De toekomst van vrachtvervoer in Australië

De transportemissies in Australië stijgen, wat de ambitie van het land om tegen 2050 een broeikasgasemissie van nul te bereiken bemoeilijkt. Er is een toenemend bewustzijn van de mogelijkheden om vrachtvervoer van de weg naar het spoor over te hevelen als positieve bijdrage. Gezien de huidige gegevens en de inzichten van experts lijkt dit aannemelijk.

De Australasian Railway Association (ARA) meldt dat er jaarlijks ongeveer vier miljard ton goederen wordt vervoerd, voornamelijk over de weg. De ARA is van mening dat een overstap naar het spoor enorme milieu- en veiligheidsvoordelen kan opleveren. Een verschuiving van slechts één procent van de vracht naar het spoor zou de nationale kosten voor ongevallen, uitstoot en gezondheid jaarlijks met 71,9 miljoen Australische dollar kunnen verminderen.

Iconische visioenen van de Outback vrachtschepen

De enorme ijzererts- en kolentreinen zijn iconische beelden van het Australische goederenvervoer per spoor. Er zijn echter ook meer bekende beelden, zoals intermodaal verkeer, die over het uitgestrekte continent rijden. Er is zelfs belangrijk pendelverkeer voor passagiers in de grootstedelijke gebieden. In hun rapport “The Future of Freight” zegt de ARA dat de cijfers in het voordeel van het spoor zijn.

]

Zelfs in de uitgestrekte Outback van Australië kan één trein nog steeds dezelfde hoeveelheid vracht vervoeren als 54 vrachtwagens en genereert hij 16 keer minder koolstof. Ondanks deze voordelen gaat slechts twee procent van de vracht tussen Melbourne en Sydney per spoor, en langs de oostkust stijgt dit cijfer tot slechts elf procent.

Aandeel daalt in Australië

Op de enorme cross-continentale trajecten heeft het spoor echter een greep die Europese exploitanten verbazingwekkend zouden vinden. Afhankelijk van de grondstof heeft het vrachtvervoer per spoor een aandeel van 65-77 procent in het vrachtvervoer door de Nullarbor woestijn van en naar Perth. Volgens cijfers van de ARA is dat vergelijkbaar met Europese cijfers van in het gunstigste geval ongeveer 20 procent en China met ongeveer 16 procent. Zelfs de spoorwegen in de Verenigde Staten die zich op goederenvervoer richten, vervoeren slechts ongeveer 27 procent van het goederenvervoer.

Oostenrijkse spoorwegovergang. Afbeelding: © ARA.

De Australasian Railway Association zegt dat zelfs ondanks deze voordelen het aandeel van het goederenvervoer per spoor afneemt. Zij wijten dit aan de bekende problemen van een gefragmenteerd nationaal spoorwegnet, verouderende infrastructuur en overheidsbeleid dat wegvervoer verkiest boven spoorvervoer. Het ARA-rapport wijst erop dat verschillende veiligheidsnormen, bedrijfsregels en voorschriften in het land de efficiëntie van het spoorvervoer belemmeren.

Alleen kolentreinen zijn efficiënt

Toch omarmt het land de ontwikkeling van het goederenvervoer per spoor. Dit jaar nog werd de grootste intermodale terminal van Australië geopend in de westelijke buitenwijken van Sydney. Het Moorebank Logistics Park, gerund door National Intermodal, heeft als doel om vrachtcontainers te verplaatsen van de weg naar het spoor. Deze terminal staat in directe verbinding met Port Botany, de grootste containerterminal van de staat.

Australische hoofdroutes. Afbeelding: © ARA.

Het goederenvervoer per spoor heeft nog een lange weg te gaan om een geaccepteerd onderdeel te worden van het commercieel succesvolle deel van de totale Australische economie. In New South Wales zeggen insiders uit de industrie dat ondanks ontwikkelingen zoals Moorebank, de Hunter Valley kolenlijn, de bron van die iconische treinen die duizenden meters slingeren, waarschijnlijk de enige efficiënte lijn is.

Binnenlands spoorwegproject gaat langzaam

Vrachtwagenbedrijven omarmen de modal shift. Eén vrachtwagenbedrijf, Linfox, heeft geïnvesteerd in tien spoorweglocaties in het hele land. Deze hubs zijn uitgerust met grote zonnesystemen om een groeiende vloot elektrische voertuigen van stroom te voorzien, waardoor de koolstofvoetafdruk van de sector aanzienlijk wordt verminderd. Andere vervoerders maken soortgelijke plannen – niet in de laatste plaats omdat Australië met dezelfde problemen kampt als het Verenigd Koninkrijk bij de werving van chauffeurs.

Lezers in het Verenigd Koninkrijk kunnen echter een gelijkenis bespeuren in de vooruitzichten voor de ontwikkeling van infrastructuur. Het 1600 kilometer lange Inland Rail Project van de Australische federale overheid, dat van cruciaal belang is om nog een vrachtroute aan de oostkust te bieden, staat voor uitdagingen. Het budget is gestegen van AS$10 miljard naar meer dan AS$30 miljard en tot nu toe is slechts 20% van de lijn aangelegd. Als de nieuwe lijn klaar is, kan het vrachtvervoer per spoor tussen Melbourne en Brisbane tegen 2050 verdubbeld zijn. Precies op het moment dat HS2 in Blighty in gebruik wordt genomen.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton