Geen bovenleiding? Hitachi haalt contract binnen voor batterijtrams in historisch Florence

Hitachi battery-powered tram in Florence

Hitachi Rail heeft een contract binnengehaald voor de levering van 46 nieuwe batterijtrams aan de stad Florence. De technologie van het bedrijf maakt lelijke bovenleidingen overbodig, zodat het historische stadscentrum zijn schoonheid kan behouden.

Hitachi zei dat de nieuwe trams gebruik zullen maken van de nieuwste batterijtechnologie om de noodzaak voor een geëlektrificeerde infrastructuur weg te nemen. Dit betekent meestal bovenleidingen die worden ondersteund door palen of masten, die visueel onaantrekkelijk en duur kunnen zijn om te installeren. De fabrikant zei dat Florence miljoenen zou besparen op de installatiekosten van bedrading door te kiezen voor modellen op batterijen.

De levering van de nieuwe batterijvoertuigen start in 2026. De trams zullen een maximumsnelheid hebben van 70 km/u en een maximale capaciteit van 278 passagiers. De trams zullen ook gebruik maken van regeneratief remmen, waardoor er energie kan worden teruggevoerd naar de batterijen wanneer de trams remmen. Dit vermindert de totale hoeveelheid verbruikte energie en draagt bij aan de ecologische voetafdruk van de stad.

Hitachi heeft ook een contract van € 17 miljoen binnengehaald voor het onderhoud van de Sirio trams in Florence, die al in dienst zijn.

Aanjager van de groene transitie

“Hitachi Rail heeft als strategisch doel om wereldwijd innovatieve transportoplossingen te bieden. Om dit te kunnen doen voor de stad Florence, een zeer belangrijk stedelijk centrum en een van ’s werelds beroemdste kunststeden, is een verdere erkenning voor ons,” zei Luca D’Aquila, COO van Hitachi Rail Group en CEO van Hitachi Rail Italia.

Het huidige tramsysteem van Florence werd in de jaren 1950 gebouwd en werd in de jaren tot 2010 vernieuwd. Het is blijven groeien, maar met ongeveer 2 miljoen mensen die de culturele hoofdstad elk jaar bezoeken, was een bijgewerkt CO2-neutraal systeem dat ook de iconische renaissancestijl van de stad beschermt noodzakelijk. De batterijtechnologie van Hitachi werd in 2021 voor het eerst getest in de stad en na het succes van de proef besloot Florence om de schonere en groenere overstap te maken voor haar nieuwe lijnen.

“Wij zijn ervan overtuigd dat het stedelijk openbaar vervoer de belangrijkste motor is voor de groene transitie van mobiliteit”, aldus de CEO van Hitachi Rail Italia. “Dit is de manier om de verschuiving te stimuleren van privévervoersystemen naar nieuwe collectieve mobiliteitsoplossingen die het decarbonisatieproces van transport in steden aanzienlijk kunnen verbeteren.”

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com