Praag naar München in 8 uur: Tsjechië verbetert treinroute naar Duitsland

Modernisation of the Czechia line from Pilsen to Domažlice to the German border

Správa Železnic (SZ), de beheerder van de Tsjechische spoorweginfrastructuur, heeft de bedrijven geselecteerd die de reconstructie van het spoorwegtraject tussen de Tsjechische stad Domažlice en de staatsgrens met Duitsland zullen uitvoeren. Het project maakt deel uit van plannen om de verbindingen tussen Tsjechië en de zuidelijke regio’s van het buurland, met name München, aanzienlijk te verbeteren.

De plannen voor het 1,7 miljoen euro kostende project om 10 kilometer spoor te moderniseren worden opgesteld door de bedrijven Vectorama en Sudop Praha. De bouw zelf is gepland voor de jaren 2027 tot 2030. Na voltooiing zullen de treinsnelheden op het traject toenemen tot 115 km/u.

De belangrijkste verandering zal plaatsvinden in het station voor de grensstad Babylon, dat een drempelloze toegang en verhoogde perrons zal krijgen. Bij het station Česká Kubice wordt de lengte van de sporen verlengd voor goederentreinen met een lengte tot 740 meter. Alle vier de overgangen in dit traject worden aangepast met moderne veiligheidsmaatregelen.

Praag naar München in 8 uur

Het project om de lijn van de regionale hoofdstad Pilsen naar Domažlice en verder naar de Duitse grens te moderniseren omvat de bouw van een volledig nieuwe tweesporige verbinding naar Stod. Ook wordt het bestaande traject van Pilsen via Nýřany naar Chotěšov gemoderniseerd. In het aansluitende traject naar Domažlice worden verschillende nieuwe dubbelsporige trajecten aangelegd, waarbij de snelheid van het spoor wordt verhoogd tot 200 km/u. Het station zelf in Domažlice wordt ook volledig herbouwd en de werkzaamheden beginnen volgend jaar.

Het project wordt medegefinancierd door EU-fondsen van de Connecting Europe Facility (CEF), waarbij de EU 85 procent van de subsidiabele kosten ondersteunt, tot een maximum van 8,68 miljoen euro. Het Tsjechische staatsfonds voor vervoersinfrastructuur dekt de rest.
De plannen vallen onder de aankondiging van de Tsjechische premier Petr Fiala eerder dit jaar om het spoorvervoer van Praag naar München aanzienlijk te versnellen. De huidige reis tussen de twee steden duurt meer dan acht uur per spoor. Dit is slechts drie uur minder dan de 13 uur die het in 1890 duurde.

“We nemen al concrete stappen,” zei Fiala. “Aan de Tsjechische kant begint volgend jaar de modernisering van de lijn Plzen-Domazlice, met de geleidelijke elektrificatie van de lijn, en we willen de snelheid op deze belangrijke transportader verhogen tot 200 kilometer per uur in 2030.”

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com