Forenzen Duitsland-Polen blij met heropening spoorbrug Oder

The Oder railway bridge near Küstrin-Kietz

Na drieënhalf jaar en talloze vertragingen rijden er weer treinen tussen Duitsland en Polen over de rivier de Oder bij Küstrin-Kietz. Dit is te danken aan een onlangs gerenoveerde spoorbrug, die door ambtenaren wordt beschreven als de eerste in zijn soort ter wereld.

Over de Pools-Duitse grens van Berlijn naar Kostrzyn reed de regionale trein RB26 maandag voor het eerst in jaren over de 260 meter lange Oderbrug. Het traject, een van de populairste forenzenlijnen in Brandenburg, was gesloten terwijl de hypermoderne spoorbrug werd herbouwd. Passagiers moesten gebruik maken van een vervangende busdienst, waardoor het woon-werkverkeer aanzienlijk langer duurde dan de treindienst.

De bouw zou slechts twee jaar duren nadat het traject was gesloten na een wijziging van de dienstregeling in december 2020. Covid-19, een tekort aan geschoold personeel en problemen met technische materialen zorgden volgens de Duitse spoorweggroep Niederbarnimer Eisenbahn echter voor aanzienlijke vertragingen. Maar tot grote vreugde van de lokale forenzen werden het traject en de nieuwe brug woensdag officieel ingehuldigd.

“De nieuwe brug is klaar en de treinen rijden weer. Wij van de VBB zijn vooral blij voor de vele forenzen die meer dan drie jaar lang aanzienlijk langere reistijden moesten verdragen vanwege vervangende busdiensten; dat behoort nu tot het verleden,” zei Martin Fuchs, directeur van de Vervoersbond Berlijn-Brandenburg (VBB).

Uniek in zijn soort

Volgens de NEB, die de RB26 exploiteert namens Brandenburg en Berlijn als onderdeel van het Oost-Brandenburgse netwerk, is de nieuwe tweesporige Oderbrug ’s werelds eerste netwerkboogbrug waarbij hoogwaardig koolstofmateriaal wordt gebruikt voor belangrijke dragende elementen. Elk van de 88 hangers, die minder dan 100 kilo wegen, kan 300 ton dragen. Dankzij het lichtgewicht koolstof kon bij de bouw een kwart van het staal worden bespaard dat anders nodig zou zijn geweest.

Dankzij de renovatie kunnen treinen nu met snelheden tot 120 km/u rijden in plaats van 30 km/u voorheen. De reistijden op het korte deel van de brug zijn nu twee minuten korter. “Voor forenzen op het traject van de Oosterspoorweg zullen de reistijden nu aanzienlijk korter zijn. Dit is goed nieuws en ik hoop dat de verdere renovatie van de corridor snel zal vorderen,” aldus Sahra Damus, lid van het staatsparlement voor Frankfurt en Märkisch Oderland.

Wel of geen financiering

De spoorbrug, die vóór 1918 deel uitmaakte van de Pruisische Oostspoorlijn, verbond Berlijn met Königsberg, nu de stad Kaliningrad in de gelijknamige Russische exclave tussen Litouwen en Polen. De brug werd gebouwd in 1867, raakte zwaar beschadigd in de Eerste Wereldoorlog en werd in 1920 herbouwd met delen van andere verwoeste bruggen.

Bij de recente bouw investeerde de Duitse overheid €50 miljoen in het project. Terwijl lokale ambtenaren zeggen dat de nieuwe brug een stap in de goede richting is, dringen Berlijn, Brandenburg en Polen allemaal aan op verdere investeringen in de lijn, waarbij ze erop aandringen dat de voormalige Pruisische Oosterspoorweg een nieuwe spoorwegader in de regio wordt.

“De Oosterspoorweg moet meer aandacht krijgen op federaal en EU-niveau om de vervoerstransitie onder de knie te krijgen,” zei Damus. “Onze Poolse buren hebben al snelle vooruitgang geboekt; nu moeten wij snel volgen met de elektrificatie van de lijnen en de uitbreiding van dubbelspoor.”

Eind vorig jaar verhinderde federaal minister van Transport Volker Wissing dat de EU de route opnam in het Trans-Europees Transportnetwerk (TEN-T). Dit was tegen de wens van Polen, de EU-Commissie en het EU-Parlement, waardoor de kans op EU-subsidies voor de uitbreiding afnam.

Damus bekritiseerde de beslissing en zei dat het opnemen van de lijn in het TEN-T “de enige manier was om de geschatte investeringsbehoefte van 1,3 miljard euro veilig te stellen”. Ze voegde eraan toe dat haar parlementaire groep in november vorig jaar de oostelijke spoorlijn had besproken met het Directoraat-Generaal Vervoer van de Europese Commissie, die de opname van de lijn in het megaproject van de EU had goedgekeurd. Dit, zei ze, maakte de weg vrij voor EU-financiering, wat betekent dat het Duitse ministerie van Transport het project nu volledig moet steunen.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com