7 miljard euro EU-fondsen voor vervoer alleen beschikbaar voor moderne, interoperabele treinen

Future Rail Baltica International Station in Riga (Photo: Rail Baltica)

Eerder deze maand kondigde de EU een recordinvestering van €7 miljard aan in duurzame transportinfrastructuur. Nu is duidelijk geworden dat subsidies uit de Connecting Europe Facility (CEF) alleen worden toegekend als er moderne, interoperabele treinen zijn om ze te gebruiken.

De Europese spoorwegorganisatie ALLRAIL meldde de beslissing op maandag en stelde dat moderne, interoperabele treinen “cruciaal zijn voor de toekomst van het Europese spoorwegnetwerk”, omdat ze zorgen voor schoner grensoverschrijdend vervoer en de spoorwegefficiëntie in het algemeen verbeteren.

Ze benadrukte echter dat het gebruik van dergelijke treinen gepaard gaat met “zeer hoge aankoop- en moderniseringskosten”. Daarom moeten de EU-fondsen voldoende “niet-discriminerend” zijn om de nieuwste interoperabiliteitstechnologieën, zoals het European Rail Traffic Management System (ERTMS) en het Future Rail Mobile Communication System (FRMCS), te ondersteunen voor alle geïnteresseerde investeerders. Dit omvat, benadrukte de organisatie, particuliere exploitanten en leasingbedrijven die willen investeren in nieuw en bestaand rollend materieel.

Niet-discriminerend

“We dringen er bij de Europese Commissie en de lidstaten op aan om het belang van investeringen in spoorweginteroperabiliteit te erkennen en te zorgen voor de nodige middelen om de modernisering van de Europese spoorweginfrastructuur en -treinen te stimuleren,” zei ALLRAIL secretaris-generaal Nick Brooks. “Deze middelen moeten op niet-discriminerende wijze worden toegewezen, zodat alle spoorwegexploitanten, vooral de onafhankelijke met minder financiële middelen en financieringsmogelijkheden, ervan kunnen profiteren.”

Hij voegde eraan toe dat naast de recente plannen van de Europese Commissie voor staatssteun, die financieringsgaranties tot 80 procent van de leningen voor de aankoop van rollend materieel zou verstrekken aan nieuwkomers en kleine en middelgrote ondernemingen, het openstellen van de CEF-subsidies belangrijk zou zijn om de beschikbaarheid en betaalbaarheid van moderne treinen in de toekomst veilig te stellen.

TEN-T neemt leeuwendeel

Eerder deze maand kondigde de Europese Commissie aan 134 transportprojecten te hebben geselecteerd die meer dan €7 miljard aan EU-subsidies uit de CEF zullen ontvangen. Ongeveer 83 procent van de financiering gaat naar projecten die de klimaatdoelstellingen van de EU bevorderen, terwijl 80 procent van de 7 miljard euro wordt gebruikt voor het trans-Europese vervoersnetwerk (TEN-T).

Dit omvat grootschalige projecten om grensoverschrijdende spoorverbindingen langs het TEN-T kernnetwerk te verbeteren, zoals die in de Baltische lidstaten (Rail Baltica), tussen Frankrijk en Italië (Lyon-Turijn) en tussen Denemarken en Duitsland (Fehmarnbelt tunnel).

Verschillende projecten die in het kader van de subsidies worden gefinancierd, zijn ook bedoeld om een grotere capaciteit mogelijk te maken langs de zogenaamde “Solidarity Lanes EU-Oekraïne”, die zijn opgezet om de in- en uitvoer tussen Oekraïne en de EU te vergemakkelijken. Deze projecten omvatten werkzaamheden om de capaciteit bij de spoorweggrensovergang tussen Hongarije en Oekraïne te vergroten, evenals studies en werkzaamheden om het Oekraïense spoorwegsysteem in de EU te integreren.

In het kader van het CEF-programma voor vervoer voor 2021-2027 is 25,8 miljard euro beschikbaar voor subsidies om TEN-V-projecten in de EU mede te financieren. Op 18 juli zijn bijgewerkte TEN-V-verordeningen goedgekeurd om de inspanningen voor een duurzaam en veerkrachtig vervoersnetwerk in de EU te versterken, met de nadruk op duurzaamheid, digitalisering en multimodaliteit.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com