Spanje’s Adif krijgt €430M EIB lening voor Baskische hogesnelheidslijnen

Bilbao's Abando Indalecio Prieto train station

Het Spaanse spoorweginfrastructuurbedrijf Adif Alta Velocidad (Adif AV) heeft een lening van 430 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB) gekregen voor de aanleg van hogesnelheidslijnen die de drie hoofdsteden van Baskenland met elkaar verbinden. De lijn, “Baskische Y” genaamd, zal Vitoria-Gasteiz, Donostia-San Sebastián en Bilbao met elkaar verbinden en zo de verbindingen met het Iberisch schiereiland en Europa verbeteren.

De EIB-lening zal ook aanvullende infrastructuur voor de Baskische Y-lijnen financieren, waaronder toegangspunten en stations in Vitoria-Gasteiz, Bilbao en Donostia-San Sebastián. De 182 km lange hogesnelheidslijn, die al in aanbouw is, omvat de aftakkingen Vitoria/Gasteiz-Bilbao en Bergara-Donostia/San Sebastián, verbonden via de Nudo Arrasate/Mondragón-Elorrio-Bergara, bekend als de Nudo de Bergara. Aanvullende infrastructuur omvat het traject Astigarraga-Donostia/San Sebastián-Irún en aansluitingen op de lijn Burgos-Vitoria-Gasteiz.

Adif AV leidt de aanleg tussen Vitoria-Gasteiz en Bilbao, met dertien spoorondersteunende perrons die al zijn gebouwd en nog eens zes in aanbouw. De Baskische Y¨ is ontworpen voor zowel passagiers als vracht op een dubbel hogesnelheidsspoor en maakt deel uit van de Atlantische Corridor van het Trans-Europese Transportnetwerk (TEN-T). Het verbindt de Spaanse en Portugese spoorwegnetten met hun Franse tegenhanger en de rest van de Europese Unie en verbetert de lokale connectiviteit in Baskenland via de hogesnelheidslijn Madrid-Valladolid-Vitoria/Gasteiz en de Navarra-corridor.

De EIB-financiering is het laatste deel van een lening van € 1,03 miljard die in 2017 is goedgekeurd en in 2021 wordt verhoogd tot € 1,43 miljard. Het project, een van de grootste investeringen om de spoorverbindingen tussen de Baskische hoofdsteden, Spanje en Europa te verbeteren, heeft 2,83 miljard euro van de EIB ontvangen. Dit is iets meer dan 20% van de totale investeringen van de EIB in hogesnelheidstreinen in Spanje, die tot nu toe €13,5 miljard bedragen.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Thomas Wintle

Bron: RailTech.com