Ontoelaatbaar: Waarom trok Stadler zich terug uit miljoenencontracten in Bulgarije?

Bulgarian Minister of Transport Georgi Gvozdeikov

De Poolse divisie van de Zwitserse spoorwegfabrikant Stadler heeft zich teruggetrokken uit twee lucratieve treincontracten met de Bulgaarse regering, waarbij minister van Vervoer Georgi Gvozdeykov de mislukking van de deal wijt aan het feit dat Stadler eisen heeft gesteld waaraan onmogelijk kan worden voldaan.

Eerder dit jaar sleepte Stadler Polska twee contracten in de wacht met de Bulgaarse overheid voor de levering van 35 Flirt 160 treinen en zeven Stadler Kiss dubbeldekstreinen. De laatstgenoemde deal was alleen al 300,5 miljoen levs (€153,6 miljoen) waard, waarbij de elektrische treinen naar verwachting binnen 26 maanden geleverd zouden worden. Stadler was naar verluidt de enige gegadigde voor het contract.

Op woensdag kondigde de Bulgaarse regering echter aan dat Stadler Polska zich had teruggetrokken uit twee belangrijke contracten. De regering beweerde dat de fabrikant ultimatums had gesteld die onmogelijk na te komen waren en had geprobeerd om het oorspronkelijke contract te wijzigen buiten de wettelijk vastgestelde grenzen. Nadat het Bulgaarse ministerie van Transport de nieuwe voorwaarden had afgewezen, besloot Stadler zich terug te trekken uit het contract.

Ontoelaatbaar

“Tijdens de onderhandelingen tussen het ministerie en Stadler werden veel inspanningen geleverd om tot wederzijds voordelige oplossingen te komen, binnen het kader van de wet,” zei de Bulgaarse minister van Transport Georgi Gvozdeykov. “Van de kant van Stadler werden ultimatum-eisen gesteld, waarbij zelfs de reikwijdte van het contract werd gewijzigd, wat veel verder ging dan het kader van niet-essentiële wijzigingen, wat op zich ontoelaatbaar is volgens de wet inzake overheidsopdrachten. Dit is de reden waarom ze niet werden geaccepteerd door het ministerie.”

Hij voegde eraan toe dat de beslissing van het bedrijf om het contract te beëindigen en zich terug te trekken uit een procedure die “zowel van groot nationaal als publiek belang” was, niet overeenkwam met “goede commerciële betrekkingen”.

De reden van Stadler

Een woordvoerder van Stadler Polska vertelde RailTech.com dat het bedrijf het contract had opgezegd na een analyse van de haalbaarheid van de uitvoering, die volgens het bedrijf “een zeer hoog risiconiveau liet zien, dat Stadler Polska als verantwoordelijk en betrouwbaar bedrijf niet kan accepteren”. De beslissing werd specifiek ingegeven door de voorwaarden van het contract, waarin te korte levertijden en vanuit het perspectief van Stadler te hoge boetes voor niet-naleving waren opgenomen, aldus het nieuwsportaal Railway Supply.

Nadat Stadler niet doorging met de deal, werd het Poolse bedrijf Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz SA geselecteerd om het te vervangen als de aannemer voor de 35 treinen. Het blijft echter onduidelijk wie het stokje van Stadler overneemt voor de zeven dubbeldekstreinen.

Het Bulgaarse ministerie van transport had fondsen van het Herstel- en Veerkrachtplan van de EU gebruikt om de oorspronkelijke contracten te betalen. Minister Gvozdeikov zei dat we ondanks alles “voortdurend in gesprek zijn met de Europese Commissie en ons maximaal zullen inspannen om de hervorming in de spoorwegsector, zoals vastgelegd in het herstel- en duurzaamheidsplan, volledig en op tijd uit te voeren.”

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com