagons, dat vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt, en het iconische rode en gele kleurenschema. Tien decennia later hebben het netwerk en het imago van de S-Bahn een wereldoorlog, de deling van een stad en de uiteindelijke hereniging overleefd.

“De S-Bahn is meer dan alleen een getuige van de bewogen geschiedenis van Brandenburg en Berlijn. Het was, is en blijft de ruggengraat van het lokale vervoer in de hoofdstedelijke regio,” zei minister Rainer Genilke van Infrastructuur van Brandenburg tijdens de feestelijkheden. “De S-Bahn maakt al 100 jaar deel uit van het leven van de mensen. Dit maakt het ook een emotioneel verbindend vervoermiddel dat kan worden gemeten in meer dan alleen feiten en cijfers.”

One of the original 20th century S-Bahn ‘City Train’ models.
Een van de originele 20e-eeuwse S-Bahn ‘City Train’ modellen. DB AG.
.

Rijden door de geschiedenis van Berlijn

Het 340 kilometer lange netwerk verbindt al honderd jaar de voorsteden van Berlijn met het hart van de hoofdstad. Het doorkruist de stad met zijn noord-zuid- en oost-westlijnen en de schilderachtige Ringbahn, die het centrum van Berlijn omringt. In de loop van de 20e eeuw zou het netwerk de tragedies en beproevingen van Berlijn gaan vertegenwoordigen. Het werd het symbool van de pijnlijke geschiedenis van de stad, misschien wel na de Berlijnse Muur.

The Berlin Wall above Potsdamer Platz station in 1965. DB AG
De Berlijnse Muur boven station Potsdamer Platz in 1965. DB AG.
.

Een goed voorbeeld: het station Berlin-Grunewald, dat nu wordt bediend door de S-Bahn lijn S7, was de belangrijkste locatie voor de deportatie van Berlijnse Joden naar het Oosten tijdens de Holocaust. In de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog gaf Adolf Hitler naar verluidt het bevel om de noord-zuidtunnel van het netwerk onder het Landwehr-kanaal op te blazen. Door de overstroming van verschillende stations verdronken honderden, zo niet duizenden Berlijners die beschutting zochten voor de gruweldaden van de oorlog.

Later, toen de Koude Oorlog verhevigde en de stad werd opgedeeld in Oost en West, werd het netwerk opgesplitst en moesten de treinen door verschillende belangrijke stations rijden zonder te stoppen. Van 1961 tot 1992 lagen stations als Potsdamer Platz, Unter den Linden (nu Brandenburger Tor) en Oranienburger Strasse er donker en ongebruikt bij. Deze zogenaamde ‘spookstations’ werden alleen bezocht door patrouillerende gewapende bewakers die de scheiding van de stad handhaafden.

Gefeliciteerd, S-Bahn Berlijn

Maar dertig jaar na de hereniging van Duitsland en lang na het donkerste moment van het land, doet de S-Bahn nog steeds dienst als herinnering aan de geschiedenis van de stad en als bewijs van haar duurzaamheid. Vandaag de dag vervoert het netwerk elke werkdag 1,5 miljoen reizigers, waarbij elke derde reiziger die gebruik maakt van de regionale diensten van DB over het netwerk reist.

“Als de S-Bahn nog niet bestond, zouden we hem moeten uitvinden”, zegt Peter Buchner, directeur van S-Bahn Berlin. “Geen enkel ander vervoermiddel kan zoveel mensen op zo’n milieuvriendelijke manier tussen de stad en het omliggende gebied vervoeren, terwijl het zo weinig ruimte in beslag neemt.”

“Maar de Berlijnse S-Bahn is meer dan alleen een vervoermiddel,” voegde hij eraan toe. “Al 100 jaar begeleidt en vormt hij de geschiedenis van de hoofdstad en is hij zelf een Berlijns icoon geworden. Van harte gefeliciteerd met je 100e verjaardag, S-Bahn Berlijn.”

De jubileumtrein

Als onderdeel van de festiviteiten op donderdag zal de versierde 481 jubileumtrein over de S2-lijn rijden, als brug tussen de vorige eeuw en het heden. Het zal een aantal van de vroegste en meest iconische looks van het netwerk laten zien: het “Oranienburg” ontwerp uit 1926 bijvoorbeeld, waarbij de eerste klas rijtuigen rood en geel werden geverfd om onderscheid te maken tussen de tweede en derde rijtuigklassen.

Dan is er nog het “Stadtbahn”-ontwerp uit 1928, met tweekleurige beschildering en een rode streep aan de onderkant die vandaag de dag nog steeds kenmerkend is voor de esthetiek van de S-Bahn. Ook de zogenaamde “Oost-Berlijnse hoofdstedelijke verf” – lichtbeige en bordeauxrood – die de treinen vanaf 1984 sierde, wordt tentoongesteld, evenals de zilverblauwe verf van 1986. Meer foto’s van de jubileumtrein en interessante feiten en historische foto’s van 100 jaar Berlijnse S-Bahn zijn te vinden op www.deutschebahn.com/sbahn100 en www.sbahn.berlin/100.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com